Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Наполягли на своєму

ПОЛЬЩА. Сенат без поправок ухвалив пакет змін до законів про судову систему.

Докладніше...
У чий бік політичний реверанс?

МОЛДОВА. Влада проводить діалог з Ізраїлем щодо перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Міграційна відлига

ТУРЕЧЧИНА скасувала заборону виїзду за кордон для понад 155 тисяч своїх громадян.

Докладніше...
На двох стільцях

ВІРМЕНІЯ не прагнутиме вступити в НАТО.

Докладніше...
Серія кривавих терактів

СИРІЯ. Бойовики «Ісламської держави» вбили 215 людей на підконтрольній уряду території.

Докладніше...
Болівар утратив п’ять нулів

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро анонсував деномінацію національної валюти.

Докладніше...
Відпочинок став пеклом

ГРЕЦІЯ. Смертоносна лісова пожежа фактично знищила прибережне місто Маті.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Скарби рідного краю

Сім чудес України

Підготувала
Олеся КОСТЕНКО.

З історії ми знаємо про сім чудес світу, мальовничі місця за кордоном. Віднедавна такий золотий список пам’яток архітектури сформовано і в нас. 2007 року відбулася всесвітня акція «7 чудес України». Шляхом інтернет-голосування, а також завдяки опитуванню 100 експертів із різних галузей визначили ці місця та об’єкти. Ось вони.

Заповідник «Кам’янець» (м. Кам’янець-Подільський Хмельницької обл.). Тут розташовані 175 пам’яток архітектури, значна частина яких — пам’ятки національного значення. Величний стародавній замок, вулички із затишними будиночками та костьолами. На них іще збереглися написи латиною. Тут у ХVІІІ столітті літали перші повітряні кулі. Саме це місто одне з перших отримало магдебурзьке право.

Києво-Печерська лавра (м. Київ) — одна з найбільших православних святинь України, визначна пам’ятка історії та архітектури, заснована в далекому ХІ столітті. Архітектурний ансамбль Лаври формувався ще дев’ять наступних століть. Тут є ряд соборів, церков та храмів, Дальні та Ближні печери. Києво-Печерська лавра занесена до Світової спадщини ЮНЕСКО.

«Софіївка» (м. Умань Черкаської обл.). Це чудова пам’ятка садово-паркового мистецтва, створена у ХVІІ столітті магнатом Потоцьким. Дендрологічний парк і досі зберігає природну красу і затишок. Свого часу тут були і училище садівництва, і заповідник. Пережила «Софіївка» стихійні лиха та довгі роки відновлення. Та попри все і сьогодні вражає прегарними краєвидами, різноманіттям рослинного світу.

Софія Київська (м. Київ). Християнський собор у центрі Києва є не лише пам’яткою архітектури ХІ століття, а й прикладом монументального живопису. Шанувальників історії Софія Київська повертає у часи Київської Русі. Її стіни дихають духом старовини, а давні фрески, мозаїка та графіті приховують іще багато таємниць.

Херсонес (Крим, у межах Севастополя). Цей потужний свого часу торговельний, ремісничий та політичний центр був заснований вихідцями з Греції. Ставши містом-державою, Херсонес пережив період свого найбільшого розквіту, становлення демократії, створення власної монети. Його руїни пам’ятають рабовласницькі часи, війни за територію, завоювання та знищення.

Хотинська фортеця (м. Хотин Чернівецької обл.). Історія створення фортеці бере свій початок із Київської Русі. У ті часи вона була фортом, який згодом перебудували, розширивши територію. Фортеця зазнала панування різних руських князів, Московського князівства, Османської імперії. Саме під її стінами відбулася славнозвісна Хотинська битва.

«Хортиця» (м. Запоріжжя). Унікальний історичний та природний комплекс розташований на найбільшому дніпровському острові. Відомий насамперед завдяки славній козацькій історії, про яку тепер нагадують відтворене козацьке поселення, театралізовані дійства, музей та інше. Важливі історичні події мали місце тут ще й до козаччини. Свідчення цього — залишки городищ скіфського часу та слов’янських поселень.

У наступних номерах газети ми докладніше розповімо про кожну із цих пам’яток.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Затримують виплати
Читати
Шантаж таки спрацював?
Читати
Стережись автомобіля
Читати
«Ти нам потрібен...»
Читати
Кір наступає
Читати
Попереду — темінь
Читати
Доживемо, тоді побачимо
Читати
Хворіти по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове