Архів
Вівторок,
10 липня 2018 року

№ 52 (19599)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Домовлятися непросто

НІМЕЧЧИНА. Уряд досяг угоди стосовно біженців.

Докладніше...
Загроза залишається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У графстві Вілтшир зафіксовано отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Геополітичний компроміс

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. США, Південна Корея і Японія готові гарантувати Кім Чен Ину збереження влади.

Докладніше...
Зачистка за зачисткою

ТУРЕЧЧИНА. Набула чинності нова «репресійна» постанова уряду про «заходи із протидії терористичній діяльності».

Докладніше...
Безпрецедентна рятувальна операція

ТАЇЛАНД. Із затопленої підземної печери Кхао Луанг уже врятовано шістьох дітей.

Докладніше...
Руйнівний тайфун

ЯПОНІЯ. Рекордні дощі на заході призвели до повеней і зсувів ґрунту, які зносили автомобілі й будинки.

Докладніше...
Пияцтву — бій

ЛИТВА — одна з найбільш питущих країн Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Світ має почати жити дружно

Михайло СЕРДЮК.

Днями президент США повинен прибути до Європи. Запланована його участь у саміті НАТО в Брюсселі, візит до Великої Британії та зустріч із керівником Росії в Гельсінкі (Фінляндія).

ЗВАЖАЮЧИ на роль в міжнародній політиці учасників майбутніх перемовин, інтерес до самої зустрічі, а ще більше — до її результатів неабиякий. Адже від наслідків переговорів лідерів двох країн залежить найближче майбутнє світу: чи буде його життя відносно мирним і спокійним, чи навпаки — напруженим і тривожним, на грані конфронтації і можливого зіткнення ядерних держав.

Зрозуміло, що нас, українців, насамперед непокоїть доля рідної країни. Не є секретом, що вона значною мірою визначається зовнішніми гравцями, про яких ідеться. Які ж передбачення щодо тем переговорів та їхніх наслідків?

«Голос Америки» повідомляє: видання «The Washington Post» наголошує, що Дональд Трамп робить ставку на встановлення дружніх стосунків із Володимиром Путіним, у якому він бачить людину, з якою можна мати справу. Трамп прагне особисто вплинути на діалог США з Росією, який є одним із найважливіших і найскладніших. У той же час «The New York Magazine» зазначає, що на саміті всі карти — в руках російського президента. Будь-яка угода за наслідками зустрічі найбільше сприятиме інтересам РФ, вважає видання, оскільки Путін точно знає, чого хоче від Трампа, тоді як останній, вочевидь, не хоче нічого більшого, ніж щоб той, ким він так захоплюється, відповів йому взаємністю. Зауважимо, що закиди про буцімто бажання Трампа сподобатись Путіну ціною невигідних Америці поступок поширені серед політичних опонентів чинного президента.

Цікавим стосовно цього здається своєрідний «темник» для адміністрації Трампа, опублікований наприкінці минулого тижня впливовою аналітичною установою «The Heritage Foundation» (Фонд «Спадщина»). В ньому, зокрема, йдеться про «речі, які слід пам’ятати перед візитом Дональда Трампа до Європи»: «Росія — агресор, Україна — жертва; Крим належить Україні; НАТО і американські війська в Європі служать на користь наших національних інтересів; європейці повинні витрачати більше на оборону; діяльність Путіна свідчить, що йому не можна довіряти».

Чи дослухаються до цих тез члени команди Трампа разом зі своїм керманичем, стане відомо невдовзі. Поки ж що прогнозувати позицію обох лідерів можна за висловлюваннями представників їхнього найближчого оточення.

Наприкінці червня у Кремлі відбулася підготовча зустріч радника президента США з нацбезпеки Джона Болтона з російським керівником. У двогодинній розмові взяли участь глава МЗС РФ Сергій Лавров і глава Міноборони Сергій Шойгу, а також посол США в РФ Джон Хантсман.

За результатами розмови Д. Болтон заявив, що на ній обговорювалося, зокрема, втручання РФ в американські вибори 2016 року, а також питання Криму. З приводу першого прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков попередив, що його бос «буде готовий заявити про невтручання Росії у вибори в США, якщо тема буде піднята американською стороною». Стосовно ж анексованого РФ півострова радник американського президента зауважив: «Путін висловився гранично ясно щодо цього питання, і я відповів, що кожному з нас доведеться залишитися при своїй думці щодо України».

Так, ці слова оптимізмом не сповнюють. Утім, усе залежатиме від позиції самого Трампа і реакції на неї Путіна.

По-перше, майже відразу після візиту Болтона до Москви Дональд Трамп поінформував, що на зустрічі з Володимиром Путіним він порушить питання можливого втручання Росії у вибори в США, обговорить конфлікти в Сирії і Україні та інші міжнародні проблеми, а також відносини між Америкою та РФ.

По-друге, відповідаючи на запитання журналістів, чи справді він відмовляється од тривалої позиції Вашингтона щодо анексії Криму, Трамп відповів: «Подивимось». Подібну відповідь він дав і на запитання стосовно скасування відповідних санкцій: «Ми подивимося на поведінку Росії». За словами президента США, метою його зустрічі з російським колегою є поліпшення відносин між Вашингтоном і Москвою. До того ж висловив сподівання, що зустріч із президентом РФ буде «чудовою» і наголосив: «Світ має почати жити дружно».

Судячи з цих слів, а також його недавнього висловлювання: «Якби не я, зараз у нас була б війна з Північною Кореєю», Дональд Трамп позиціонує себе як великого миротворця.

Чи насправді так і є? Незабаром дізнаємось.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибух на полігоні
Читати
Без води
Читати
Налагодили постачання
Читати
Проблеми кочового народу
Читати
Менше солодкого
Читати
Свинина коштуватиме дорожче
Читати
Подарунок Піднебесної
Читати
Шукатиме ресурси
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове