Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Поради до часу

Куштуйте «золоті яблука»

Надія Матчук,

сімейний лікар.

Так європейці колись називали помідори. Щоправда, вони ними лише милувалися, а от скуштувати диковинку з далекої Америки не наважувались. А нині без цих «золотих яблук» годі уявити літні страви!

ТОМАТИ багаті на каротин (провітамін А), аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, калій, фосфор, залізо. Вони сприяють очищенню судин, тому їх варто їсти людям із серцево-судинними хворобами, тромбофлебітами. Ці овочі також ефективні у профілактиці гіпертонії, ішемічної хвороби серця та інсульту. А потужний антиоксидант лікопен допомагає організму захиститися від онкохвороб.

Клітковина й пектинові речовини, які містять помідори, поліпшують травлення, зв’язують і виводять шкідливі речовини, що потрапляють з їжею. Завдяки яблучній і лимонній кислотам томати збуджують апетит, запобігають розмноженню хвороботворної кишкової мікрофлори та паразитів.

Помідор — ще й антидепресант. Його варто їсти при стресах. Іще давні індіанці знали, що вони сприяють підвищенню потенції.

Скільки ж можна з’їдати цього овочу? Здоровій людині — 200 грамів на день, найкорисніше — у салаті з олією. Можна додати часник або цибулю. А от поєднувати з огірками не варто.

До речі, завдяки своїй низькокалорійності (у 100 грамах всього 19 кілокалорій) та хрому, який міститься в них, помідори сприяють зниженню ваги.

Але при захворюваннях нирок їх слід уживати в дуже обмеженій кількості — один-два на день. Вони протипоказані також при певних алергіях. Томати слід обмежити і при жовчнокам’яній хворобі та схильності до утворення ниркових каменів.

До відома, при хворих венах на ногах, щоб полегшити симп-томи, можна робити так: розрізати навпіл помідор, протерти ним хворі місця і за півгодини змити.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове