Архів
П’ятниця,
27 липня 2018 року

№ 57 (19604)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Здолати кокомікоз

«Вишня почала скидати листя. До кінця червня залишилася зовсім голою. Що з деревом?» — таке тривожне запитання прозвучало в телефонній трубці від Петра Зайчука з м. Золотоноші, що на Черкащині.

РАННЄ опадання листя вишні свідчить про те, що вона сильно уражена кокомікозом. На початку вересня слід провести обприскування дерева і пристовбурного кола 3-відсотковою бордоською рідиною.

Те, що дерево без листя, звичайно ж, погано: воно може підмерзнути або й загинути взимку. Якщо ще збереглося опале ушкоджене листя, його слід зібрати і спалити. В жовтні треба перекопати пристовбурне коло вишні вилами, а не лопатою, щоб якомога менше травмувати коріння. З серпня ні мінеральні, ні органічні добрива вже під вишню не вносять, щоб не викликати пролонговане зростання, яке може призвести до підмерзання невизрілих пагонів. Якщо осінь буде у вашому регіоні суха, то наприкінці жовтня слід рясно полити дерево, аби коріння добре наситилося вологою.

Наступного сезону варто вчасно обробити 3-відсотковим розчином бордоської рідини: рано навесні, після цвітіння, повторити через три тижні й останній раз також у вересні. Тільки так ви зможете перемогти кокомікоз вишні.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЯ наступної добірки проведе лікбез щодо пришвидшення достигання томатів. Це на часі, адже через дощі, що зарядили майже на всій території України, помідори ніяк не хочуть червоніти. Отже, Тетяна Задранівська розповість про те, як треба «поклонитись» кущам, аби довершили дозрівання плодів.

Ми не перестаємо приділяти увагу карантинним бур’янам, бо варто лише трішки прогаяти їх виведення з ділянки, як вони розмножаться в такій кількості, що боротьба з ними стане вельми виснажливою. Цього разу мова піде про повитицю польову, яка своїми довгими помаранчевими вусами обвиває і губить культурні рослини. Аби захистити садові та городні культури, необхідно знати біологію бур’яну, що ми вам і повідаємо.

Мабуть, мало хто не любить напій під назвою «Тархун», точніше буде сказати, любив той, колишній. Утім, ви можете скласти конкуренцію магазинному, якщо у вас на городі росте естрагон (він же тархун). Причому домашній вийде набагато кориснішим і освіжаючим, адже не секрет, що у магазинному натуральної сировини катма.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове