Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган переміг на дострокових президентських виборах.

Докладніше...
Налаштовані рішуче

МОЛДОВА. У Кишиневі розпочались народні протести.

Докладніше...
Внутрішні протиріччя наростають

УГОРЩИНА. Комітет громадянських свобод Європарламенту проголосував за відкриття санк-ційної процедури проти країни.

Докладніше...
Не дійдуть згоди

ЛІВІЯ відмовилася створювати центри для біженців.

Докладніше...
Удари із землі і неба

СИРІЯ. Режим Башара Асада розгорнув широкомасштабний збройний наступ на південну провінцію Дераа.

Докладніше...
Терористична загроза не минула

У ЄГИПТІ продовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Докладніше...
Кольори змінюються

США. Уперше за історію тут скоротилась частка «білого» населення.

Докладніше...
Трусонуло не на жарт

ГРЕЦІЯ. Південь країни сколихнув землетрус магнітудою 5,5.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Куряча сліпота

Аркадій МУЗИЧУК.

Ця хвороба власникам свійських пернатих добре відома. Ветеринари всіма силами борються з нею. Але виявляється, що на куряча сліпоту можуть хронічно і невиліковно захворіти не тільки птахи, а й власники великих холдингів із виробництва яєць і м’яса птиці. Втім, кури тут ні до чого. Бо куряча сліпота — хвороба не заразна.

ЯКИМ чином вона вражає не стільки людські тіла, скільки душі, розгадки досі нема. Не інакше як недуга ця вроджена, бо дає про себе знати, коли хворий починає обіймати керівну посаду. Тоді й перестає він далі власного носа бачити.

Зокрема, мова про чільників фірми ТОВ «Агромарс»: її власників — Євгена Сігала та його дружину Марину і виконавчого директора Олексія Марченка. Хоч на птахівничому ринку підприємство під торговою маркою «Гаврилівські курчата» працює не один десяток років, а вилікуватися від сліпоти його господарі ніяк не можуть.

Прибутки їм настільки засліпили очі, що екологічну безпеку довкілля вони не беруть до уваги, а точніше, ігнорують. Діяли і діють як нічні злодії. З настанням темноти завантажують біологічні відходи у машини і розвозять по лісосмугах, полях, ровах — де пригортають землею, де гілками прикидають, а де просто залишають неприкритими цілі курячі тушки чи їх частини. Тобто на свій розсуд влаштовують могильники поблизу прилеглих до птахофабрики сіл. Найбільше діставалося Гаврилівці, де розташоване основне господарство. Курячими відходами тут було захаращене все довкілля.

І так тривало не один місяць, аж поки зловмисників не спіймали за руку. Було це торік у листопаді. Сподівалися, що зима заховає їх злочинні сліди. Більше того, як тільки зійшли сніги, гаврилівські раціоналізатори і винахідники пустили на поля культиватори і плуги, щоб переорати землю. Втім, сніг розтав, і вода зробила свою чорну справу на... 200 мільйонів грн. Саме на таку суму нашкодили довкіллю горе-птахівники. Відходи отруїли землю, водойми, повітря. Від їдучого смороду у багатьох жителів довколишніх сіл виникли проблеми зі здоров’ям. Люди поскаржилися у правоохоронні органи. І ті відреагували.

Після обшуку приміщень, що належать ТОВ «Агромарс», слідчі Нацполіції затримали власників холдингу Марину та Євгена Сігалів, а з ними і Олексія Марченка. Щоправда, невдовзі відпустили. Останні ж, опинившись на волі, заявили, що це, мовляв, конкурент — ПАТ «Миронівський хлібопродукт» — наслав на них правоохоронців. Дісталося і «Київобленерго», яке буцімто часто відключало без належних причин світло і це ставало причиною загибелі курей. Чи не правда, дивні виправдання? Їм про могильники, про екологічну небезпеку, а вони про конкурентів та світло. І це при тому, що ловлять їх за руку не вперше. Діяльність птахофабрики на Київщині неодноразово була в епіцентрі скандалів через порушення екологічних норм. Не одну сотню тисяч гривень штрафів на неї накладали, але власники продовжують діяти за своїм звичним сценарієм.

Та якби тільки вони! Майже щороку на подібних гріхах екологічні та правоохоронні інспекції ловлять десятки різних сільськогосподарських підприємств, зайнятих виробництвом курятини, свинини та яловичини. Сотні мільйонів гривень штрафів виплачують за завдання збитків довкіллю, але не каються і нічого не роблять, аби щось змінити.

А до чого тут куряча сліпота? До того, що якби організатори всіх цих «могильників» не були нею уражені та бачили трохи далі власного носа, то, замість того щоб витрачати кошти на штрафи, придбали б автономні крематорії. І утилізували б загиблу птицю так, як роблять господарники у цивілізованих країнах. Там ніхто не може собі дозволити перетворити на могильник бодай один квадратний метр власної або орендованої землі — закон не дасть, і крапка! А якщо хтось його порушить, то тільки штрафами справа не обійдеться.

До речі, мені відомо, що власникам ТОВ «Агромарс» одна фірма пропонувала купити пересувний крематорій. Та дізнавшись його вартість, відповіли:

— Ми ліпше за такі гроші (йшлося про 20 тисяч євро) придбаємо ще один рефрижератор для перевезення продукції.

Ось така куряча арифметика. На жаль, таких «математиків» в Україні повно. По всій вертикалі і горизонталі. І винна в цьому політична і господарська сліпота.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Додалось учасників бойових дій
Читати
Дороги, дороги...
Читати
«Дружній» шантаж триває
Читати
Санкції
Читати
Продаємо зброю
Читати
Свобода ціною життя
Читати
Нові правила служби
Читати
Куди їхати скуповуватися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове