Архів
Неділя,
3 липня 2018 року

№ 50 (19597)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень

Липень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнок Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дивлюсь я на небо

Повне місячне затемнення

Володимир Безуглий,

астроном-аматор.

УВЕЧЕРІ 6 липня наша планета пройде найвіддаленішу від Сонця точку своєї орбіти. Втім, навіть попри таку несприятливу обставину денне світило продовжуватиме щедро дарувати нашим широтам своє тепло, кількість якого, зважаючи на майже колову орбіту Землі, передусім визначається величиною кута падіння сонячних променів, котра протягом липня ненабагато відрізнятиметься від максимальної під час літнього сонцестояння.

Місяць:

в останній чверті — у п’ятницю, 6 липня;

новий — у п’ятницю, 13 липня;

у першій чверті — у ніч із четверга, 19-го, на п’ятницю, 20 липня;

у повні — в ніч із п’ятниці, 27-го, на суботу, 28 липня.

Вражаючі небесні явища за участі яскравих світил, які надовго залишаються у пам’яті численних очевидців, — події досить рідкісні. Вони відбуваються не тільки не щомісяця, а навіть і не щороку. Часто на заваді їхньої видимості стають несприятливі погодні умови, та й не всі такі явища можна передбачити заздалегідь, що також зменшує кількість їхніх потенційних спостерігачів. Щоправда, останнє застереження не стосується двох подій, які, за цікавим збігом обставин, припадають на одну й ту ж дату — 27 липня. Вони відбудуться неодмінно, і вже завдяки їм 2018-й увійде в число найвизначніших в астрономічному сенсі років навіть у масштабі століття.

Одночасно з початком липня розпочнеться найсприятливіший двомісячний період видимості планети Марс, котра стане найяскравішим нічним зореподібним світилом небосхилу, своїм магічним вогненним блиском додаючи чарівності та романтичності теплим літнім ночам. Такою яскравою, як нині, Червона планета буває лише тоді, коли, проходячи найближчу до Сонця ділянку своєї помітно еліптичної орбіти, опиняється з точки зору земного спостерігача у діаметрально протилежній денному світилу ділянці небесної сфери, тобто перебуває у протистоянні із Сонцем. Подібні протистояння, при яких просторова відстань до Марса стає близька до мінімально можливої (менш як 60 мільйонів кілометрів, що у два з половиною рази менше віддалі від Землі до Сонця), умовно називають великими. У нашу епоху вони бувають у період із 12 липня по 5 жовтня і, як правило, повторюються через 15 чи навіть 17 років. Щоправда, дуже рідко великими можуть виявитись і два послідовні протистояння Червоної планети — у поточному столітті така ситуація трапиться 2065-го та 2067 років. Цього року велике протистояння настане 27 липня, а просторова відстань до Марса буде найменша 31 липня. Тож остання десятиденка місяця — найоптимальніший час для його спостережень, коли він матиме максимальний блиск і перебуватиме низько над південним обрієм усю темну частину доби.

Цікаво, що умови видимості Червоної планети та її шлях зоряним небом із великою точністю, до шести діб, повторюються через 79 років. Практично такими ж, як нині, вони були 1939-го — тоді велике протистояння настало 23 липня.

Вечір 27 липня за умови відсутності хмарності подарує наступне непересічне видовище — найбільшої у поточному столітті тривалості повне місячне затемнення, обставини видимості якого з території України будуть винятково сприятливі. Наш природний супутник почне занурюватися лівим краєм у тінь Землі о 21 годині 24 хвилині, тобто незабаром після своєї появи над південно-східною ділянкою горизонту (для Києва — через 45 хвилин) і незадовго після заходу Сонця. Повне затемнення розпочнеться о 22 год. 30 хв. і триватиме впродовж близьких до максимально можливих 1 години 43 хвилин. Відповідно, залишатиме Місяць тінь нашої планети після опівночі — від 0 год. 13 хв. до 1 год. 19 хв. Увесь цей час неподалік нього, дещо південніше (нижче), сяятиме неймовірної яскравості жовтогарячий Марс, додаючи чудовій небесній виставі екзотичності та мальовничості.

Як і кожного разу при спостереженні місячних затемнень, слід звернути увагу на форму та колір межі земної тіні при її проектуванні на диск Місяця. Зазвичай вона нечітка, «розмита», що є наслідком заломлення сонячних променів атмосферою нашої планети. З цієї ж причини під час повного затемнення місячний диск залишається видимий, хоча його яскравість і забарвлення від явища до явища можуть змінюватись у досить широких межах. Оскільки цього разу наш супутник перетне центральну зону земної тіні, то поблизу моменту найбільшої фази затемнення, котра настане о 23 годині 21 хвилині, місячний диск, найімовірніше, буде дуже темний. Надто цікаво буде спостерігати найтемніший центр тіні нашої планети, видимий у середині явища на тлі південної половини диска Місяця. Також під час пов­ного затемнення варто звернути увагу на зміну вигляду небозводу в цілому. На ньому з’являться навіть слабкі зорі, стане видимою велична Небесна Дорога — Чумацький Шлях…

На початку доби 23 липня Сонце перейде із зодіакального знака Рак (Cancer) у зодіакальний знак Лев (Leo).

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

3,                    вівторок,             22-23      год.

5,                    четвер,                7-9          год.

7,                    субота,                  12-14      год.

14,                  субота,                  15-16      год.

18,                  середа,                  13-14      год.

23,                  понеділок,           21-23      год.

25,                  середа,                 7-8          год.

28,                  субота,                  14-15      год.

30,                  понеділок,           7-9         год.

31,                  вівторок,             16-17      год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове