Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган переміг на дострокових президентських виборах.

Докладніше...
Налаштовані рішуче

МОЛДОВА. У Кишиневі розпочались народні протести.

Докладніше...
Внутрішні протиріччя наростають

УГОРЩИНА. Комітет громадянських свобод Європарламенту проголосував за відкриття санк-ційної процедури проти країни.

Докладніше...
Не дійдуть згоди

ЛІВІЯ відмовилася створювати центри для біженців.

Докладніше...
Удари із землі і неба

СИРІЯ. Режим Башара Асада розгорнув широкомасштабний збройний наступ на південну провінцію Дераа.

Докладніше...
Терористична загроза не минула

У ЄГИПТІ продовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Докладніше...
Кольори змінюються

США. Уперше за історію тут скоротилась частка «білого» населення.

Докладніше...
Трусонуло не на жарт

ГРЕЦІЯ. Південь країни сколихнув землетрус магнітудою 5,5.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Антикорупційний суд: закон навздогін

Марина ТІШКОВА.

Минулий пленарний тиждень — справді визначальний день для кількох стратегічних галузей. Загалом за два завершальні дні розглянуто чотири законопроекти, ухвалено три закони.

ОДИН із прийнятих нормативно-правових актів — Закон «Про національну безпеку України». Його загальні положення було окреслено у попередньому номері. Наступний законотворчий «ужинок» поповнив закон, що вмістився на половині сторінки і складається з двох статей, — «Про утворення Вищого антикорупційного суду». Як виявилося, для того щоб цей резонансний орган таки зміг з’явитися, одного нормативно-правового акта замало. Ново- і швидкоспечений закон містить такі слова: «Утворити Вищий антикорупційний суд» — і набуває чинності одразу після публікування.

Наступний ухвалений закон уже більшого обсягу — «Про валюту». Причому благословився він на світ аж із третьої спроби. Валютні операції можна проводити без дозволу НБУ. Також скасовано валютний контроль для операцій із купівлі та переказу валюти на суму до 150 тисяч грн в еквіваленті. Відтепер фізичні особи без ліцензій Нац-банку можуть здійснювати інвестиції за кордоном. До того ж знято обов’язок реєструвати у регулятора залучені з-за кордону кредити. За дотриманням валютного законодавства стежитиме валютний нагляд.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформував заступник міністра охорони здоров’я П. Ковтонюк. Медична реформа запущена в дію, і за 2,5 місяця обрали своїх лікарів 9,2 мільйона громадян по всій країні — у МОЗ очікували значно скромніших темпів (а куди подітися — подобається реформа чи ні, а лікуватися все одно треба). Щодня, за даними посадовця, підписують декларації 200 тисяч українців, причому до кампанії долучаються жителі навіть найвіддаленіших сіл. У лідерах —Вінницька, Харківська, Полтавська, Чернівецька, Житомирська області. Відстають Сумська (ситуація найгірша), Черкаська, Закарпатська, Одеська, Запорізька.

Уже в липні задіє принцип «гроші ідуть за пацієнтом». Медзаклади, які долучилися до реформи, укладуть із Національною службою здоров’я контракти (перша хвиля таких договорів уже підписана — 149 документів із центрами первинної медичної допомоги в 20 областях України і Києві, які об’єднали кілька тисяч лікарських амбулаторій та ФАПів на території, де проживає вісім мільйонів людей).

Робота закладів оплачуватиметься за тарифами, які нараховуються на лікування, обслуговування конкретного пацієнта. Базовий розрахунок — 370 гривень на людину на рік. Нараховуються також вікові коефіцієнти: для маленьких дітей і людей похилого віку. Отакі-от справи у галузі охорони здоров’я.

Звично подискутувавши з членами уряду та виступивши з «наболілим» із трибуни, депутати розійшлися святкувати День державної служби, який якраз випав на 23 червня, та працювати з понеділка на округах. Наступне пленарне засідання — 3 липня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Додалось учасників бойових дій
Читати
Дороги, дороги...
Читати
«Дружній» шантаж триває
Читати
Санкції
Читати
Продаємо зброю
Читати
Свобода ціною життя
Читати
Нові правила служби
Читати
Куди їхати скуповуватися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове