Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Конституція у свята і будні

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Пам’ятаю, як ухвалили Основний закон 22 роки тому: виїхав увечері з Харкова потягом — його ще не було, а прибув до столиці й побачив над Дніпром феєрверк: депутати над ранок проголосували за нову Конституцію.

НИНІ у червні маємо вихідний. У Харкові не треба ламати голову, де проводити святкові заходи. Для цього у центрі міста є майдан Конституції. Колись він називався площею Радянської України, потім його перейменували на честь Основного закону. Не тому, що така шана була до Конституції в тих, хто приймав рішення з перейменування. Просто слово «незалежність» більш дошкуляло місцевим можновладцям, ніж «конституція», тож перевагу віддали останньому.

Нинішнього року святкування Дня Конституції відбувалося, як завжди, — за протоколом, тобто за напрацьованим роками шаблоном. Спочатку прозвучали акорди «Ой у лузі червона калина...», потім чиновники, духовенство різних конфесій, ветерани війни на сході, бюджетники й, звісно, простий люд заспівали «Ще не вмерла України...», а затим дитячі й дорослі колективи у костюмах, які символізують різні регіони України, виконали хореографічну композицію. Насамкінець керівництво області й міста, а після них усі інші поклали квіти до підніжжя монумента Незалежності України.

— Конституція — це найвищий перелік норм та цінностей, які об’єднують український народ у єдину націю. І те, наскільки відповідально і зріло ставимося до неї, свідчить, чи готові ми стати частиною цивілізованого світу, — виголосила після цієї церемонії чільниця області Юлія Світлична.

Громадський активіст Володимир Чистілін погоджується: наша Конституція, де зазначено, що здоров’я, недоторканність, безпека людини є найвищою цінністю, справді одна з найкращих у світі. Проте чи це так у реальному житті?

— Як на мене, то чотири вихідні задля розваг, а не для розбудови держави не найкраще відзначення Дня Конституції, — вважає член громадського об’єднання «Живемо за Конституцією» Алла Пащук. — Поклали квіти до монумента й забули і про права, і про обов’язки... Це більше схоже на похорон Конституції, а не на її торжество.

Справді, будучи нацією, яка в особі гетьмана Пилипа Орлика створила першу в світі конституцію, ми легковажно ставимося до виконання її положень. Прикладів багато. Згідно з Конституцією, після того як Росія вторглася на нашу територію, окупувала Крим, керівництво країни, парламент повинні були назвати війну війною, закрити кордони, перевести країну на військові рейки, мобілізувати націю... Чи відбулося це?

Інша стаття Конституції про священний обов’язок захищати Вітчизну. Торік у військкомати Харківщини не з’явилося 64 відсотки призовників. І це на четвертому році війни. З одного боку, це свідчить, що виховна, ідеологічна, робота в регіоні на низькому рівні, з іншого — про ігнорування громадянами Конституції країни.

Або взяти таке: в Основному законі записано: всі видатки, що з’являються при реалізації законів, ухвалених центральними органами влади, покриваються з держбюджету. Візьмемо такий: пільгові перевезення. Цю проблему перекладають на плечі місцевих органів влади. Одні пропонують давати пільговикам картки на 30 поїздок, інші — на 50. Отож якщо це станеться, то картка мешканця Харкова діятиме лише в цьому місті, столична — тільки в Києві.

— У нас що, федеративна держава, де кожна земля має свій закон? — обурюється голова Великобурлуцької РДА Віктор Слиш. — Хіба так забезпечується стабільність держави?

За Конституцією кожен громадянин України має право на працю, безкоштовне медичне обслуговування... Ці положення давно вже не діють.

Секрет процвітання розвинених країн можна пояснити саме дотриманням Основного закону цих країн. У нас же кожен виконує його тоді, коли це вигідно.

На фото автора: День Конституції в Харкові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове