Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Наполягли на своєму

ПОЛЬЩА. Сенат без поправок ухвалив пакет змін до законів про судову систему.

Докладніше...
У чий бік політичний реверанс?

МОЛДОВА. Влада проводить діалог з Ізраїлем щодо перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Міграційна відлига

ТУРЕЧЧИНА скасувала заборону виїзду за кордон для понад 155 тисяч своїх громадян.

Докладніше...
На двох стільцях

ВІРМЕНІЯ не прагнутиме вступити в НАТО.

Докладніше...
Серія кривавих терактів

СИРІЯ. Бойовики «Ісламської держави» вбили 215 людей на підконтрольній уряду території.

Докладніше...
Болівар утратив п’ять нулів

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро анонсував деномінацію національної валюти.

Докладніше...
Відпочинок став пеклом

ГРЕЦІЯ. Смертоносна лісова пожежа фактично знищила прибережне місто Маті.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Зупинити набіги рейдерів

Зенон МИХЛИК.

У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОДА з участю заступника міністра юстиції України Олени Сукманової, представників сільськогосподарських підприємств відбулося чергове засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню господарств. Зокрема, проаналізовано роботу антирейдерського штабу.

Від часу створення він розглянув 14 заяв, які стосувалися незаконного припинення прав оренди земельних ділянок, неправомірного їх розподілу, скасування рішень про державну реєстрацію, викрадення врожаю та ін. Кожне третє тривожне повідомлення стосувалося незаконного захоплення земель. За цими фактами правоохоронні органи вже відкрили три кримінальні провадження, відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Нині вживаються заходи, аби з’ясувати обставини скоєних правопорушень і притягнути винних осіб до відповідальності.

Крім того, на контролі антирейдерського штабу залишаються звернення жителів сіл Сахнівці та Влашанівка Ізяславського, ДП «Агроспецсервіс» Славутського, Староушицької селищної ради та Колодіївської сільської ради Кам’янець-Подільського районів про незаконне захоплення земельних ділянок та вчинення перешкод у користуванні ними.

Зігріватимуть... відходи

У КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ запрацювала біотеплоелектростанція комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії потужністю 45 МВт. Вона першою в Україні використовуватиме такий сучасний метод виробництва тепла з альтернативних джерел. Основна сировина — відходи сільського та лісового господарства (солома, кукурудза, щепа).

Новітня ТЕС обігріватиме майже 200 житлових будинків, кілька дитячих садків та шкіл міста. Прогнозується, що завдяки станції річне споживання природного газу в Кам’янці-Подільському зменшиться на 15,5 млн кубометрів (65%). До речі, це не єдиний резерв — до осені стане до ладу газотурбінна установка, яка видобуватиме біогаз на міському сміттєзвалищі. Заразом частково розв’яже й екологічну проблему.

Вода буде безпечною

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ начальника управління житлово-комунального господарства облдерж-адміністрації Сергія Дашковського, ситуація із постачанням хлору стабілізувалась, позаяк основний виробник — підприємство «Дніпроазот» — відновлює свою роботу.

Дезінфектант для знезараження питної води у системах централізованого водопостачання закуповують підприємства водопровідно-каналізаційного господарства у Хмельницькому, Нетішині та Волочиську. Решта ж господарств області застосовують електролізні установки, які самостійно виробляють гіпохлорит натрію. А в Білогір’ї, Ямполі, Теофіполі, Чемерівцях, Грицеві, Новій Ушиці дезінфекцію проводять хлорним вапном, бланідасом, діхлором.

КП «Хмельницькводоканал», щоб удосконалити процес знезараження питної води і поліпшити її якість, розробило проектно-кошторисну документацію реконструкції існуючої системи. Зокрема, організує власне виробництво гіпохлориту натрію з використанням чистої пом’якшеної води без домішок. Економічна вигода від нововведення сягне мільйона гривень на рік, а використання екологічно чистих реагентів позитивно позначиться на екологічній безпеці довкілля.

Над солов’їною не розходяться хмари

НА ГРОМАДСЬКОМУ форумі «За українську мову», що відбувсь у Хмельницькому, прозвучала тривога з приводу її нинішніх реалій і майбутніх перспектив. Зокрема, на думку його учасників, загрозу становить законопроект №5670-Д про забезпечення функціонування української мови як державної, бо мало різниться од сумно-звісного закону Колісниченка—Ківалова, скасованого Конституційним судом. Навіч також спроба нейтралізувати державний статус української мови шляхом паралельного використання мов нацменшин.

Отож учасники форуму вимагають від парламенту, аби нове законодавство однозначно ствердило: мовою освітнього процесу в Україні є державна мова. Водночас особам, що належать до національних меншин, повинно гарантуватися право вивчати рідну мову в державних та комунальних закладах освіти.

Мова — невід’ємний і визначальний елемент конституційного ладу унітарної національної держави. Будь-які потуги запровадити багатомовність, застерігає резолюція форуму, спрямовані на розкол України, порушення її територіальної цілості, розпалювання нових сепаратистських вогнищ.

Чия земелька?

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом неправомірного відчуження землі, розташованої в межах прибережної захисної смуги ріки Дністер, повідомляє прес-служба відомства.

Незаконне розпорядження голови Новоушицької райдержадміністрації, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення у приватну власність для садівництва земельної ділянки площею 0,8 га, суд за позовом прокуратури області скасував іще в 2011 році. Водночас визнав недійсним і державний акт на право власності на ділянку, виділену із земель сільськогосподарського призначення на території Вільховецької сільської ради, адже вона належить до земель водного фонду.

Про це було відомо органам Держгеокадастру, однак торік посадовці незаконно зареєстрували право приватної власності на ділянку (вартістю близько 200 тисяч гривень), що розташована в межах прибережної захисної смуги Дністра. І таким чином вилучили її з державної власності.

Наразі триває досудове розслідування тієї афери.

Так уже догоджала

ПЕНСІОНЕРКА одного з сіл Ярмолинецького району потрапила до реанімаційного відділення лікарні через дуже низький артеріальний тиск. Згодом з’ясувалося, що до критичного стану призвела оковита, якою стареньку щедро підпоювала соціальна працівниця. Кажуть, мала в цьому свій інтерес — підопічна заповіла їй будинок і 6 гектарів земельних паїв. Тож доглядальниці, мовляв, кортіло якнайшвидше отримати ту спадщину.

Чи направду мала молодиця такий злий замір, розбирається поліція. У селі ж вважають, що приймати такі «подарунки», користаючись зі слабкості літньої хворої людини, негоже.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Затримують виплати
Читати
Шантаж таки спрацював?
Читати
Стережись автомобіля
Читати
«Ти нам потрібен...»
Читати
Кір наступає
Читати
Попереду — темінь
Читати
Доживемо, тоді побачимо
Читати
Хворіти по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове