Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Борошниста роса: профілактика і лікування

СИМПТОМИ хвороби на всіх рослинах класичні: спочатку з’являються окремі плями білого нальоту, що є грибницею зі спорами, поступово наліт розростається на всю листову пластинку, сіріє, і в ньому формуються численні чорні плодові тіла зимуючої стадії. Листя деформується і передчасно всихає.

Збудниками борошнистої роси є гриби, які можуть існувати тільки за рахунок живих тканин. Тому захворювання завжди пристає до молодих зростаючих органів — листя, паростків, квітконосів з пуп’янками і ягодами. Відтак пагони і квітконоси деформуються, ягоди стають непридатними для споживання, рослини повністю втрачають свою декоративність і слабо цвітуть.

Гриб зимує в рослинних рештках, на декоративних чагарниках і ще в корі уражених пагонів. Цим і пояснюється те, що борошниста роса з’являється на початку літа на молодому листі. Дощового літа до цієї напасті треба бути завжди готовими.

Як запобігти поширенню борошнистої роси в наших садах? Насамперед необхідно створити рослинам усі умови для нормального росту і розвитку, тому що чим вони слабші, тим більше схильні до захворювань. Крім того, гриби особливо інтенсивно розвиваються на загущених посадках і при підвищеній вологості.

Якщо ви вносите велику кількість органіки, то ризикуєте мати борошнисту росу постійно, позаяк великі дози азоту зумовлюють активний ріст пагонів і листя. Азот необхідний рослинам на самому початку вегетації, а під час бутонізації та цвітіння необхідні калій і фосфор. Тому з метою профілактики живлення садових культур має бути збалансованим.

Застосовувати препарати проти борошнистої роси чи ні, кожен вирішує сам. Проте важливо знати — якщо принципово відмовитися від обприскувань рослин, то з року в рік інфекція накопичується. Крім того, якщо обприскувати насадження після масового вияву хвороби, коли листя і пагони вже всі білі, декоративність і красу їх ви не відновите, а тільки пригнітите розвиток і поширення спорів на інші рослини.

Всі дозволені препарати рекомендуються для обприскування за перших симптомів хвороби, тобто коли з’явилися поодинокі білі нальоти. При масовому розповсюдженні хвороби проводять повторні, «контрольні», обприскування тими ж препаратами.

Для саду можна застосовувати сірку колоїдну, Кумулус, Вектру, Скор, розчин кальцинованої соди (0,4% + 0,4%). Препарат Топаз рекомендований для троянд, гвоздики, кімнатних культур і ягідних.

Найкраща профілактика — збирання рослинних решток, обрізання сильно уражених пагонів та їх спалювання.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЯ наступної добірки проведе лікбез щодо пришвидшення достигання томатів. Це на часі, адже через дощі, що зарядили майже на всій території України, помідори ніяк не хочуть червоніти. Отже, Тетяна Задранівська розповість про те, як треба «поклонитись» кущам, аби довершили дозрівання плодів.

Ми не перестаємо приділяти увагу карантинним бур’янам, бо варто лише трішки прогаяти їх виведення з ділянки, як вони розмножаться в такій кількості, що боротьба з ними стане вельми виснажливою. Цього разу мова піде про повитицю польову, яка своїми довгими помаранчевими вусами обвиває і губить культурні рослини. Аби захистити садові та городні культури, необхідно знати біологію бур’яну, що ми вам і повідаємо.

Мабуть, мало хто не любить напій під назвою «Тархун», точніше буде сказати, любив той, колишній. Утім, ви можете скласти конкуренцію магазинному, якщо у вас на городі росте естрагон (він же тархун). Причому домашній вийде набагато кориснішим і освіжаючим, адже не секрет, що у магазинному натуральної сировини катма.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове