Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган переміг на дострокових президентських виборах.

Докладніше...
Налаштовані рішуче

МОЛДОВА. У Кишиневі розпочались народні протести.

Докладніше...
Внутрішні протиріччя наростають

УГОРЩИНА. Комітет громадянських свобод Європарламенту проголосував за відкриття санк-ційної процедури проти країни.

Докладніше...
Не дійдуть згоди

ЛІВІЯ відмовилася створювати центри для біженців.

Докладніше...
Удари із землі і неба

СИРІЯ. Режим Башара Асада розгорнув широкомасштабний збройний наступ на південну провінцію Дераа.

Докладніше...
Терористична загроза не минула

У ЄГИПТІ продовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Докладніше...
Кольори змінюються

США. Уперше за історію тут скоротилась частка «білого» населення.

Докладніше...
Трусонуло не на жарт

ГРЕЦІЯ. Південь країни сколихнув землетрус магнітудою 5,5.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Лісовий санаторій

Микола ЮРЧИШИН.

ЛІС УСЕ життя супроводжує людину — колиска малюка та іграшки, будинок і хокейна ключка, банний віник, сопілка чи гітара, горіхи, суниці, гриби, ягоди, вугілля, полювання... А ще ліс — це справжній зелений санаторій.

— Ось чому людям украй потрібні ліс, луг чи річка, — переконаний ветеран праці, лісничий із 40-річним стажем Григорій Андрійович Гомель. — Занадто сильно морально і фізично збідніє людина, якщо вона не спілкуватиметься з природою.

І справді, ліс — це гігантський фільтр, бар’єр проти шуму, пилу, сажі, шкідливих газів, хімічних сполук. Один його гектар збирає від 30 до 70 тонн пилу і очищає 18 мільйонів кубічних метрів повітря. Це пояснюється затримуванням кронами шкідливих домішок. Рослини проціджують крізь пухнасту хвою і листя атмосферні викиди промислових підприємств та вихлопні гази транспортних засобів. Окрім того, ліс виділяє значну кількість вологи у повітря. У такому повітрі тверді й газоподібні домішки осідають на землю й нейтралізуються. Вчені підрахували, що гектар лісу здатний без шкоди для себе поглинути з повітря 400 кілограмів сірчаного газу, 100 — хлоридів, 700-1000 кілограмів токсичних газів. Восени разом із листям і хвоєю дерева скидають шкідливі речовини на землю. Таким чином, лісові насадження — неперевершені чудодійні механічні й біохімічні фільтри.

Ліс як найдосконаліша біохімічна лабораторія очищає повітря від ворогів людини — хвороботворних бактерій. Дерева й чагарники виділяють фітонциди — ефірні масла, смоли, ароматичні речовини, бальзами. Встановлено, що гектар листяного лісу виділяє за добу два кілограми летких органічних речовин, хвойного — п’ять, а ялицевого — аж 30 кілограмів. Ось чому відпочиваючі в сосновому лісі назавжди запам’ятають специфічний смолистий запах повітря. Фітонциди сосни і ялівцю насамперед убивають збудників туберкульозу, дуба і тополі — дизентерії, осики — кишкову паличку. Зауважимо, що в одному кубічному метрі лісового повітря міститься не більш як 500 патогенних бактерій, а в місті їх понад 36 тисяч. Отже, завдяки фітонцидам повітря в лісі майже чисте.

Відомо, що біологічна активність кисню визначається ступенем іонізації. У лісовому повітрі вона в 23 рази вища, ніж над відкритими просторами. Тому таке повітря позитивно діє на організм людини, сприяє активізації ферментів, поліпшує самопочуття і настрій, знімає втому, підвищує нервово-психічний тонус.

Ліс із зімкнутими кронами захищає нас від прямого сонячного проміння. Це особливо цінують люди похилого віку, які важко переносять спеку. У поєднанні з ріками і водоймами ліс — чудове місце для відпочинку. До речі, встановлено, що зона температурного комфорту для людини становить 17,3-21,7°. У лісі завжди, навіть найспекотнішого літнього дня, можна підібрати ділянку з відповідною температурою.

Людина народилася і виросла серед звуків живої природи, без яких нормальний розвиток неможливий. Але під упливом надмірного шуму порушується робота органів слуху, серця, нервової системи. Життя великих міст скорочує наш вік на 10-15 років. Здається, що ліс ніби безмовний. А втім, лишень добре вслухайтеся в його тишу. Тоді почуєте легенький шум вітру у верховіттях крон, шепіт листя. Так-так, ліс співає, шепочеться, розмовляє. Тільки потрібно навчитися слухати його життя у поєднанні з тишею. Адже природний шум, який створюють шелест листя, спів птахів, звуки дощу справляє оздоровчий вплив на людину. Найкращим засобом для боротьби з шумом є деревно-чагарникові рослини. Найліпше його поглинають липа, клен, бузок та інші листяні породи.

Найкращі умови для відпочинку, кажуть спеціалісти, — в достигаючих і стиглих лісах, на дещо зріджених галявинах із могутніми деревами. Такі насадження виробляють значно більше фітонцидів і кисню, ніж молодняк. До того ж, вони високодекоративні. Естетичні властивості ландшафтів залежать від рельєфу, ґрунтових умов, складу лісонасаджень, їхнього віку, структури, зімкнутості крон, підросту, трав’яного покриття.

Лісові ландшафти значно поліпшуються, коли є неочікувані переходи від закритих просторів до відкритих у вигляді полян, річок, озер.

Учені встановили, що достатньо побути в лісі тільки 30 хвилин, щоб знизити кров’яний тиск і полегшити симптоми депресії. А ще такі тривалі лісові прогулянки позитивно позначаються на стосунках з іншими людьми.

Кольорові відтінки лісу досить численні, різноманітні, завжди радують око, викликають приплив енергії та творчу наснагу. Встановлено, що зелений колір літнього листя викликає спокій, червоні та зелені барви осіннього лісу — бадьорість, радість і навіть приплив енергії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Додалось учасників бойових дій
Читати
Дороги, дороги...
Читати
«Дружній» шантаж триває
Читати
Санкції
Читати
Продаємо зброю
Читати
Свобода ціною життя
Читати
Нові правила служби
Читати
Куди їхати скуповуватися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове