Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Не відкладайте візит до стоматолога

Роман Герета,

стоматолог.

Більшість із нас відкладає похід до стоматолога, поки не припече. Тим часом вісім із десяти людей мають на зубах камені, навіть не здогадуючись про це. Болю від них ніякого, зате наслідки згубні. Зубний камінь, а з ним і серйозні проблеми ротової порожнини виникають через неправильний і недостатній догляд за зубами.

ТО ЩО ж таке зубний камінь? Це затверділий зубний наліт, який складається із залишків їжі, бактерій та відмерлих клітин ротової порожнини.

Розрізняють над’ясенний і під’ясенний зубні камені. Перший візуально помітний, бо має жовтий колір. А другий — це тверді відкладення темного кольору, що прилягають до кореня зуба. Зазвичай процес утворення зубного каменя триває від чотирьох до шести місяців. Він виникає в тих місцях, де зуби не очищаються. Пришвидшує цей процес неправильне або нечасте чищення зубів, використання занадто м’якої зубної щітки. Також на це можуть мати вплив особливості зубощелепного апарата, склад слини, куріння. Багато залежить і від харчування. Якщо в раціоні переважає м’яка їжа, а свіжі овочі та фрукти відсутні, то ризик утворення зубного каменя значно зростає. Втім, все-таки основними чинниками є недостатня або неправильна гігієна ротової порожнини.

Зубний камінь створює умови для розвитку хвороботворних бактерій, що підвищує ймовірність появи низки хвороб: карієсу, пародонтозу, гінгівіту. Часто його утворення супроводжується неприємним запахом із рота. А наростаючий зубний камінь відшаровує ясна від зуба. Для того щоб його ліквідувати, необхідно звернутися до стоматолога — в домашніх умовах позбутися каменя майже неможливо.

Профілактикою його появи є правильне та регулярне чищення зубів, використання зубочисток, зубної нитки. А також своєчасна заміна зубної щітки. Бажано, щоб вона було тверда. Що таке правильне чищення? Зовнішню поверхню зубів треба чистити вертикальними рухами в напрямку від ясен до кінчиків зубів. А жувальні поверхні треба чистити горизонтальними та круговими рухами. Робити це вранці та ввечері, як мінімум, дві хвилини.

І, звичайно, треба не менш як два рази на рік відвідувати стоматолога, щоб не проґавити перші прояви проблем у роті.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове