Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Міграційний камінь спотикання

ЄВРОСОЮЗ. Учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі не змогли погодити підсумкової заяви з ряду питань.

Докладніше...
Новий виток бунтівних настроїв

ІСПАНІЯ. Каталонія знову виступила проти офіційного Мадрида.

Докладніше...
Вибори, що б’ють рекорди

У МЕКСИЦІ завершилися наймасштабніші за історію країни вибори.

Докладніше...
Ескалація конфлікту

СИРІЯ. Урядові війська повернули під контроль 70 населених пунктів на сході і південному сході провінції Дераа.

Докладніше...
Політичний газогін

ЕСТОНІЯ вимагає від ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Не хочуть зайвого клопоту

ЄГИПЕТ услід за Лівією відмовився від створення міграційних центрів ЄС у своїй країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

Тривожний дзвоник для олігарха

Михайло ГУБАШ.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розпочав розслідування проти компанії «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрія Косюка, який є радником Президента України Петра Порошенка.

ПРИВОДОМ до таких дій іноземного банку, який інвестує МХП, стала скарга мешканців сіл Клебань, Оляниця і Заозерне, що на Вінниччині. Про вкрай тривожну і небезпечну ситуацію, що там склалася, «Сільські вісті» докладно писали у номері від 15 червня («Новітні феодали і безправні кріпаки»).

Нагадаємо: від початку діяльності МХП на Вінниччині у 2010 році місцеві жителі потерпають від постійного смороду і пилу численних виробничих потужностей Вінницької птахофабрики (виробляє продукцію за маркою «Наша Ряба»), а зберігання курячого посліду просто неба на сусідніх полях робить життя місцевих громад нестерпним. Діяльність цієї, як кажуть, найбільшої у Європі птахофабрики призвела також до суттєвого збільшення руху вантажівок селами, вібрація від яких руйнує прилеглі будинки. Ризик забруднення повітря, води та ґрунту не було вивчено належним чином. Окрім цього, мешканці сіл повідомляють, що перед початком будівництва нових потужностей компанії було фальсифіковано громадські слухання, які нібито погодили це будівництво. За фактом фальсифікації розпочато розслідування, яке триває вже півтора року.

Спочатку селяни намагалися розв’язати питання, що їх хвилюють, із місцевими представниками курячої імперії аграрного олігарха Юрія Косюка — одного з найбагатших людей України. Зверталися по допомогу й до представників владних структур і вітчизняного політикуму. Та все марно. Тому й вирішили з допомогою громадських організацій ГО «Екодія», мережі «Бенквоч» та спілки адвокатів «Рада підзвітності» поскаржитися іноземним банкірам-інвесторам, які вже багато років частково фінансують МХП. Скарга була направлена 5 червня, а вже наприкінці місяця стало відомо, що ЄБРР розпочав відповідне розслідування.

Отака ситуація склалася на Вінниччині. Та й не тільки там, а по всій Україні, де розташовані філіали курячого монстра «Нашої Ряби» та його «побратима» «Гаврилівських курчат». Тому актуальними залишаються слова з попередньої публікації «СВ» про те, що подібний стан речей в Україні є ганьбою на всю Європу, до якої начебто так прагне наше керівництво. На словах. А на ділі, схоже, робить усе, щоб запрягти українське селянство у нове ярмо, а то й знищити його як клас, залишивши тільки техперсонал для «розумної» сільськогосподарської техніки, яка виконуватиме основну роботу на безкраїх полях агрохолдингів-гігантів. Сумне майбутнє...

Та й сьогодення не краще. Важко уявити, що до іноземних інвесторів по допомогу і захист від свавілля їхнього латифундиста звернулися, наприклад, французькі селяни. Або німецькі, або з будь-якої іншої країни Євросоюзу, не кажучи вже про Канаду, США чи Австралію. Та тамтешній уряд негайно б пішов під три чорти! А новітньому феодалові, напевно, всипали б добрячого перцю. Бо держави там, хто б що не говорив, таки правові і соціальні.

Ну а ми маємо те, що маємо. Поки що. Тож подивимося, чим завершиться розслідування, ініційоване вінницькими селянами. Чи допоможе втручання закордонних інвесторів змусити курячого олігарха дотримуватися норм як вітчизняного, так і міжнародного законодавства, зокрема екологічного.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Як тепер лікуватимуть
Читати
Негода лютує
Читати
Копійки поступово зникнуть
Читати
Обережно: дифтерія
Читати
На додаток — ще й туберкульоз
Читати
Прохали про притулок
Читати
I собі, й іншим
Читати
Під загрозою руйнування
Читати
Скидаємося «пенсійним туристам»
Читати





— Оце, Петре, додали до пенсії 10 гривень. Сиджу і думаю, може, Сірку на них пакетик корму купити? Хай хоч він цим грошам порадіє...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове