Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Стратегічний запас для України...

Михайло ГУБАШ.

НА ВИПАДОК масштабних військових дій на Донбасі в Україні створюють резервну армію. Йдеться про війська територіальної оборони, які за потреби братимуть участь у захисті від ворожої агресії рідних міст і сіл.

Перший експеримент зі створення допоміжного війська провели у Чернігівській області, де відбулися двотижневі навчання резервістів. Під час навчань з’ясовується, скільки часу піде на те, щоб зібрати резервістів разом, одягнути, взути, озброїти, налагодити постачання їжі, пального і боєприпасів. Утім, головне — бойова підготовка. Завдання для бригад тероборони простіші, ніж для контрактних бойових підрозділів ЗСУ.

Чернігівщину для формування першої бригади обрали невипадково — звідси до російського кордону всього 30 кілометрів. Це найкоротший шлях від Росії до Києва. У найближчі два роки кілька бригад територіальної оборони планують створити в найнебезпечніших областях, що межують із РФ, і на Донбасі. А згодом — у всіх інших регіонах країни.

«Охорона мостів, шляхо-, газопроводів, електростанцій, лікарень, органів державної влади, місцевого самоврядування, допомога на кордоні щодо пропуску», — так пояснив завдання допоміжного війська заступник Чернігівського обласного військового комісара Вадим Лільчицький. А ще резервістів навчають протидіяти захопленню адмінбудівель, що буквально захлиснуло Донбас 2014-го.

Якщо проект зі створення територіальних бригад по всій Україні вдасться втілити, то в підсумку з’являться 24 такі підрозділи, до складу яких увійде півмільйона цивільних. А це — серйозна підтримка професійній армії.

...і для Європейського Союзу

А ОТ у ЄС міністри оборони дев’яти країн підписали угоду про формування спільних Європейських сил військового реагування. Ініціатива, очолювана президентом Франції Еммануелем Макроном у рамках планів створення автономних європейських збройних сил оборони, спрямована на швидке розгортання військ за кризових ситуацій поблизу кордонів Європи. Крім Франції, до групи увійшли Німеччина, Бельгія, Велика Британія, Данія, Нідерланди, Естонія, Іспанія і Португалія. Міністр оборони Франції Флоренс Парлі з цього приводу зауважила: «Ми будемо готові передбачити кризи та оперативно й ефективно реагувати на них».

Нове об’єднання відрізнятиметься від європейського оборонного пакту, відомого як PESCO, який включає в себе всі країни — члени ЄС, окрім Великої Британії, Мальти і Данії. В рамках обговорення правил PESCO керівники оборонних відомств ЄС домовилися встановити загальні умови для «участі третіх держав» у їхніх проектах. Сили реагування складатимуться із військовослужбовців низки країн ЄС і можуть бути розгорнуті за кордоном в умовах гуманітарних криз і громадянських воєн.

Боєприпасів таки бракує

МІНІСТЕРСТВО оборони України веде активну роботу щодо диверсифікації виробництва боє­припасів. Про це повідомив заступник директора департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки відомства Владислав Шостак. Із приводу нестачі боєприпасів він зауважив: «Так, ми володіємо такою інформацією... Виробництво комплектуючих боєприпасів було розгорнуте на території Донецької та Луганської областей. Ми втратили ці підприємства. Існує певний дефіцит великих калібрів. Такі калібри використовуються в країнах колишнього СРСР. Спроби здійснити закупівлю в них, на жаль, виявились марними, тому сьогодні активно ведеться робота зі створення виробництва боєприпасів на вітчизняних підприємствах».

Критика — то зрадофільство?

В ІНТЕРВ’Ю BBC News Україна міністр оборони Степан Полторак розповів, що цього року Україна закупить у Канади антиснайперські комплекси, які визначатимуть місця, звідки веде вогонь снайпер противника. Він також додав, що на сьогодні є домовленості про постачання зброї зі США, Литвою, Латвією і Польщею. За його словами, порівняно з 2014 роком Україна подолала блокаду на постачання зброї з-за кордону. При цьому зауважив: «Якби було менше скандалів, як із БМП (ідеться про розслідування видання «Новое время» про причетність нардепа Сергія Пашинського до корупції на поставках. — Ред.), то було б більше країн, які хочуть нам допомагати».

Дивна, м’яко кажучи, логіка у пана міністра. Виходить, що винними є журналісти, які розкривають факти корупції, а не високопосадовці, які наживаються на сумнівних оборудках, чим нищать довіру іноземних партнерів.

«Укроборонпрому» навіть Міноборони не довіряє

РОЗПОВІДАЮЧИ про постачання іноземної зброї і техніки Збройним силам, глава Міноборони зазначив: «Зараз закуповуємо через «Укроборонпром». Але розглядаємо питання, щоб відомство могло закуповувати безпосередньо, і, на мою думку, це абсолютно правильне рішення. Тому що під час закордонних відряджень бувають пропозиції стосовно закупівлі озброєння і техніки. Якщо перейти на прямі контракти — це буде набагато ефективніше і дешевше». При цьому він додав, що «Укроборонпром» завдяки поширеній мережі міг би займатися імпортом, коли немає прямих пропозицій.

За великі гроші й солдати хороші

ЗА СЛОВАМИ міністра оборони С. Полторака, утримання солдата в США коштує 510 тис. доларів на рік, Британії — 250 тис. фунтів стерлінгів, Німеччині — 220 тис. доларів, Польщі — 100 тис. доларів, Росії — 83 тис. доларів, Литві — 80 тис. доларів. «А скільки коштує наш солдат? Торік — 8 тисяч доларів, цього року — 12 тисяч. Я не можу за 12 тисяч зробити більше, ніж можна зробити за 510 тисяч», — відповів урядовець на питання, пов’язане зі скандалом навколо умов проживання військових на полігоні «Широкий лан» у Миколаївській області, де у березні внаслідок пожежі у наметовому містечку загинув військовослужбовець, а семеро дістали опіки різного ступеня тяжкості.

Торгівля зброєю направо і наліво

26 ЧЕРВНЯ Президент України підписав указ, який увів у дію рішення РНБО по лібералізації зовнішньоекономічної діяльності для вітчизняних компаній оборонно-промислового комплексу. Зокрема, нині підприємства ОПК незалежно від форм власності зможуть експортувати свою продукцію без посередництва державних спеціалізованих компаній. Також зняті обмеження на імпорт зазначеної продукції для власних потреб і для недержавних підприємств, які є офіційними дилерами зарубіжних виробників озброєння. Крім того, не стане перепон за прямими контрактами для вітчизняних міністерств силового блоку, зокрема Міністерства оборони, на закупівлі зброї і військової техніки за кордоном.

(При підготовці матеріалу використані публікації сайтів «Радіо Свобода», «РБК-Україна», та ін.).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове