Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Наполягли на своєму

ПОЛЬЩА. Сенат без поправок ухвалив пакет змін до законів про судову систему.

Докладніше...
У чий бік політичний реверанс?

МОЛДОВА. Влада проводить діалог з Ізраїлем щодо перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Міграційна відлига

ТУРЕЧЧИНА скасувала заборону виїзду за кордон для понад 155 тисяч своїх громадян.

Докладніше...
На двох стільцях

ВІРМЕНІЯ не прагнутиме вступити в НАТО.

Докладніше...
Серія кривавих терактів

СИРІЯ. Бойовики «Ісламської держави» вбили 215 людей на підконтрольній уряду території.

Докладніше...
Болівар утратив п’ять нулів

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро анонсував деномінацію національної валюти.

Докладніше...
Відпочинок став пеклом

ГРЕЦІЯ. Смертоносна лісова пожежа фактично знищила прибережне місто Маті.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Бюджетний колапс

Устина ГРЕЧАНЮК.

Вже місяць минув, як рік «перетнув екватор», а друге за величиною після обласного центру місто Сумщини Конотоп досі живе (точніше, існує) без бюджету. Днями провалилася вже сьома (!) спроба провести сесію міськради, щоб нарешті прийняти цей основний для будь-якого населеного пункту фінансовий документ. Патова ситуація склалася через конфлікт між міським головою Артемом Семеніхіним та депутатською більшістю у міськраді.

ПЕРШИЙ є досить відомою особою не лише у своєму місті, а й в усій Україні. Своїми публічними акціями він час од часу сколихує інформаційний простір країни. Зокрема, розгоном зборів членів партії Віктора Медведчука «Український вибір», 200-кілометровим пішим походом на Київ зі зверненням до Президента про розпуск міськради... Щоправда, є у мера і реальні перемоги: торік узимку він таки не дав приватним перевізникам підвищити тарифи.

Опозиційні до мера депутати називають його великим піарником. Саме він, мовляв, винен у тому, що бюджет міста досі не ухвалений. Проект документа, стверджують вони, складений виключно під популістські проекти міського голови, а зауваження депутатів навіть не беруться до розгляду. А найголовніше — в бюджеті не передбачені кошти для розв’язання нагальних проблем міста.

Своєю чергою Артем Семеніхін звинувачує депутатську більшість у змові заради перерозподілу влади у місті. Депутати начебто пропонували і йому «бути в долі», а після категоричної відмови почали саботувати роботу міськради.

Позиції мера та депутатів настільки непримиренні, що кінця бюджетній «санта-барбарі» не видно. Але поки чільники Конотопа змагаються у своїх політичних амбіціях, на місто насувається господарсько-соціальний колапс. Адже, згідно із законодавством, місто живе на 1/12 попереднього бюджету, а цих грошей ледь вистачає на зар-плату бюджетникам. Решта видатків заморожені. Й це при тому, що на початку року міський голова хвалився, мовляв, завдяки перевиконанню бюджету 2017 року Конотоп має понад 100 млн гривень вільних коштів. Проте без затвердження бюджету використовувати їх не можна.

На початку червня терпець увірвавсь у працівників Конотопського трамвайного управління, які перекрили обласну трасу. За словами керівника Конотопського трамвайного управління Григорія Коновала, людям три місяці не виплачували зарплати. «Будівля депо перебуває в аварійному стані, — ділиться він наболілим. — Кошти на ремонт колії та контактної мережі не надавались, усі вагони в аварійному стані. Трамвайне депо отримує гроші через спеціальну програму, а затвердити її можна лише після прийняття бюджету».

Негайного ухвалення бюджету вимагали й інсулінозалежні мешканці Конотопа. Закупівля медпрепаратів для них фінансується на одну третину з державного бюджету, а на дві третини — з місцевого. Наразі ж придбані за державний кошт запаси інсуліну закінчуються, а місто свою частину досі не забезпечило.

— Ми взагалі не розуміємо, що відбувається: депутати приходять на сесію, влаштовують перепалки і нічого не ухвалюють, — обурюється місцева жителька. — А нашими дорогами скоро вже неможливо буде пересуватися ні пішки, ні на машині. А як хворим прожити без ліків? Совісті немає ні в кого: ні в мера, ні в депутатів!

Справді, ситуація в Конотопі зайшла у глухий кут. І розв’язати її можна лише на місці, адже відповідно до закону «Про місцеве самоврядування» органи виконавчої влади не мають права втручатися в діяльність органів місцевого самоврядування, а також вирішувати питання, зараховані законодавством до повноважень останніх. Юристи кажуть, що містяни можуть примусити владу ухвалити бюджет через позов до суду з приводу бездіяльністі місцевої влади. Але наші люди ще не готові до такої форми самоорганізації. Звичайно, ініціативні групи збирають підписи під зверненнями, листами до центральної влади, але ці документи не мають жодного юридичного впливу.

Залишається одна надія. В країні потроху додає градусів передвиборна лихоманка. У цей період зазвичай чиновники всіх рівнів стають надзвичайно уважними до проблем простих українців. То, може, хоч це спонукатиме депутатів таки дійти консенсусу і нарешті «народити» бюджет для міста.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Затримують виплати
Читати
Шантаж таки спрацював?
Читати
Стережись автомобіля
Читати
«Ти нам потрібен...»
Читати
Кір наступає
Читати
Попереду — темінь
Читати
Доживемо, тоді побачимо
Читати
Хворіти по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове