Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Наполягли на своєму

ПОЛЬЩА. Сенат без поправок ухвалив пакет змін до законів про судову систему.

Докладніше...
У чий бік політичний реверанс?

МОЛДОВА. Влада проводить діалог з Ізраїлем щодо перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Міграційна відлига

ТУРЕЧЧИНА скасувала заборону виїзду за кордон для понад 155 тисяч своїх громадян.

Докладніше...
На двох стільцях

ВІРМЕНІЯ не прагнутиме вступити в НАТО.

Докладніше...
Серія кривавих терактів

СИРІЯ. Бойовики «Ісламської держави» вбили 215 людей на підконтрольній уряду території.

Докладніше...
Болівар утратив п’ять нулів

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро анонсував деномінацію національної валюти.

Докладніше...
Відпочинок став пеклом

ГРЕЦІЯ. Смертоносна лісова пожежа фактично знищила прибережне місто Маті.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Без погонів і пенсій

Михайло СЕРДЮК.

ПРО ЗЛОВЖИВАННЯ у 46-му Об’єднаному центрі забезпечення Південного регіону в Одесі газета вже повідомляла. Зокрема, було виявлено тонни бракованої консервації без документів, а також констатовано велику нестачу пального. Ці зловживання заподіяли державі збитки у великих розмірах. Для перевірки установи Міноборони призначило комплексну комісію. Але від самого початку її члени наразилися на непередбачувані труднощі — все начальство Центру терміново захворіло, а зниклого (разом із документацією) начальника паливного складу довелось оголошувати у розшук. Комісія опечатала продовольчі й речові склади, сховища пально-мастильних матеріалів і перевірила наявну документацію. Консерви направили в незалежну лабораторію для визначення їхньої якості.

Кажуть, тижнем раніше на цьому складі вже працювала комісія, але жодних порушень не було виявлено. Про причини такої «сліпоти» можна тільки здогадуватися. Найімовірніше, таку ж схему «осліплення» нечисті на руку військовики хотіли застосувати і до членів нової комісії, призначеної міністром оборони. Не встигли вони, як-то кажуть, розпакувати валізи, як одразу ж дістали пропозицію від гостинних хазяїв прийняти 150 тис. гривень, легкове авто та ще й квартиру. Втім, на відміну від попередніх, від сумнівного «подарунка» ревізори відмовились.

Днями результати перевірки та її наслідки були оприлюднені на брифінгу в Міноборони. Голова комісії Дмитро Марченко повідомив, що керівництво військової частини створило умови, за яких стала можливою крадіжка 204 тонн дизельного пального та 2,5 тонни бензину. Внаслідок цього державі було заподіяно збитків на суму 6,4 мільйона гривень. Також, за попередньою оцінкою, не врахованого майна на цій базі було виявлено на суму 1,1 мільйона гривень. Документація на 42,5 тонни консервів не відповідала нормативам та державним стандартам, а самі консерви, як показала експертиза, виявилися недоброякісними.

Реакція міністра оборони Степана Полторака була відповідною: «Я вважаю дії керівництва 46-го Об’єднаного центру забезпечення Південного регіону в Одесі та Об’єднаного центру забезпечення Збройних сил України у місті Києві зрадою... Тому я прийняв рішення щодо начальника цього Центру Євгена Короля позбавити його військового звання полковник, він також позбавляється всіх військових звань, права на пенсійне забезпечення та користування медичними закладами Міністерства оборони».

Така ж сама доля спіткала начальника складу 46-го Об’єднаного центру та старшого офіцера відділу забезпечення пально-мастильними матеріалами центру управління тилу ЗСУ. Ще кількох офіцерів понижено у званнях та посадах.

З одного боку, військові мародери дістали по заслугах. З іншого — виникає запитання щодо відповідності тяжкості скоєного ними правопорушення мірі покарання. С. Полторак назвав скоєний ними злочин зрадою. В усі часи зрадників карали якнайжорсткіше, а у період війни до них застосовували найвищу міру покарання. Президент Петро Порошенко свого часу пообіцяв хапугам у погонах відрубувати руки, аби не крали.

Так, позбавлення звання і пенсії є доволі суворим покаранням. Але то для звичайних офіцерів, які за час служби не нажили великих статків, а «на дембель» нерідко виходили навіть без власного житла. А от стосовно тих, хто роками наживався на крадіжках зі спільного військового «казана», привласнивши «непосильною працею» мільйони казенних гривень, таке «покарання» здається смішним. Утім, вищеназваних крадіїв у погонах (точніше, вже без погонів) судитимуть. Принаймні мали б. Та щось підказує, що вердикт Феміди у їхньому випадку може бути не занадто суворим, не кажучи вже про вищу міру покарання чи позбавлення нечистих рук...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Затримують виплати
Читати
Шантаж таки спрацював?
Читати
Стережись автомобіля
Читати
«Ти нам потрібен...»
Читати
Кір наступає
Читати
Попереду — темінь
Читати
Доживемо, тоді побачимо
Читати
Хворіти по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове