Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Отруєння грибами

Сергій Одолінський,

детоксиколог.

Після теплих літніх дощів у лісі з’явилися гриби, а з ними і сумні новини. В Одеській області через отруєння грибами постраждало одразу п’ятеро, на Дніпропетровщині — шестеро. На Луганщині за один тиждень отруїлися шестеро дорослих та двоє дітей, 57-літній чоловік та восьмирічний хлопчик померли. Щоб убезпечитись від подібних наслідків, необхідно знати, як вчасно розпізнати отруєння і протидіяти йому.

ПЕРШІ симптоми виникають через дві-шість годин після вживання грибів. Для більшості отруєнь характерні нудота, блювання, біль у животі, діарея. Від червоних мухоморів може також спостерігатися порушення дихання та серцевої діяльності, зниження артеріального тиску, рясне потовиділення, сльозотеча, галюцинації, непритомність.

Найпідступніша серед грибів бліда поганка. Симптоми отруєння нею з’являються лише через 8-12 годин, іноді навіть аж на другий чи третій день. Спершу в хворого різко знижується температура до 35 градусів, погіршується зір, болить голова, живіт, виникають нудота, блювання, пронос. Руки та ноги стають холодні, слабшає пульс. Згодом може настати полегшення, але при цьому починають порушуватися функції внутрішніх органів.

Бліда поганка часто маскується під інші гриби. Наприклад, її можна сплутати з польовими печерицями, доки в них не розкрилася шапинка. Іноді вона буває схожа на сироїжки, підберезники — коли росте поряд і грибниці переплітаються.

А чи можна отруїтися їстівними грибами? Так, якщо вони росли вздовж траси чи на забруднених територіях поблизу промислових підприємств. Гриби накопичують свинець, ртуть, кадмій та інші важкі метали. Їстівними грибами можна отруїтися й тоді, коли їх неправильно зберігати чи готувати. При варінні слід щонайменше тричі (через кожні півгодини) зливати відвар.

Щойно з’являються перші симптоми отруєння, не зволікайте, негайно викликайте «швидку». А до приїзду медиків слід промити шлунок: випити півтора-два літри сольового або слабкого розчину марганцівки і, натиснувши пальцями на корінь язика, викликати блювання. Процедуру треба повторити декілька разів поспіль. Затим випити суспензію з активованого вугілля: подрібнивши 30-40 таблеток, розчинити їх у склянці води.

Чи довго триває лікування і якими можуть бути наслідки отруєння? Пацієнтів, які вживали мухомори, несправжні опеньки, можна привести до норми протягом доби. Лікування через отруєння блідою поганкою може розтягнутися на тиждень, а деколи й на місяць. Такі отруєння можуть мати серйозні наслідки для системи травлення. Сильнодіючі токсини порушують роботу нирок, печінки та головного мозку, з’являється жовтяниця. Навіть при правильному лікуванні летальність сягає приблизно 50 відсотків. Більші шанси на одужання мають ті, хто раніше звернувся до лікаря.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове