Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи буде зараховано до страхового стажу для призначення пенсії час навчання в інституті в 1977—1983 рр. і роботу в Росії?»

Володимир СКАЖЕНИЙ.

с. Біляївка

Нововоронцовського району

Херсонської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 24-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цього Закону, зараховують до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», до стажу роботи, що дає право на пенсію, зараховують, зокрема, час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах із підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі.

Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 №637, передбачено, що час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що документи містять дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Отже, період навчання в 1977—1983 рр. буде зараховано до вашого страхового стажу за умови, що ви навчались на денному відділенні.

Щодо зарахування до страхового стажу періоду роботи в Росії, то, відповідно до Угоди про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, пенсійне забезпечення громадян держав — учасниць СНД і членів їхніх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони проживають. Для визначення права на пенсію, зокрема на пенсію на пільгових умовах і за вислугу років, громадянам держав — учасниць Угоди зараховується трудовий стаж, набутий на території цих держав, а також на території колишнього СРСР за період до набуття чинності Угоди.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, передбачено, що для підтвердження стажу, набутого на території держав — учасниць Угоди про гарантії прав громадян держав—учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, потрібно подати документи про стаж, визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 2.08.1993 №637 (трудова книжка, диплом про освіту, військовий квиток тощо).

Страховий стаж, набутий у Російській Федерації, буде зараховано під час призначення вам пенсії на підставі даних трудової книжки.

 

«Чи збільшаться пенсії особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та особам з інвалідністю з дитинства 2017 року?»

Ольга Шепетівська.

с. Йосипівці

Білогірського району

Хмельницької області.

 

НА ВИКОНАННЯ Закону України від 03.10.2017 №2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі — Закон 2148) органами Пенсійного фонду України з 01.10.2017 здійснено перерахунок пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), у тому числі особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та особам з інвалідністю з дитинства, із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки, що становить 3764,40 грн. Середній розмір пенсій за інвалідністю зріс на 212,42 грн (із 1769,89 грн станом на липень до 1982,31 грн станом на жовтень), тобто на 12%.

На виконання положень частини другої розділу II Закону 2148 з 01.10.2017 під час перерахунку пенсій, надбавок, підвищень, щомісячної державної адресної допомоги особам з інвалідністю, у тому числі особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та особам з інвалідністю з дитинства, органи Пенсійного фонду України застосували розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, встановлений на 01.12.2017 Законом «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (1373,00 грн), збільшений на 79 грн (1452,00 грн).

Зазначений розмір прожиткового мінімуму застосовується, зокрема, під час призначення, перерахунків пенсій, визначення розмірів надбавок, підвищень щомісячної державної адресної допомоги особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання, особам з інвалідністю з дитинства доти, доки не буде встановлено розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, який буде більший за розмір, встановлений на 01.12.2017 та збільшений на 79,00 грн.

Із 01.12.2018 розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становитиме 1497,00 грн, що буде підставою для перегляду пенсійних виплат та їх складників, які базуються на прожитковому мінімумі.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове