Архів
Вівторок,
10 липня 2018 року

№ 52 (19599)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Домовлятися непросто

НІМЕЧЧИНА. Уряд досяг угоди стосовно біженців.

Докладніше...
Загроза залишається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У графстві Вілтшир зафіксовано отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Геополітичний компроміс

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. США, Південна Корея і Японія готові гарантувати Кім Чен Ину збереження влади.

Докладніше...
Зачистка за зачисткою

ТУРЕЧЧИНА. Набула чинності нова «репресійна» постанова уряду про «заходи із протидії терористичній діяльності».

Докладніше...
Безпрецедентна рятувальна операція

ТАЇЛАНД. Із затопленої підземної печери Кхао Луанг уже врятовано шістьох дітей.

Докладніше...
Руйнівний тайфун

ЯПОНІЯ. Рекордні дощі на заході призвели до повеней і зсувів ґрунту, які зносили автомобілі й будинки.

Докладніше...
Пияцтву — бій

ЛИТВА — одна з найбільш питущих країн Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Термін осілості для сільського коефіцієнта

Олена БЕГМА.

Стартувала вступна кампанія. Нині відбувається реєстрація електронних кабінетів у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО), через які від післязавтра, 12 липня, абітурієнти вже матимуть змогу подавати заяви та документи безпосередньо до закладів вищої освіти. Чим прикметна вступна кампанія-2018?

ПЕРЕДОВСІМ — тим, що нинішнього року абітурієнти мають змогу подавати сім заяв на чотири спеціальності на місце державного та регіонального замовлення. При цьому кількість заяв на контракт не обмежена.

Відповідно до затверджених МОН правил, прийматимуться сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2016, 2017 і 2018 років. Проте з іноземної мови враховуватимуться бали тільки за сертифікатами 2018-го (цього року ЗНО з англійської, німецької, французької та іспанської було проведено у новому форматі — з додаванням аудіювання).

Реєстрація електронних кабінетів вступників буде відкрита до 18-ї години 25 липня, а прийом через них заяв про вступ завершиться рівно через добу. Принагідно зауважу, без проблем не обходиться. З початком вступної кампанії відразу ж почалися проблеми із сайтом ЄДЕБО. У державному підприємстві «Інфоресурс», яке відповідає за роботу системи, цьому дали таке пояснення: хоч цього року серверні потужності системи було й збільшено, а все ж перші й останні дні подачі документів, як правило, дуже перевантажені. Сервер просто не може впоратися з таким напливом абітурієнтів. Водночас ситуація під контролем і надалі збоїв не повинно бути.

Хочеться сподіватися. Адже всім випускникам належатиме пережити ще один хвилюючий процес подачі он-лайн-документів через свій кабінет, що з тих же причин теж може вдаватись не з першої спроби. Принаймні відомство на цей кшталт перестрахувалося, повідомивши: якщо абітурієнт уже зареєстрував свій електронний кабінет, то подати через нього документи можна і в приймальній комісії закладу вищої освіти.

Ясна річ, найзаповітніша мрія кожного абітурієнта — стати студентом омріяного вишу, та ще й навчатися коштом держави. Щоби підвищити свої шанси на вступ, тут теж належить тримати руку на пульсі — орієнтуватись у системі розподілу бюджетних місць у закладах вищої освіти.

Міністерство оприлюднило затверджений документ, за яким абітурієнти зможуть дізнатися, скільки бюджетних місць виділить той чи інший університет чи інститут. Він містить дані про програми бакалаврату та магістратури зі 161 закладу освіти, що належать до сфери управління МОН.

Зокрема, там є інформація про так звані кваліфікаційний мінімум (скільки щонайменше «бюджетників» має бути на спеціальності, щоб заклад узагалі зміг здійснити на неї набір) та кваліфікаційний максимум. Наприклад, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського на денну форму навчання на бюджет за спеціальністю «Дошкільна освіта» цього року може прийняти 70 першокурсників.

І наостанок іще про таку особливість нинішньої вступної кампанії. Як і попереднього року, додатковим шансом на вступ буде так званий сільський коефіцієнт. Багато хто захоче ним скористатись. Проте от на що треба звернути увагу. Сільський коефіцієнт діє лише для вступників, які зареєстровані в селах не менш як два роки до подання заяв про вступ та які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в школах на території сіл. Так що, як бачимо, для сільського коефіцієнта запроваджений термін осілості. До того ж він узагалі не поширюється на селища міського типу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибух на полігоні
Читати
Без води
Читати
Налагодили постачання
Читати
Проблеми кочового народу
Читати
Менше солодкого
Читати
Свинина коштуватиме дорожче
Читати
Подарунок Піднебесної
Читати
Шукатиме ресурси
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове