Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

На межі виживання

Олена КОЩЕНКО.

Із 1 липня уряд анонсував підвищення мінімальних пенсій та прожиткового мінімуму у зв’язку з передбаченим законом про держбюджет на 2018 рік черговим зростанням соцстандартів. Про яку конкретно надбавку йдеться і кого безпосередньо це стосується?

ДЛЯ осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум зріс із 1373 до 1434 гривень. Водночас із 1700 до 1777 збільшився середній розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у зв’язку з чим були переглянуті і доплати пенсіонерам, які обчислюються у відсотках від цього показника.

Отже, мінімальна пенсія для тих, хто має необхідний стаж роботи (25 років для чоловіків і 20 — для жінок), віднині не може бути менша за 1434 гривні на місяць. Виходить, підвищення для цієї категорії громадян становитиме від однієї (якщо, скажімо, досі пенсія була 1433) до 61 гривні.

Так само зростуть нарахування і для українців, які хоч і досягли пенсійного віку, проте не мають достатньо страхового стажу для отримання навіть мінімальної трудової пенсії. Як відомо, соціальні пенсіонери отримують 30% мінімальної пенсії (решта до офіційно встановленої межі виживання для непрацездатних осіб їм виплачується з інших джерел), тож для них ця сума зросла з 412 до 430 гривень, тобто додала 18 гривень.

Окрім цього, надбавку отримає інша категорія пенсіонерів за віком — ті, хто під час трудових буднів мав таку високу зарплату, що заробив на старість навіть понад 10 мінімальних пенсій. Попри це досі їм виплачували не більш як 13730 гривень щомісяця, навіть якщо їхня насправді зароблена пенсія мала бути набагато солідніша. Такою була офіційно встановлена державою «стеля». Проте з 1 липня таким громадянам почали платити 14340 грн. Це означає, що у високооплачуваних пенсіонерів надбавка становитиме від однієї до 610 грн.

А втім, для тих, у кого досі пенсія була нехай навіть на одну гривню, а все ж вища за новий соціальний стандарт — 1434, на жаль, нічого не зміниться.

Виняток становлять особи, яким присвоєно почесні звання «Почесний донор СРСР» або «Почесний донор України», оскільки надбавка таким громадянам обчислюється в розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Тож розмір їхнього гривневого доважку підвищився зі 170 до 177,7. Також учасники бойових дій мають підвищену доплату до пенсії в розмірі 25% прожиткового мінімуму. Тепер вона становить 358, тобто додалося 15 гривень…

Ось такі відбулися зміни соціальних стандартів пенсійного забезпечення. Згідно з ними, мінімальну пенсійну виплату на рівні 1434 грн отримали понад 742 тисячі співвітчизників, надбавку до соціальної пенсії — 89 тисяч громадян без достатнього трудового стажу, законодавчу надбавку про донорство — 52 тисячі, ще 10 тисяч тих, хто заробив собі на старість більш ніж 10 мінпенсій… Загалом виплати виросли для майже мільйона пенсіонерів.

Утім, як бачимо, бучно анонсоване урядом чергове покращання пенсій, за винятком хіба що окремих категорій високооплачуваних громадян на заслуженому відпочинку, насправді виявилося далеко відірваною від сьогодення копійковою подачкою. Надто якщо зважити на темпи інфляції та реальну вартість життя в Україні, яка у рази більша за офіційно визначені тим же Кабміном показники прожиткового мінімуму.

Та що казати, навіть один лише набір продуктів, необхідний для харчування людини, як мінімум, удвічі перевищує новий прожитковий пенсійний мінімум. І це за найскромнішими підрахунками. Адже, за оцінками експертів, фактичний прожитковий мінімум для громадян поважного віку повинен становити щонайменше п’ять тисяч гривень. А тим часом понад п’ять мільйонів пенсіонерів країни (ледь не кожний другий із їхнього числа) сьогодні отримують менші виплати. Цифра говорить сама за себе.

Вочевидь, уряд утримує на голодній дієті пенсіонерів, які вже давно призвичаїлись харчуватись без гастрономічної вишуканості, здебільшого перебиваючись хлібом, картоплею, яйцями, овочами, ну хіба ще молоком і м’ясними субпродуктами… З огляду на ціни у крамницях, які до того ж щодня підростають, виходить, що практично весь дохід людини, що живе на соціальний мінімум, іде на найдешевшу їжу — тобто на подолання гастрономічної межі виживання.

А тим часом людям іще треба оплачувати комунальні і медичні послуги, купувати не тільки елементарні предмети гігієни, а й ліки в аптеці, у віщось одягатися, зрештою, задовольняти інші нагальні життєві потреби. Тож від нинішнього анонсованого «покращання» стало сумно. Але як би чиновники не били себе у груди і не репрезентували свої успіхи, кожній розумній людині цілком очевидноо, що на такі гроші вижити просто неможливо. Як їм, тим, хто при владі, зрозуміти тих, чия пенсія дорівнює сумі, яку зазвичай витрачають за день? Можна сміливо стверджувати, що більшість українських пенсіонерів таке зростання пенсій просто не відчують.

Урядовці виправдовуються: розмір надбавок обмежений можливостями Пенсійного фонду, до якого лише нещодавно почали зростати надходження єдиного соціального внеску від зрослих зарплат. І продовжують вішати на вуха збіднілому народові чергові обіцянки про покращання їхнього життя. Зокрема, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що вже цього року у жовтні-листопаді середня зарплата може перевищити 10 тисяч гривень. Тобто зростуть і надходження до Пенсійного фонду, який безпосередньо «ощасливлює» пенсіонерів щомісячними виплатами. «Якщо у нас з’явиться додатковий ресурс у бюджеті Пенсійного фонду, ми спробуємо позапланово реалізувати певні пенсійні програми, як ми це зробили у жовтні торік», — наголосив чиновник.

Також урядовий високопосадовець нагадав: на співвітчизників незабаром чекає ще один перегляд мінімальної пенсії. З 1 грудня вона становитиме 1497 грн (+64), оскільки соцстандарти повинні підвищитися ще раз. При цьому пропорційно зростуть і соцпенсії, і доплати, які обчислюються у відсотках від прожиткового мінімуму.

Водночас міністр соцполітики Андрій Рева зазначив, що незабаром уряд планує підвищення пенсійних виплат — уже для тих, хто має великий трудовий стаж, але отримував невелику зарплату. «Виплати виростуть у трьох мільйонів пенсіонерів, які працювали на фермах і в колгоспах», — пообіцяв Рева, щоправда, поки що не повідомив, коли і в який спосіб це буде зроблено…

Словом, обіцянки покращання життя продовжують щедро сипатися. Тоді як, на думку пенсійних експертів, немає потреби урядовцям дозовано займатися популізмом. Бо найпростіший шлях хоч трохи покращити життя людей, які вік трудились на державу, — збільшити для них цінність кожного відпрацьованого року, повернувши коефіцієнт 1,35 (зараз він становить 1). Проте, схоже, такий план не вписується в закулісну пенсійну арифметику урядовців. Не вигідно для держави повертати цей запроваджений коефіцієнт. Як відомо, нагорі пішли іншим шляхом: вони запровадили таку пенсійну реформу, яка поставила пенсіонерів на грань виживання і відчаю. І водночас потроху призводить до скорочення їх числа у країні. Сьогодні в Україні налічується 11 млн 711 тис. пенсіонерів. Тоді як іще роком раніше у цей же час, за даними Держстату, було 11 млн 956 тис. — аж на 245 тисяч більше. Експерти із пенсій кажуть, що зниження числа пенсіонерів пов’язано зі збільшенням пенсійного стажу: літні пенсіонери помирають, а багато хто з тих, кому виповнилося 60, не мають страхового стажу (а значить, і права на пенсію) і змушені працювати до 63-65 років, щоб заробити стаж. Така ось урядова пенсійна арифметика, яка штовхає народ за межу виживання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове