Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Маскувати чи лікувати?

Галина Переймибіда,

дерматовенеролог.

Мова про синці та мішки під очима, які часто вважають ознакою перевтоми. Однак це не завжди так.

СИНЦІ під очима виникають через посилене надходження крові до дрібних судин. Під оком дуже тонка шкіра, тому коли капіляри перевантажені, вони стають помітніші та надають синюватого відтінку шкірі.

Іноді сині півкола під очима не є ознакою жодного порушення в організмі. Це може бути просто спадковою рисою. Та найчастіше синці й мішки все ж таки свідчать про серйозні хвороби. Найперше — про патологію нирок. Від збоїв у роботі сечової системи насамперед страждають нижні повіки: вони набрякають і синіють. Гостра ниркова недостатність призводить до яскраво виявлених синців. Їх може спричинити й нестача в організмі вазопресину — гормону, який відповідає за утримання води в організмі і звуження судин. Якщо наднирники виробляють його недостатньо, судини стають дуже ламкі.

Також причиною цієї проблеми буває й недосипання. Через порушення режиму сну шкіра стає бліда, тому й капіляри помітніші.

Наступна причина — стрес чи емоційне перенапруження. У цьому разі збивається виведення токсинів із організму, через що кровоносна система починає працювати недоладно. Темні кола можуть бути результатом тривалої роботи за комп’ютером, перегляду телевізора та інших навантажень на зір, що посилюють притік крові до очей. До того ж вони можуть з’являтися через неправильне харчування. За нестачі вітаміну С збивається режим функціонування капілярів.

Чи мають уплив на виникнення синців шкідливі звички? Так, у курців часто виникають мішки під очима. Куріння викликає звуження судин, тож шкіра не насичується киснем і набуває синюватого відтінку. Порушує загальний кровообіг і вживання алкоголю. Тим-то синці є проблемою й тих, хто любить перехилити чарку.

При порушеннях серцевої діяльності утворюються венозні застої, які виявляються також посинінням шкіри під очима. Це можуть бути мікроінсульти, тромби, рубці в ендокарді, мікроінфаркти. Також до появи синців призводять хвороби очей. Скажімо, катаракта чи блефарит.

Хвороби, викликані вірусами та бактеріями, теж мають негативний уплив на стінки судин, підвищуючи їхню проникність. Це своєю чергою призводить до утворення синюватих кіл. Синцями організм може реагувати і на хвороби підшлункової залози, зараження організму паразитами, анемію чи порушення обміну речовин. Часто мішки під очима виникають унаслідок алергічних реакцій на пилок рослин, домашніх тварин чи косметичні засоби.

Як позбутися непривабливих темних кіл? Це залежить від причин їхнього виникнення. Якщо вони викликані перевтомою, неправильним раціоном чи режимом дня, очевидно, треба впорядкувати свій день і нормально харчуватись. Коли мішки під очима аж надто виражені, необхідно звернутися до лікаря. Усунете хворобу — зникнуть і темні кола. А ось якщо синці дісталися вам у спадок, доведеться їх просто маскувати.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове