Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Наполягли на своєму

ПОЛЬЩА. Сенат без поправок ухвалив пакет змін до законів про судову систему.

Докладніше...
У чий бік політичний реверанс?

МОЛДОВА. Влада проводить діалог з Ізраїлем щодо перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Міграційна відлига

ТУРЕЧЧИНА скасувала заборону виїзду за кордон для понад 155 тисяч своїх громадян.

Докладніше...
На двох стільцях

ВІРМЕНІЯ не прагнутиме вступити в НАТО.

Докладніше...
Серія кривавих терактів

СИРІЯ. Бойовики «Ісламської держави» вбили 215 людей на підконтрольній уряду території.

Докладніше...
Болівар утратив п’ять нулів

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро анонсував деномінацію національної валюти.

Докладніше...
Відпочинок став пеклом

ГРЕЦІЯ. Смертоносна лісова пожежа фактично знищила прибережне місто Маті.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Застереження

Комар укусив

Микола ЮРЧИШИН.

Колись дирофіляріоз (паразитарна хвороба) у нас був екзотичним діагнозом. Ця недуга поширювалася лише в регіонах із дуже теплим кліматом. Нині ж її діагностують не тільки у південних Херсонській та Миколаївській областях, а й в інших куточках країни. Зокрема, нещодавно на Рівненщині лабораторно підтвердили другий випадок захворювання.

— ДИРОФІЛЯРІОЗ передається укусом комара від хворої тварини, — розповідає головний лікар Київського міського центру здоров’я О.О. Стойка. — Уперше захворювання виявили в Україні у 1996 році. Відтоді медики фіксують його активне поширення, щороку — понад сотня випадків.

— Що ж сприяє поширенню хвороби? — запитую лікаря.

— Зі змінами клімату зростає кількість комарів, що переносять збудник недуги, а також безпритульних тварин, хворих на дирофіляріоз. Причина розвитку хвороби — гельмінти роду дирофілярія, які можуть міститись у підшкірній тканині собак, котів, деяких диких ссавців. Коли комар (а кровосисних на території нашої країни налічується приблизно 60 видів!) кусає інфіковану тварину, мікроскопічні личинки з кров’ю потрапляють в організм комахи. У такий же спосіб після укусу вони опиняються в тілі людини.

В організмі тварин цей ниткоподібний тонкий гельмінт досягає статевої зрілості й за добу може відкласти близько п’яти тисяч личинок. А в організмі людини вони розмножуватись не можуть, однак ростуть і впродовж півроку досягають своєї максимальної довжини, що становить подекуди й 30 сантиметрів.

За словами фахівця, у місці локалізації гельмінта з’являється ущільнення, схоже на пухлину. Це супроводжується відчуттям свербежу, печіння. Саме ущільнення може переміщатись, тоді хворому здається, ніби під шкірою щось ворушиться чи повзає. Крім того, хвороба супроводжується симптомами інтоксикації: болем голови, слабкістю, нудотою, підвищенням температури тіла. У пухлині, що мігрує, гельмінт може жити від одного місяця до кількох років. До речі, були зафіксовані випадки, коли за добу пухлина з паразитом переміщувалася на 10—30 сантиметрів.

На яких же ділянках тіла найчастіше оселяються такі гельмінти? Найчастіше їх виявляють в очах, на шиї, молочних залозах та статевих органах. Переважно гельмінти уражують органи зору: повіки, кон’юнктиву, очне яблуко. На жаль, дирофіляріоз дуже часто плутають із жировиками, пухлинами, гігромами. Коли все ж людина звертається, то медики пропонують в основному хірургічне втручання — повне видалення паразита. Зрідка — вживання сильнодійних протигельмінтних препаратів.

Як уберегтися від інфікування? О. Стойка радить під час прогулянок захищатися від укусів комарів з допомогою спеціальних засобів. Вдома використовувати антикомарині сітки. Вигулювати тварин слід подалі від місць з великою кількістю комарів, регулярно проводити дегельмінтизацію. У посушливе літо кількість комарів знижується. Нині — підвищена вологість, хмарність, а отже, сприятливі умови для відновлення чисельності комарів. Тож варто бути обережними.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Затримують виплати
Читати
Шантаж таки спрацював?
Читати
Стережись автомобіля
Читати
«Ти нам потрібен...»
Читати
Кір наступає
Читати
Попереду — темінь
Читати
Доживемо, тоді побачимо
Читати
Хворіти по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове