Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган переміг на дострокових президентських виборах.

Докладніше...
Налаштовані рішуче

МОЛДОВА. У Кишиневі розпочались народні протести.

Докладніше...
Внутрішні протиріччя наростають

УГОРЩИНА. Комітет громадянських свобод Європарламенту проголосував за відкриття санк-ційної процедури проти країни.

Докладніше...
Не дійдуть згоди

ЛІВІЯ відмовилася створювати центри для біженців.

Докладніше...
Удари із землі і неба

СИРІЯ. Режим Башара Асада розгорнув широкомасштабний збройний наступ на південну провінцію Дераа.

Докладніше...
Терористична загроза не минула

У ЄГИПТІ продовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Докладніше...
Кольори змінюються

США. Уперше за історію тут скоротилась частка «білого» населення.

Докладніше...
Трусонуло не на жарт

ГРЕЦІЯ. Південь країни сколихнув землетрус магнітудою 5,5.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Iніціатива знизу

Руслана Зінченко,

Марина ТІШКОВА.

ЗА даними «УКРСАДПРОМу», скасування спецрежиму ПДВ та впровадження торік механізму дотацій сільськогосподарських товаровиробників не мало очікуваного ефекту для садівничої галузі. На думку садівників, ці зміни призвели до того, що виробники плодово-ягідної продукції дотували інші галузі сільського господарства. Крім цього, нерегулярність виплат не дає змоги планувати виробничу діяльність.

Тож під час зустрічі представників асоціації «УКРСАДПРОМ» із депутатами Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин перші запропонували внести зміни до Податкового кодексу України щодо зменшення ставки ПДВ для сільськогосподарських підприємств, зокрема виробників плодово-ягідної продукції та горіхів, до 7%. Це стане дієвішим механізмом підтримки галузі. За розрахунками «УКРСАДПРОМу», така новація також сприятиме зростанню бюджетних надходжень приблизно від 12 до 25%. А найголовніше — дозволить виробникам заощадити 13% коштів, які вони використають на закупівлю саджанців, добрив, засобів захисту рослин, закладку нових насаджень, технічну і технологічну модернізацію виробничого процесу тощо. Своєю чергою це зменшить собівартість плодово-ягідної продукції.

Будемо з хлібом

ВОДНОЧАС у Міністерстві аграрної політики і продовольства впевнені, що цьогорічного збіжжя більш ніж достатньо для внутрішнього споживання. «Останніми роками ми збираємо стільки пшениці, що нам вистачає п’ятої її частини. Решту експортуємо, годуємо весь світ. Ми збираємо і збиратимемо не менше 60 млн тонн зерна», — наголосив заступник керівника Мінагропроду Віктор Шеремета.

За його словами, аграрії вже прораховують питання збуту нового врожаю та проведення осінніх польових робіт. Тож чиновник радить скористатися державною підтримкою і взяти здешевлений кредит. «Зерно варто зберігати доти, доки буде найвищий пік цін, і тоді продавати його. Програма здешевлення кредитів для фермерів та с/г обслуговуючих кооперативів передбачає компенсацію сплачених відсотків до 1,5 облікової ставки НБУ», — зауважив В. Шеремета.

Більше ріпаку

ЗА ПЕРШІ дев’ять місяців 2017-2018 маркетингового року Євросоюз придбав 1,76 мільйона тонн насіння ріпаку з України, більш як удвічі перевищивши попередній сезон (тоді вітчизняні аграрії продали до ЄС 0,88 млн т продукції). Експерти зазначають, що наше насіння цієї олійної культури дещо замінило європейцям імпорт з Австралії та Канади.

Грибний бізнес розвивається

ПОЧИНАЮЧИ з 2014-го український ринок грибів — як внутрішній, так і зовнішній — зростає на 3-5%. Лише за два останні роки експорт зріс у 12 разів. Найбільше наших грибів купують Молдова і Білорусь. Переважно наші компанії вирощують печериці — 90% грибного врожаю. Торік їх було вирощено понад 50 тис. т. Середнє споживання на одного українця становить 1,4 кг грибів на рік. Однак виробники скаржаться на нестачу робочих рук, закликаючи людей долучатися до перспективного бізнесу.

Перспективи і перешкоди

УКРАЇНА увійшла в трійку лідерів Східної Європи за площею земель, на яких вирощується органічна продукція. Вони становлять 381 тис. га. Більше органічних земель у Польщі — 538,58 тис. га та Чехії — 468,59 тис. га. Про це заявив Торальф Ріхтер, експерт із сільськогосподарських культур Дослідницького інституту органічного сільського господарства (Швейцарія).

Експерт зазначив, що органічне рослинництво відкриває для України широкі перспективи для зростання внутрішнього ринку органічних культур, а також дозволить підтримувати конкурентоспроможність на світовому ринку. Однак перешкодою у їх реалізації є тривалі періоди посухи, брак високоякісного насіння та низька родючість земель, відведених під органічне землеробство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Додалось учасників бойових дій
Читати
Дороги, дороги...
Читати
«Дружній» шантаж триває
Читати
Санкції
Читати
Продаємо зброю
Читати
Свобода ціною життя
Читати
Нові правила служби
Читати
Куди їхати скуповуватися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове