Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган переміг на дострокових президентських виборах.

Докладніше...
Налаштовані рішуче

МОЛДОВА. У Кишиневі розпочались народні протести.

Докладніше...
Внутрішні протиріччя наростають

УГОРЩИНА. Комітет громадянських свобод Європарламенту проголосував за відкриття санк-ційної процедури проти країни.

Докладніше...
Не дійдуть згоди

ЛІВІЯ відмовилася створювати центри для біженців.

Докладніше...
Удари із землі і неба

СИРІЯ. Режим Башара Асада розгорнув широкомасштабний збройний наступ на південну провінцію Дераа.

Докладніше...
Терористична загроза не минула

У ЄГИПТІ продовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Докладніше...
Кольори змінюються

США. Уперше за історію тут скоротилась частка «білого» населення.

Докладніше...
Трусонуло не на жарт

ГРЕЦІЯ. Південь країни сколихнув землетрус магнітудою 5,5.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Подія

Храм на кордоні

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

На фото автора: освячення храму Святого архістратига Михаїла в Руських Тишках.

На Харківщині, у селі Руські Тишки за 30 кілометрів од кордону з РФ, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет освятив храм Святого архі-стратига Михаїла. Це вже одинадцята церква УПЦ КП, відкрита у регіоні за роки незалежності нашої держави. Загалом в Україні за майже 30 років споруджено близько чотирьох тисяч православних храмів.

З «ІСТОРІЇ міст і сіл України» про Руські Тишки можна дізнатися небагато: що населений пункт розташований на місці впадіння річки Муром у річку Харків, що колись село вважалося казенним, тобто державним. А раз імперія була російська, то й Тишки назвали руськими... І ще одне: на українському хуторі Вільхів Яр, поблизу самісінького села, народився автор українського тлумачного словника письменник Борис Грінченко. За тих часів у Руських Тишках, де мешкало понад чотири тисячі душ, була церква. «Історія міст і сіл» не повідомляє, на чию честь її спорудили. Нинішній же храм носить ім’я начальника небесного воїнства архістратига Михаїла.

Новоспоруджена церква дуже красива. Витримана в традиційному українському стилі, бані сягають увись 20 метрів, завдяки чому здається, що дім Божий поєднаний із небесами. Спорудження храму тривало три роки, коштами забезпечили місцеві підприємці, які пожертвували сукупно два мільйони гривень.

На освячення церкви зібралося повно люду — місцевих жителів і гостей із Харкова, Богодухова і навіть Києва. На урочистості прибули не лише архієреї з українських теренів — архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, єпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Харківський та Богодухівський Митрофан, а й митрополит Бєлгородський та Обоянський Іоасаф із Росії. Виявляється, в Бєлгороді якимсь дивом тримається єпархія Української православної церкви Київського патріархату, мають там українці один-єдиний собор «Ікони Усіх скорботних Радість».

У тому, що храм споруджено на честь архістратига Михаїла, та ще й поблизу кордону, присутні на урочистостях убачали неабиякий символізм.

— Храм біля кордону означає, що жителі цих місць захищатимуть Україну, — наголосив Святійший Патріарх Філарет. — Бо церква навчає спочатку шанувати Вітчизну, а потім інші народи. Коли ж людина не любить своє, рідне, то й чужих не поважатиме.

Звісно, користуючись нагодою, не міг не поцікавитися питанням надання автокефалії, тобто самостійного статусу, Українській православній церкві. Нещодавно відповідне звернення надіслали до Вселенського Патріарха Варфоломія всі архієреї УПЦ КП, УАПЦ і навіть 10 представників Московського патріархату. Щоправда, вісім архієреїв УПЦ МП, боячись переслідувань, приховали свої імена. Із проханням про надання томосу до Вселенського Патріарха звернулися й Верховна Рада та Президент П. Порошенко. Звісно, Москва чинитиме перепони об’єднанню українських церков, отож українці не мають втрачати пильності.

— Якщо Вселенський Патріарх не надасть томос, це означатиме, що всім світовим православ’ям керує Москва, — вважає предстоятель УПЦ КП Філарет. — Думаю, що цього не допустять.

Кому ж буде надано автокефалію? За словами Патріарха Філарета, коли буде підписано томос, залишиться одна Українська православна церква, якою керуватимуть архієреї, які звернулися до Вселенського Патріарха і фактично вже об’єднані. А ті, котрі не підписали звернення, матимуть вибір: або приєднатися до новоствореної УПЦ, або змінити назву на «Російська православна церква в Україні».

— РПЦ цього об’єднання страшенно боїться — боїться, що українська церква стане великою, — розмірковує Патріарх. — Страх має й Російська держава, бо тоді вона не зможе панувати в світовому православ’ї, як сьогодні. Якби була єдина Українська православна церква, то і Крим залишився б наш, і війна на Донбасі не точилася б. Адже агресор не мав би тут, в Україні, підтримки в особі Московського патріархату. Вона і досі є. Звісно, не треба говорити і думати погано про всіх вірян і духовенство УПЦ МП. Є і там патріоти, які допомагають Україні, її війську. Коли ж буде одна церква, то вона говоритиме правду, служитиме своєму народові.

Коли буде надано томос? Патріарх уважає, що його Українська православна церква отримає до дня вшанування Рівноапостольного Князя Володимира. Якщо ж не до цієї дати, то нинішнього року — обов’язково.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Додалось учасників бойових дій
Читати
Дороги, дороги...
Читати
«Дружній» шантаж триває
Читати
Санкції
Читати
Продаємо зброю
Читати
Свобода ціною життя
Читати
Нові правила служби
Читати
Куди їхати скуповуватися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове