Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медичний лікнеп

Норовливий вітамін

Марина ЗУБКО, сімейний лікар.

Ідеться про вітамін А, нестача якого відчутно погіршує стан здоров’я, провокуючи різні патології. Приміром, немовлята можуть втрачати зір і слух, пацієнти у зрілому віці потерпають від так званої курячої сліпоти — майже нічого не бачать за поганого освітлення.

ВІТАМІН А (ретинол) — це жиророзчинний вітамін, який містить ретиноїди, серед яких найважливішим є бета-каротин. Ретиноїди містяться у продуктах тваринного походження, а рослинні продукти багаті на каротиноїди.

Про нестачу вітаміну А в малят до року може свідчити випинання тім’ячка, часті кон’юнктивіти. Дитина не набирає вагу як слід. Шкіра суха, лущиться, часто на слизових оболонках з’являються ерозії, гнійники. У новонароджених може виникати порушення зору, анемія.

Нестача цього вітаміну в дорослих супроводжується появою лупи, зморщок, раннім старінням шкіри загалом. Вона стає дуже суха, надто на ліктях, стегнах, колінах, гомілках. Куряча сліпота, вугрове висипання, погіршення стану зубів, волосся і нігтів, апатія, безсоння, швидка втомлюваність, низька опірність вірусним інфекціям — такі симптоми дефіциту ретинолу. Також його брак в організмі є одним із чинників ризику розвитку туберкульозу.

Нестачу ретинолу в організмі можна виявити, здавши кров із вени на спеціальний аналіз.

Які продукти дають нам вітамін А? Для його засвоєння важлива наявність достатньої кількості жирної їжі, а також жовчі. Ретинол міститься у тваринних жирах — печінці тварин і риб, ікрі, риб’ячому жирі, маслі, сирі, яєчному жовтку. Вітамін А є також у моркві, помідорах, дині, червоному перці, зеленій цибулі, щавлі, салаті, у плодах шипшини, абрикосах, обліписі, горобині, броколі. Третину потрібної нам кількості мають забезпечувати продукти тваринного походження і дві третини — фрукти та овочі.

Скажімо, добову норму ретинолу покривають 100 грамів моркви з вершками, сметаною чи олією або ж 3-4 шматочки тушкованої яловичої печінки. 20 грамів печінки тріски або 200 грамів салату із зеленню на день також поповнять його запаси.

Дуже часто люди самі призначають собі вітаміни. Це небезпечно. У разі передозування вітамін А може викликати токсичність, тоді дошкуляють головний біль, нудота, блювання, судоми, шкірне висипання, дратівливість, порушення сну, часте сечовипускання, непритомність. Гіпервітаміноз А призводить також до порушення функцій печінки, знижується вироблення білка, який має вплив на згортання крові. Звідси — носові кровотечі, кровоточивість ясен.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове