Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Жнива на порозі

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ.

НА думку місцевих аграріїв, цього року хлібозбір буде менший, ніж торік. Причина — різкі перепади температури навесні, а також недосів ярої пшениці, гречки та інших сільгоспкультур. Щоправда, цей недолік сільгоспвиробники компенсували за рахунок збільшення площ під цукровими буряками, соєю, соняшником, ярим ріпаком. «Усього слід оперативно і без втрат зібрати 543,3 тис. га ярих культур, із них 254,1 тис. га — ранніх зернових та зернобобових (пшениці, ячменю, гороху, вівса). Зокрема, гороху посіяно 17,6 тис. га, ярого ріпаку — 4,8 тис. га», — поінформувала головний агроном Департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Вознесенська.

Під час жнив буде задіяно 1088 зернозбиральних комбайнів. Також додатково працюватимуть 152 збиральні одиниці. За сприятливої погоди та умілої організації роботи усього жнивного комплексу врожай можна зібрати за 12-14 календарних днів.

«Баранячий горох» на наших ланах

ТОВАРИСТВО виробників бобових України звітує, що виробництво нуту торік збільшилося на 43%. Це зумовлено підвищеним попитом на цю культуру на внутрішньому та зовнішньому (Європа, Азія) ринках.

Першопроходцями вирощування нуту в краю стали досвідчені фермери-новатори Іван та Надія Мрички з Баворова, що у Тернопільському районі. Нинішнього року СПП «Мричко» посіяло «баранячий горох» на площі 170 гектарів. Приклад підтримали фермери-сусіди. У Теребовлянському ТОВ «Агрокомпанія» під ці бобові виділили аж 350 гектарів. Загалом у сільгосппідприємствах регіону нутом засіяли 942 гектари.

Сільська фабрика

У ЧЕРВНІ в селі Жуків, що в Бережанському районі, запрацювала фабрика «Мануфактура» — перша ластівка легкої промисловості у краї. Нове підприємство розташувалося у капітально відремонтованому великому світлому приміщенні з енергозбережними вікнами й дверима, системою опалення на альтернативних видах палива. Тут створено всі необхідні побутові умови для кожної виробничої зміни, душові кімнати, теплі санвузли. Робітники працюватимуть на оснащених сучасним програмним забезпеченням швейних машинах.

Спеціалізація ТОВ «Мануфактура» — пошиття чоловічих сорочок обсягом 10 тис. штук на місяць. Продукцію експортуватимуть до країн Євросоюзу, зокрема, Польщі, Швеції, Німеччини, Данії. Спочатку на фабриці працюватиме 25 місцевих швачок, які пройшли курс навчання. Вже до кінця нинішнього року тут заплановано розширення до 70 робочих місць. Зарплата становитиме 10 тис. грн на місяць. У перспективі — відкриття в районі ще одного такого підприємства.

Запрацює водолікарня

У ТОВСТЕНСЬКІЙ районній комунальній лікарні Заліщицького району сьогодні функціонує 65 стаціонарних ліжок та поліклінічне відділення. Раніше в селищі було й пологове, але через зменшення кількості породіль його закрили.

Медичний заклад сьогодні надає населенню вторинну медичну допомогу. Крім того, тут запланували створити водолікарню. «Маємо обґрунтований висновок Українського НДІ медичної реабілітації та курортології про підтвердження лікувальної властивості нашої води, — розповів керівник райлікарні Степан Болібрух. — Щоб нова медустанова запрацювала, плануємо капітально відремонтувати приміщення. Більшу частину коштів на це виділяють із Державного фонду регіонального розвитку, решту додадуть із місцевого бюджету».

Житло героям війни

ЗА два минулі роки в області виплатили 14 млн грн грошової компенсації на придбання житла 21 особі з числа інвалідів І-ІІ групи та сім’ям загиблих унаслідок бойових дій на східному фронті України. Нині передбачено ще 6,3 млн грн для восьми захисників.

Днями грошовий сертифікат на 628 тис. грн для придбання житла отримав 58-річний капітан Гіясуддін Шіхмагомедов, який має інвалідність ІІ групи. Він народився в Республіці Дагестан. Не чекаючи мобілізації, пішов добровольцем героїчно захищати українську землю, яка за роки життя тут стала для нього рідною. Був командиром взводу, роти 56-ї мотопіхотної бригади. Воював на маріупольському напрямку в Донецькій області. У бою отримав контузію, довго лікувався, згодом його комісували. Сьогодні колишній воїн зі своєю сім’єю проживає в селі Великі Чорнокінці, порається по господарству, виховує онуків.

Розібралися по-цивілізованому

У СЕЛІ Підлісне, що в Монастириському районі, через недбале поводження працівників агрофірми з мінеральними добривами отруїлася худоба.

Під час заправки карбамідними добривами агрегатів сільськогосподарської техніки ця речовина розсипалася на траву. Наступного дня на це місце вигнали пастися корів. Тварини, з’ївши забруднені хімікатом рослини, отруїлися. Дві корови загинули на місці, 11 врятував ветеринар. Після звернення мешканців до агрофірми її керівництво відшкодувало заподіяну шкоду. Із ферми, яка належить сільгосппідприємству, власникам загиблих корів надали племінних тварин.

Після цього інциденту в районі було прийнято рішення про створення постійної мобільної оперативної групи, яка розглядатиме звернення мешканців щодо подібних порушень під час користування отрутохімікатами.

Нова дорога до диво-печери

ЖИТЕЛІ села Кривче Борщівського району та інших понад 30 років чекали на ремонт асфальтівки, що зв’язує їх не тільки з Тернополем, а й із сусідніми Хмельницькою та Чернівецькою областями. Нещодавно оновили під’їзд до найбільшої в Європі гіпсової печери «Кришталева», розташованої у цьому районі. Щороку помилуватися дивом під землею приїжджають тисячі туристів з усієї України, але їхні враження суттєво псувала розбита дорога. Нещодавно тут відновили ділянку протяжністю 1200 метрів.

Пішов по гриби, а знайшов снаряди

У ЛІСОСМУЗІ поблизу села Ягільниця Чортківського району під час збирання грибів місцеві мешканці виявили 12 артилерійських снарядів часів Другої світової війни.

Небезпечні знахідки калібром 23 мм передали фахівцям групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС для подальшого знешкодження у безпечному місці шляхом контрольованого підриву.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове