Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Камінчики не для намиста

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

«Три місяці тому у мене виявили пісок у нирках і один камінчик 0,8 см — оксалат. Як треба харчуватися, щоб зупинити утворення каменів?» — із таким запитанням до редакції звернулася Наталя Л., жителька села Паляничники Богодухівського району Харківської області.

ЯКЩО у нирках є пісок, то з часом із нього утворюються маленькі камінці (конкременти). Камені до 1 см зазвичай можна подробити й вивести з нирок, а от позбутися більших — проблема.

Однією з причин утворення каміння в нирках є неправильне харчування, зокрема значна кількість білків у їжі, одноманітна дієта. Увагу слід зосередити на вживанні великої кількості рідини. Корисно пити морси з журавлини чи брусниці, мінеральну воду. Чудовий варіант — узвар. Добовий прийом рідини за оксалатних каменів має становити не менш як 2-2,5 л. Разом із цим доведеться обмежити молоко, сир, шоколад, щавель, салат, чорну смородину, полуницю, міцний чай і какао. Ще одна важлива умова: їжу не можна пересолювати й виключити мариновані й консервовані овочі (з оцтом).

Що стосується лікарських фітозборів, то за оксалатних каменів допоможуть такі рослини: трава звіробою, коріння марени, трава реп’яшка, м’ята і насіння кропу. Взяти порівну, подрібнити. Столову ложку збору залити 0,5 л окропу. Прокип’ятити п’ять хвилин, настоювати ніч, а вранці процідити. Пити по 2-3 склянки тричі на день до їди протягом місяця. Після чого зробити перерву на 10-14 днів. Коли закінчиться цей збір, за таким же рецептом приготуйте і попийте ще й такий: коріння лопуха та аїру, трава реп’яшка і золотушнику. Затим можна повернутися до попереднього варіанта.

Сильний каменедробильний ефект має коріння марени, яке можна використовувати як у зборі з іншими лікарськими травами, так і окремо. Ще рекомендую місячний курс прийому відвару зерен вівса. Він має позитивний уплив на сольовий обмін в організмі і сприяє виведенню зайвих солей. Склянку зерен залити 1 л води і кип’ятити 30 хвилин, ніч настояти. Вранці відцідити і випити за три рази протягом дня. І так — місяць.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове