Архів
Вівторок,
24 липня 2018 року

№ 56 (19603)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Розлучаючись, виторговують привілеї

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон попередив, що без торгової угоди не заплатить ЄС 51 млрд доларів «відступних».

Докладніше...
Змінилися політичні вітри?

НІМЕЧЧИНА. Карлес Пучдемон, що наразі перебуває в цій країні у вигнанні, не буде екстрадований до Іспанії.

Докладніше...
Віддячили за військову підтримку

СИРІЯ встановила «дипломатичні відносини з республікою» Південна Осетія.

Докладніше...
Корупційний сімейний підряд

ПАКИСТАН. Екс-прем’єр країни Наваз Шаріф потрапив у гучний корупційний скандал.

Докладніше...
Вік працюй — вік накопичуй

ГРУЗІЯ. Тут запроваджено накопичувальну пенсійну систему.

Докладніше...
Доведеться шукати нових спонсорів

ФРАНЦІЯ. Європарламент припинив фінансування партії, очолюваної Марін Ле Пен.

Докладніше...
Теракт

АФГАНІСТАН. В аеропорту Кабула стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Не вистачає лікарів

Олена ГРИГОРЕНКО.

МЕДИЧНІ заклади Кіровоградщини потребують 160 лікарів. Найзатребуваніші — лікарі загальної практики (сімейні лікарі), терапевти, хірурги, педіатри, офтальмологи, рентгенологи, стоматологи, гінекологи, інфекціоністи та анестезіологи. Зокрема, найбільше таких фахівців чекають у лікарнях, поліклініках та фельдшерсько-акушерських пунктах Кіровоградського, Благовіщенського, Добровеличківського, Маловисківського, Олександрійського та Олександрівського районів. Чому випускники медичних вишів не поспішають їхати у глибинку і займати вакантні місця, загальновідомо. Молоді спеціалісти для старту зазвичай обирають економічно перспективніші регіони.

Пам’яті героя-земляка

ЧИМАЛО українців уже полягло на Донбасі, захищаючи східні рубежі Батьківщини. Земляки бережуть про них згадку. Так, у липні втретє відбувся щорічний риболовецький турнір «Путнік» пам’яті спецпризначенця Героя України Юрія Коваленка.

Юрій Вікторович Коваленко з позивним «Путнік», підполковник 3-го окремого полку спецпризначення, від перших днів війни на сході разом із побратимами став на захист територіальної цілісності України. Загинув 15 липня неподалік населеного пункту Провалля в районі контрольно-пропускного пункту Ізварине.

Він був завзятим рибалкою, саме тому на його честь вирішили зібрати якомога більше прихильників цього заняття. З року в рік до турніру долучаються дедалі більше учасників. Нині у ньому взяли участь 40 команд. Організаторами турніру традиційно виступили 3-й полк спецпризначення та кіровоградський обласний Рибальський клуб.

«Відмили» понад мільйон

В ДОБРУ копієчку влетіли громаді краю капітальний ремонт і реставрація історичної будівлі Кіровоградського обласного художнього музею. І якби ж підрядники зробили його добротно і на совість, проте... Справу про «відмивання» коштів під час ремонту музею у Кропивницькому прокуратурою вже направлено до суду. У рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом привласнення групою осіб понад мільйона гривень, виділених із держбюджету на проведення ремонтно-реставраційних робіт у будівлі музею, встановлено причетність до вказаного злочину заступника начальника Управління капітального будівництва ОДА. Зокрема, він підписав акт приймання-передачі устаткування, яке фактично придбане та встановлене не було. Водночас прокуратура відкрила кримінальне провадження і щодо двох керівників приватних підприємств (підрядник та субпідрядник), які при виконанні вищезазначених робіт, за попередньою змовою у рази (!) завищили вартість цього устаткування. Фігурантам справи повідомлено про підозру у вчинені карних правопорушень. От тільки чи ж відповідатимуть вони за законом?

Громада налаштована

рішуче

МЕШКАНЦІ села Червонокостянтинівка Петрівського району, у чиїх хлівах та на подвір’ях загалом утримується 122 корови, бояться залишитись без пасовища. Люди стверджують: землі площею загалом 200 га, де вони одвічно випасали корів, змінили цільове призначення і виставили на аукціон. Зокрема, їм стало відомо, що ще торік сільська рада вирішила ввести пасовище у межі села. Для цього, згідно із законодавством, треба було розробити генплан, адже наявний був застарілий. Поки це робилося — землі змінили цільове призначення без жодних обговорень і включили у перелік земель для аукціону! Як згодом пояснили людям, таке рішення прийняв Держгеокадастр, бо ділянка використовувалась буцімто не за призначенням.

Аби повернути пасовище, сільрада подала до суду. 13 серпня справу розглядатиме Господарський суд Кіровоградської області. Громада налаштована рішуче — пасовище має залишитися за селянами.

Безпечне підприємництво

НА БАЗІ Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету, що у Кропивницькому, відкрилося навчання для демобілізованих військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх родин за спеціальністю «Безпека підприємницької діяльності». Безоплатно отримати такі знання, а також набути знань та практичних навичок для ведення бізнесу вони можуть до кінця року в рамках фінансованого урядом Норвегії проекту з перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні.

Смакує борщ із глиняної миски

У СЕЛІ Цвітне Олександрівського району, де свого часу, даруйте за тавтологію, процвітало гончарство, екологічний поселенець (є такий рух в Україні) Володимир Величко узявся відродити це старовинне ремесло. Можливо, це вже не «те саме» цвітненське гончарство, яке передусім вирізнялося лаконічністю форм і стриманим оформленням поверх поливи — лініями і кривульками, адже йому немає в кого вчитись. Вже нема живих майстрів, яких на початку минулого століття у цьому селі налічувалося близько тисячі. Проте Володимир вивчив справу, обладнав собі майстерню і тепер самотужки ліпить та випалює миски, глечики, куманці та різні скульптури…

А тим часом в Опішні, що на Полтавщині, розгорнуто національну виставку творів кераміки Цвітненського гончарного осередку з фондових колекцій музеїв України. Село Цвітне наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття було відоме як великий гончарський осередок України. Посуд звідси продавали на південь — в Одеську, Херсонську, Полтавську області, а також у Молдову.

Рибінспектор широкого профілю

НА Кременчуцькому водосховищі неподалік села Андрусівка Світловодського району працівниками Управління оперативного реагування «Рибоохоронний патруль» вдалося на гарячому затримати порушника правил риболовлі, який, між іншим, сам виявився інспектором рибоохорони, відповідальним за промисловий вилов на одному з підприємств області.

Той «просто рибалив». Та невже? При перевірці плавзасобу порушника знайшли вісім одиниць сіток, заборонених для використання. Крім цього, у човні були незаконно добуті близько трьохсот рибин. Їхня загальна вага склала 151 кг.

Як повідомляє Держагентство рибного господарства, сума збитків, завдана рибній галузі, налічує 418 879 грн. А чим можна виміряти моральні збитки від підірваної довіри народу до інспекторів рибнагляду? Ще й за скоєне той може просто відбутися законодавчо передбаченим сміховинним штрафом — від 340 до 680 грн. Ну хіба що ще конфіскацією знаряддя вчинення правопорушення та незаконно добутих живих ресурсів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сучасні невільники
Читати
Скільки нас?
Читати
Нові «двадцятки»
Читати
За кордон — будь-якою ціною
Читати
«Відпочинуть» на городі
Читати
Дощовий колапс
Читати
Нарощуємо зерновиробництво
Читати
Солодощі — до Європи
Читати
Субсидії змінюють формат
Читати
До 1030-річчя Хрещення Київської Русі
Читати





— Хлопці! Під який відсоток брали кредит?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове