Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Жалощами депресії не подолати

Володимир БОЛСУН.

Навколо нас багато різноманітної інформації, яка несе проблеми, а то й страх. Тож не дивно, що на багатьох наповзає депресія.

У МОЛОДІ найчастіше вона гостра: щось не вийшло — і все: життя не вдалося. Ця депресія яскрава, демонстративна, але й швидкоплинна.

Є «хроніки» середнього віку, які насолоджуються своїм стражданням. «Мене ніхто не розуміє!» — люблять вони безнастанно жалітися, вимагаючи любові й уваги. Проте найстрашніша депресія прихована. Вона виникає, коли людина довго вдає, що у неї все гаразд. Навіть не гаразд, а чудово! У таких ментальних «живчиків», які часто люблять допомагати іншим, найчастіше трапляються страшні нервові зриви чи раптова коронарна катастрофа й смерть. Це про них зазвичай кажуть: «Хто б міг подумати: молодий, спортивний, успішний, і на тобі — такий кінець».

Є ще спокійна природна депресія старих людей, які вельми полюбляють суворо повчати, засуджувати. Дуже болісне відчуття виникає в душі, коли ти нікому не потрібний і самотній серед натовпу щасливих людей.

Депресія розвивається з найрізноманітніших причин. Та суть одна: людина сама себе не сприймає, не любить і не бачить виходу зі своїх страждань, які стають звичкою. Часто депресія з’являється, коли нічого не вдається, незважаючи на максимальні зусилля. Людина емоційно виснажується — виникає відчай і опускаються руки. Втрачається енергетика, ушкоджується меридіан перикарда (захисник серця), а потім безпосередньо і сам мотор. У людини, яка перебуває у депресивному стані, страждають нирки, печінка.

При депресії виникають роздратування і злість на весь світ. Людина починає всім скаржитися на життя, намагаючись викликати співчуття, завоювати увагу й тепло близьких. Утім, від жалощів не легшає.

Ось кілька порад тим, хто відчуває, що його бере в полон депресія.

Не лежіть, жаліючи себе. Шукайте потужне фізичне навантаження: бігайте, працюйте на землі, беріться за будь-яку роботу. Все це вас вилікує, підвищить самооцінку.

Відмовтеся від телевізора та пустопорожніх балачок.

Антидепресанти варто вживати за гострої фази й недовго (не роками!). На них легко можна підсісти, ставши хронічним слабаком. І, звісно, лише за призначенням лікаря.

Допоможе при депресії й народна медицина. Зранку, за півгодини до сніданку, випивайте такий трав’яний збір: чайна ложка трави меліси (знімає напруження), столова ложка цмину (поліпшує відплив жовчі), столова ложка деревію (поліпшує соковиділення). Усе залити 1 л окропу. Настояти й пити як чай по склянці. На ніч прийняти дві пігулки валеріани — вона вирівнює процеси збудження й гальмування.

Коли тисне й гнітить у грудях, зарадить серцевий збір: по столовій ложці каркаде та плодів шипшини, чайна ложка квітів глоду. Все залити літром окропу. Настояти 30 хвилин і пити як чай по півсклянки тричі на день.

Також слід вживати фолієву кислоту, яка сприяє поліпшенню настрою. Вона відіграє важливу роль в утворенні адреналіну, підвищує стійкість організму до стресів. Уживати фолієву кислоту можна і в пігулках: по одній раз на день під час їди.

Для відновлення функцій печінки й мозку помічний лецитин у вигляді яєчного жовтка з сіллю раз на три дні. Яйце має бути від домашніх курей. Один із важливих складників лікування депресії — фізіотерапія. Зокрема, загартування, контрастний душ уранці, плавання, заняття в спортивному залі.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове