Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Наполягли на своєму

ПОЛЬЩА. Сенат без поправок ухвалив пакет змін до законів про судову систему.

Докладніше...
У чий бік політичний реверанс?

МОЛДОВА. Влада проводить діалог з Ізраїлем щодо перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Міграційна відлига

ТУРЕЧЧИНА скасувала заборону виїзду за кордон для понад 155 тисяч своїх громадян.

Докладніше...
На двох стільцях

ВІРМЕНІЯ не прагнутиме вступити в НАТО.

Докладніше...
Серія кривавих терактів

СИРІЯ. Бойовики «Ісламської держави» вбили 215 людей на підконтрольній уряду території.

Докладніше...
Болівар утратив п’ять нулів

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро анонсував деномінацію національної валюти.

Докладніше...
Відпочинок став пеклом

ГРЕЦІЯ. Смертоносна лісова пожежа фактично знищила прибережне місто Маті.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Вірус самознищення

Михайло ГУБАШ.

Донецьк, 11 травня 2014-го. Ось так — під дулами автоматів місцевих «спостерігачів» — на Донеччині вже відбувся один псевдореферендум. Очікуємо наступний?

www.radiosvoboda.org

Пропозиція провести в ОРДЛО референдум щодо статусу «ЛДНР», яку В. Путін начебто запропонував Д. Трампу, загрожує існуванню Української держави.

НАГАДАЄМО, що на спільній прес-конференції президентів США і РФ за результатами їхньої зустрічі у Гельсінкі Дональд Трамп шість разів згадав про Ізраїль і жодного (!) — про Україну. Натомість його російський візаві аж тричі торкався питань, пов’язаних із ситуацією в нашій державі: коли говорив про реалізацію мінських домовленостей, проведення референдуму в Криму та щодо транзиту газу через Україну після побудови «Північного потоку-2».

Згодом, вже в інтерв’ю російському телеканалу, В. Путін згадав про якісь «нові ідеї», які пролунали під час його розмови з американським президентом стосовно врегулювання кризи на Південному Сході України. Він також зауважив, що домовилися поки що не оприлюднювати цих ідей, а спочатку опрацювати їх «на експертному рівні». Одним словом — заінтригував увесь світ.

Утім, уже через пару днів американське агентство «Bloomberg» із посиланням на двох учасників закритої наради лідера Кремля з послами МЗС РФ повідомило, що Путін нібито запропонував Трампу провести під міжнародним патронатом референдум у невизнаних «ДНР» і «ЛНР» стосовно їхнього статусу.

Незважаючи на те що ця інформація, як тепер кажуть, інсайдерська, а не офіційна, на неї таки відреагували. Принаймні інформагентство «Associated Press» повідомило, що Білий дім не має наміру підтримувати пропозицію Росії про референдум на Донбасі, мовляв, мінські домовленості 2015-го не передбачають цього, тому плебісцит на не підконтрольній Україні території не матиме легітимності. Проте думка Білого дому не є позицією президента США. Особливо коли ним є «непередбачуваний» Дональд Трамп. Саме тому до «нової ідеї» щодо референдуму варто ставитися серйозно.

На перший погляд, пропозиція Путіна (якщо вона справді була, а не є фейковою) не витримує жодної критики. Ну про який референдум на Донбасі можна всерйоз говорити, якщо звідти виїхало понад два мільйони жителів? Вони що, не голосуватимуть? Тоді результати опитування однозначно не матимуть легітимності. А якщо голосуватимуть і переселенці, то яким чином? Хто надасть їм можливість поїхати туди, щоб узяти участь у референдумі? Можливість, починаючи від фінансової і закінчуючи рядом практичних питань, пов’язаних із роботою (переселенцям треба буде відпрошуватися чи їм нададуть короткочасну відпустку?), транспортуванням (хіба залізниця зможе забезпечити одночасну доставку туди й назад сотень тисяч додаткових пасажирів?), перетином лінії розмежування (сьогодні півдесятка контрольних пунктів в’їзду-виїзду за день разом заледве справляються з 30 тисячами чоловік, які утворюють довжелезні черги). І т. д., і т. п.

Не кажучи вже про відсутність будь-яких законних підстав для проведення референдуму на Донбасі. Бо нема там окремої корінної нації, що надавало б їй право вимагати автономію чи незалежність. Тим паче що, згідно з даними останнього перепису, більшість місцевих жителів Донеччини та Луганщини — українці за національністю. В таких умовах проведення референдуму щодо «самовизначення» є чистісіньким сепаратизмом, що є одним із найтяжчих злочинів у законодавстві практично всіх держав світу. То з якого, пробачте, переляку якесь «всенародне опитування» проводити? Та ще й під дулами автоматів сорока тисяч чи то «терористів», чи то «ополченців» разом із «іхтамнєтами». Чи їх на період проведення референдуму кудись у відпустку відправлять? За чий рахунок і куди?

Тобто від самого початку ця «нова ідея» з референдумом має вигляд якщо не геть божевільної, то, як мінімум, абсурдної. Проте кремлівським «експертам» (або їхнім натхненникам) на це, вочевидь, начхати. Мабуть, діють за аналогією з принципом «чим більша брехня, тим швидше в неї повірять». Невже насправді за дурників тримають і Україну, і Трампа, й усе світове співтовариство, якщо такий «лохотрон» пропонують?

Утім, якби й справді уважали за лохів, оприлюднили б цю маячню з референдумом вустами Путіна або ж когось із його офіційних посіпак. А так — через організований витік од «Bloomberg» — начебто безпечно і без ризику здатися несповна розуму. Якщо у світі обуряться і обізвуть шизофреніками, то «ми цього не казали, це ваше інформагентство вигадало заради сенсації». Якщо ж проковтнуть — ми на коні. І з висоти, впевнено і велично сидячи у сідлі, спостерігатимемо, як дурні хохли сваряться між собою, називаючи одне одного нашими агентами; як їхні регіони, надихнувшись набутою Донбасом через референдум автономією (з незалежністю складніше — хто годуватиме?), один за одним наввипередки проводять власні референдуми і проголошують автономію чергової «народної республіки» (місцеві напівмафіозні «еліти» не дріматимуть!). От вам і жадана федералізація, про яку так довго говорили і про яку мріяли у Кремлі, та і в Україні дехто підспівував і на знамено начіпляв.

Отоді вже можна буде на «законних» підставах утворити з областей Південного Сходу України так звану Новоросію, в яку «добровільно» об’єднаються новостворені «автономії». І зробити собі сухопутний коридор до анексованого Криму. А щоб той не вважався міжнародною спільнотою анексованим, провести на півострові ще один референдум, вже стовідсотково легітимний — не під дулами «зелених чоловічків», а під наглядом міжнародних спостерігачів.

Таким чином володар Кремля, вкинувши вірус самознищення України, намагається вполювати відразу кількох зайців: позбутися міжнародних санкцій і фінансового тягаря у вигляді «ЛДНР», зробити нашу країну (або те, що від неї залишиться) повністю підконтрольною Москві, перекривши їй шлях до Європейського Союзу, не кажучи вже про вступ до НАТО. І при цьому набути в очах всього світу іміджу миротворця. На пару з Трампом, якщо той «клюне».

Та чи проковтне цю наживку міжнародна спільнота, може стати відомим уже найближчим часом — на зустрічі політдиректорів країн «нормандської четвірки» (Україна, Франція, Німеччина, Росія), яка має відбутись у Берліні наприкінці цього тижня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Затримують виплати
Читати
Шантаж таки спрацював?
Читати
Стережись автомобіля
Читати
«Ти нам потрібен...»
Читати
Кір наступає
Читати
Попереду — темінь
Читати
Доживемо, тоді побачимо
Читати
Хворіти по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове