Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Трави звичайні, ефект відчутний

Олександр КУРДЮК,

знавець народної медицини.

НАРОДНА мудрість застерігає: хворобі легше запобігти, ніж потім її вилікувати. Отож деякі поради щодо профілактики й лікування цукрового діабету другого типу.

Аралія маньчжурська. Настояти корінь у пропорції 1:10 на міцній горілці, пити по 30 крапель тричі на день разом із теплою водою або чаєм за 30 хвилин до їди.

Барбарис звичайний. Столову ложку квітів залити в термосі 250 мл окропу, настояти 40 хвилин, процідити, приймати по одній столовій ложці три-чотири рази на день за півгодини до їди.

Барвінок малий. Дві чайні ложки трави залити склянкою окропу, настояти, пити невеликими порціями протягом дня.

Береза повисла. Дві столові ложки бруньок залити 500 мл окропу в термосі, настояти 6-8 годин, процідити і приймати рівними частками протягом дня.

Бузина трав’яниста. Столову ложку подрібненого кореня запарити склянкою окропу, вживати по столовій ложці 3-4 рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Бузина чорна. Столову ложку подрібненої свіжої кори залити 500 мл окропу в термосі. Витримати до ранку і приймати по 100 мл 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди. Можна поєднати листя з корою і залити окропом у пропорції 1:10. За такої концентрації пити по столовій ложці перед їдою.

Бузок звичайний. Склянкою окропу залити 20 грамів бруньок, настояти протягом 30 хвилин, процідити, вживати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.

Буряк червоний. Споживати свіжий сік із розрахунку 200 мл на день. Варений (печений) буряк має бути в раціоні харчування постійно.

Гарбуз. Включити до свого раціону гарбуз у різних видах. Особливо корисним є свіжий сік, гарбузова олія і запечений м’якуш. Можна одну частину плодоніжок залити п’ятьма частинами води, проварити на повільному вогні 5-7 хвилин, процідити і вживати по 80-100 мл двічі-тричі разів на день.

Горіх волоський. 20 г молодого листя залити склянкою окропу, настояти не менше години. Пити по столовій ложці за півгодини до їди. Або відварити столову ложку листя в 500 мл води протягом 20 хвилин, охолодити, процідити і випити порціями протягом дня. Ще один рецепт: 40 грамів горіхових перетинок залити двома склянками окропу і млоїти на малому вогні 30-40 хвилин, процідити, пити по столовій ложці три-чотири рази на день за півгодини до їди. Перетинки з плодів горіхів залити міцною горілкою, настояти в темному місці протягом двох тижнів і пити зранку по 5-7 крапель разом із водою. Робити місячні перерви після трьох місяців лікування.

Гречка. Подрібнити столову ложку гречаної крупи чи взяти таку ж кількість гречаного борошна, змішати з кислим молоком, з’їсти перед сном або зранку за 30 хвилин до сніданку.

Дуб звичайний. Висушити добірні жолуді в духовці, перемолоти і вживати разом із чаєм по чайній ложці за 30 хвилин до їди.

Зимолюбка зонтична. Столову ложку подрібненої трави залити склянкою окропу, настояти в теплі, процідити і випити протягом дня.

Капуста білокачанна. Сік із капусти пити щоденно, проконсультувавшись із лікарем щодо норми.

Картопля. Вживати двічі-тричі на день по 50-100 мл свіжого соку в чистому вигляді або розбавляти перевареною водою.

Квасоля. Сухі стручки квасолі подрібнити, 20 грамів сировини залити літром води і проварити на малому вогні 40-45 хвилин. Процідити, випивати по півлітра такої рідини рівними порціями протягом дня за півгодини до їди. Інший рецепт: зробити суміш із рівних частин насіння льону, стручків квасолі, листя чорниці і вівсяної посіченої соломи. Дві столові ложки суміші проварити 10-15 хвилин у 500 мл води, настояти в теплі і приймати по чверті склянки перед їдою.

Козлятник лікарський. Столову ложку сухої трави залити двома склянками окропу в термосі, настояти до восьми годин. Процідити, пити по 70-80 мл тричі на день. Або столову ложку насіння прокип’ятити 5-7 хвилин у 250 мл води, настояти 3-4 години, процідити і вживати по третині склянки тричі на день до їди.

Кропива. Виготовити збір зі столової ложки квітів кропиви, двох — листя лободи і півсклянки листя вільхи. Залити суміш літром окропу і настояти протягом тижня, процідити, зберігати в холодильнику. Прий-мати по чайній ложці двічі на день за 30 хвилин до їди.

Кульбаба. Змішати в рівних частках подрібнений корінь кульбаби, листя кропиви і чорниці. Дві столові ложки такого збору залити 500 мл окропу, настояти протягом двох годин і пити по 150 мл тричі на день перед їдою.

Лавровий лист. 10 лаврових листків подрібнити і залити в термосі 1,5 склянки окропу. Настояти добу, процідити, пити по 50 мл три-чотири рази на день.

Лимон. Півкілограма лимонів перекрутити на м’ясорубці разом із часником та коренем петрушки (по 150 грамів кожного). Перемішати, настояти в темному прохолодному місці два тижні. Процідити і прий-мати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.

Липа серцелиста. Склянку цвіту залити 1,5 літра води, проварити на малому вогні 10-12 хвилин, охолодити і процідити. Тиждень вживати по 100 мл кілька разів на день, потім зробити перерву.

Лопух великий. Дві столові ложки подрібненого коріння залити в термосі на ніч 750 мл окропу. Приймати по 150 мл три-чотири рази на день за півгодини до їди. Або: відварити дві столові ложки подрібненого коріння на малому вогні протягом 15-20 хвилин у 500 мл води. Процідити і прий-мати по 100 мл після їди. Подрібнений корінь лопуха змішати з рівними частинами стручків квасолі і листям чорниці. Дві столові ложки суміші залити 500 мл окропу в термосі, витримати дві години, процідити і приймати по 100 мл три-чотири рази на день за півгодини до їди.

Лохина. У сезон свіжі ягоди вживати регулярно. Взимку столову ложку сухих ягід запарити протягом 30 хвилин склянкою окропу, пити як чай.

Льон. Столову ложку насіння залити склянкою води чи молока, настояти кілька годин, пити перед сном.

Малина. Дві столові ложки листя заварити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити і приймати по 70-80 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Морква. Щоденно вживати по 200-400 грамів вареної чи печеної моркви.

Оман високий. 20 грамів подрібненого коріння залити склянкою горілки, витримати у затемненому місці тиждень, профільтрувати і приймати 1-2 чайні ложки три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Осика. Півжмені кори осики залити двома склянками окропу і настояти до ранку. Приймати по 10-20 мл ранком і ввечері протягом тижня.

Подорожник. 10 грамів сухого подрібненого листя залити склянкою окропу і настояти 20 хвилин. Процідити, вживати по дві столові ложки 3-4 рази на день у перервах між їдою.

Полин гіркий. Чайну ложку трави залити склянкою окропу, настояти, процідити і приймати по 50 мл за 20-30 хвилин до їди. Або настояти траву на горілці в пропорції 1:4 і приймати по 5 крапель за півгодини до їди.

Портулак. Дві столові ложки листя залити двома склянками окропу в термосі, настояти дві години і пити по одній столовій ложці тричі на день.

Софора японська. 40-50 бутонів настояти в склянці міцної горілки протягом тижня. Вживати по 30 крапель разом із соками чи відварами (лимон, шипшина), багатими на вітамін С, по 3-4 рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Спориш звичайний. 20 грамів сухої подрібненої трави споришу залити склянкою окропу, настояти в теплі 20 хвилин, процідити і пити по столовій ложці три-чотири рази на день.

Топінамбур. Три столові ложки подрібнених плодів залити літром окропу в термосі, настояти годину. Можна топінамбур проварити на повільному вогні 15 хвилин і настояти 30-40 хвилин. Пити як чай протягом дня. Сік із коренеплодів приймати по дві столові ложки тричі на день за півгодини до їди. Салат включити в щоденний раціон харчування.

Цибуля. Змішати в рівних частинах свіжий сік цибулі з медом на водяній бані, прий-мати по чайній ложці тричі на день перед їдою. Або настояти дві подрібнені цибулини у двох склянках перевареної води протягом чотирьох годин. Процідити, пити по півсклянки три-чотири рази на день.

Цикорій. 20 г коріння цикорію дикого залити 250 мл води, проварити 7-10 хвилин, настояти 40 хвилин, процідити і вживати по 80-100 мл тричі на день.

Шовковиця. Свіжі плоди або сік приймати по півсклянки двічі-тричі на день. Або заварити п’ять грамів кори склянкою окропу, випити протягом дня. Можна скористатись і таким рецептом: півсклянки свіжих суплідь (або чверть склянки сухих) залити в термосі склянкою окропу, настояти дві години. Приймати по 50-60 мл тричі на день.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове