Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про те, що болить

Операція «Мак»

Галина ВЕРНИГОРА.

Щороку о цій порі правоохоронці проводять операцію «Мак» із виявлення заборонених для вирощування нарковмісних рослин. У селах Кіровоградської області вже мають її перший сумний ужинок.

ЗОКРЕМА, не раз уже потрапляв у поле зору правоохоронців 37-річний мешканець одного із сіл Голованівського району. За збут дурман-зілля навіть мав судимість. Проте взявся за старе: мало не все обійстя, оточене високим парканом, засіяв коноплею, яку дбайливо плекав. Може б, незабаром і мав би зі свого «бізнесу» прибуток, якби не нагодилися поліцейські. Всю наркотичну коноплю скосили і конфіскували. До речі, повідомили поліцію про доморощеного наркобізнесмена односельці.

Тим часом досить чималі ділянки кущів снодійного опійного маку виявили на городах Кіровоградського району. А в одному із сіл Олександрівського — цілу городню плантацію коноплі. А щоб високоросле зілля нікому не муляло очей, господарка щільно обсадила його кукурудзою і соняшником…

Усі заскочені на гарячому господарі божаться, що мак їм потрібний виключно на пироги і що конопля — то, мовляв, просто лікарська трава. Проте, як доводить слідство, чимало таких богобоязких і добрих із виду молодиць тихцем промишляють торгівлею маковою соломкою або канабісом — конопляною наркотичною сировиною, придатною для виготовлення марихуани. Навіть мають оптових закупівельників.

Стосовно порушників відкрито провадження за частиною першою статті 310-ї Кримінального кодексу України, якою передбачено карну відповідальність за вирощування конопель або маку. Щоправда, вкрай рідко за це когось садять. Навіть якщо десь на базарі заскочать бабусю, яка разом із насінням приторговує маковою соломкою, вона радше відбувається переляком і виховною бесідою із поліцейськими. Ну ще штрафом, який сміховинний у порівнянні з вартістю зілля — для першого разу 300 гривень. Тож чи варто дивуватися, що чимало таких «любителів пиріжків» і далі продовжують свій чи й замовний бізнес, зводячи зі світу тисячі співвітчизників. І причиною цього почасти є як і байдужість односельців, котрі все бачать, але мовчать, так і дивна лояльність деяких правоохоронців до вирощувачів зілля.

Ні для кого не секрет, що наркоманія стала соціальним явищем, серйозною проблемою в країні, й без того розіпнутій економічними негараздами і війною на Донбасі. Навіть діти знайомляться з речовинами, що дають змогу «ловити кайф». Наразі немає статистики реальних масштабів цього соціального лиха в країні. Згідно ж з офіційною інформацією, на обліку в МВС перебуває майже 160 тисяч наркоманів. Тоді як, за даними міжнародних організацій ВООЗ і UNAIDS, в Україні психотропні наркотичні речовини вже вживають щонайменше півтора мільйона осіб, дві третини яких становить молодь до 30 років. Із них аж ніяк не всі доживуть до 40... Тобто майже два мільйони співвітчизників — працездатних чоловіків і жінок — фактично своїми руками вбивають себе, а заодно й надію на майбутнє країни.

До цього безпосередньо причетні й любителі макових пиріжків і ті, хто не гребує підторговувати цим зіллям із метою якогось там підробітку до пенсії. Тож, можливо, слід брати приклад із односельців конопляного плантатора із Голованівського району: бити на сполох, відкрито соромити, домагатися покарання вирощувачів наркосировини та розповсюджувачів наркотиків. Треба ж зупинити цю жахливу наркотичну епідемію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове