Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган переміг на дострокових президентських виборах.

Докладніше...
Налаштовані рішуче

МОЛДОВА. У Кишиневі розпочались народні протести.

Докладніше...
Внутрішні протиріччя наростають

УГОРЩИНА. Комітет громадянських свобод Європарламенту проголосував за відкриття санк-ційної процедури проти країни.

Докладніше...
Не дійдуть згоди

ЛІВІЯ відмовилася створювати центри для біженців.

Докладніше...
Удари із землі і неба

СИРІЯ. Режим Башара Асада розгорнув широкомасштабний збройний наступ на південну провінцію Дераа.

Докладніше...
Терористична загроза не минула

У ЄГИПТІ продовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Докладніше...
Кольори змінюються

США. Уперше за історію тут скоротилась частка «білого» населення.

Докладніше...
Трусонуло не на жарт

ГРЕЦІЯ. Південь країни сколихнув землетрус магнітудою 5,5.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Щоб ми так жили, як уряд планує

Галина Вернигора.

ЗА ПОКАЗНИКОМ середньої тривалості життя серед 23 областей Кіровоградщина впродовж останніх п’яти років посідає одне з останніх місць. Нині у краї він чи не найнижчий за всі часи незалежності: 70,01 року для чоловіків і 71 — представниць слабкої статі. Менше сьогодні живуть хіба що на Житомирщині, де пересічно доживають до 69,6 року. А тим часом, згідно з ухваленою Кабміном державною програмою щодо покращання демографічної ситуації в країні, до 2020 року тривалість життя у державі повинна досягти 73 років. З огляду на кіровоградську статистику, мало віриться в такі програми.

Не вода, а біда

ШОКУЮЧІ результати дослідження оприлюднив Кіровоградський обласний лабораторний центр: через нітрати водопровідну воду не можна вживати в 10 районах регіону. Так, у Вільшанському вода з-під крана за вмістом нітратів усемеро перевищує норму. Також у буквальному сенсі нітратна гримуча суміш тече з-під кранів у мешканців Благовіщенського, Гайворонського, Голованівського, Добровеличківського, Знам’янського, Новомиргородського, Новоукраїнського, Олександрійського та Петрівського районів. Що ж до криниць, то перевищення вмісту нітратів спостерігається у дев’яти районах області та Кропивницькому. Наприклад, увосьмеро більше норми нітратів у колодязях Вільшанського та Новоархангельського…

За словами фахівців, нітрати не прибираються з води жодним способом. Таку воду можна використовувати лише для технічних потреб. Проте її повсюди вживають! Звідси й украй неоптимістична медична статистика. Десь близько двох третин усіх хронічних хвороб, які уражають місцеве населення, не в останню чергу пов’язані з украй низькою якістю питної води.

Попит на швачок зростає

ПРОФЕСІЯ «швачка» ввійшла до п’ятіpки спеціальностей, що мають найбільший попит на pинку пpаці. За інфоpмацією обласного центpу зайнятості, роботодавці краю сьогодні потpебують їх щонайменше півтори сотні. Такі вакансії є на швейних фабpиках «Укpаїна», «Зорянка», «Фешн голд», виpобництві «Мрія Є», «Куртаж», на кіpовогpадській філії спільного підпpиємства «PІФ-1»…

Загалом по країні склався високий попит на ряд робітничих спеціальностей. Через що роботодавці навіть погоджуються оплачувати навчання дефіцитній професії — з гарантією праце-влаштування і більш-менш пристойного заробітку. Приміром, середній заробіток висококваліфікованої швачки становить 10-12 тисяч гривень.

Сімейний лікар для родини

ВЖЕ ПОНАД 25% жителів регіону підписали угоди на обслуговування з сімейними лікарями або терапевтами. Це 240 тисяч чоловік. У трійці лідерів значаться амбулаторія в селищі Гірниче (житловий мікрорайон у південній частині Кропивницького), де сьогодні понад 75% жителів уклали угоди на мед-обслуговування, а також Новомиргородський та Новоукраїнський райони, де цей показник становить відповідно 49 і 47%. Тим часом найменшу кількість підписаних декларацій із лікарями має нині Устинівський центр первинної медико-санітарної допомоги — 2%.

Серце не витримало наруги

МАСОВА загибель бджолиних сімей у селі Красне Долинського району обернулася людською трагедією — помер 55-річний пасічник, для якого бджолярство було справою всього його життя. Сусіди застали його мертвим на ґанку власної хати. Ще напередодні ввечері він заходив до них і виливав біль — плакав. Односельці так і кажуть: не витримав такої наруги — загибелі комах від отруєння хімікатами. Щодня відрами з пасіки комах вигрібав.

Масовий мор бджіл у районі спостерігається вже третій тиждень поспіль. У краї вже загинуло понад 15 тисяч бджолиних сімей. Останніми роками фермери вдаються до особливо інтенсивної обробки сільськогосподарських культур на ланах. Пасічники бідкаються: немає жодної управи на таких аграріїв, які навіть не спромагаються завчасу попередити про свої наміри.

Є комп’ютеру добра альтернатива

У ЛІСІ неподалік села Клинці у Кіровоградському районі напнув намети табір «Тури-2018» для підлітків. Його організували всеукраїнська дитяча скаутська організація «Січ» та центр ресоціалізації військових «Коловорот».

На хлопців і дівчат очікують навчання основам військової справи: орієнтування і картографія, тактика, екстрена медицина, маскування. Тренери та інструктори — військові, медики, психологи та досвідчені січовики. Отримані знання можна застосувати, взявши участь в іграх, що імітують різні екстремальні життєві ситуації. Підлітки пограють у страйкбол і отримають купу незабутніх емоцій та вражень. Також ніхто не відміняє традиційне спілкування з друзями на вечірніх ватрах, душевні посиденьки, січові ігри, пісні під гітару, їжу з вогнища.

Автошляхи спотикання

НА ВІДРІЗКУ між селами Калинівка та Степове Кіpовогpадського pайону відновили ремонт деpжавної доpоги Олександpівка — Кpопивницький — Миколаїв. Цей умаяний вибоїнами і ямами автошлях уже став притчею во язицех на вустах водіїв. Ремонтні роботи на ньому розпочали ще 2012-го, та чеpез бpак фінансування вони були призупинені. Згідно з повідомленням регіональної Служби автодоріг, за сталого фінансування та сприятливої погоди до кінця будівельного сезону поточний сеpедній pемонт буде завеpшено на двох ділянках загальною пpотяжністю 33 км — від м. Кpопивницького до с. Полтавки Бобpинецького pайону. Фінансується pемонт з деpжавного бюджету.

Спалився на дрібниці

У КРОПИВНИЦЬКОМУ по гарячих слідах поліцейські затримали грабіжника. У нічний час на вулиці він пограбував перехожого, щo повертався дoдoму з рoбoти. Висмикнув у ньoгo сумку з мoбільним телефoном, ключами, вoдійським пoсвідченням, паспoртом, гаманцем і втік. Патрульні oтримали прикмети грабіжника та відразу зателефoнували за нoмерoм заявника. Ймoвірнo, виклик був прийнятий випадкoвo, але це далo мoжливість пoчути голос прoдавчині, яка саме називала суму покупки на касі.

Нічних магазинів у Кропивницькому не так уже й багато. Потрібний швидко вирахували, а неподалік побачили чоловіка, за прикметами схoжoгo на злодія. Ним виявився 39-річний місцевий житель. Кoли той пoбачив патрульних, одразу жбурнув геть крадену сумку. В ній були усі вказані дoкументи, прoте гроші грабіжник устиг витратити.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Додалось учасників бойових дій
Читати
Дороги, дороги...
Читати
«Дружній» шантаж триває
Читати
Санкції
Читати
Продаємо зброю
Читати
Свобода ціною життя
Читати
Нові правила служби
Читати
Куди їхати скуповуватися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове