Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Контролюймо гемоглобін

Петро БІДЗІЛЯ, гематолог.

Зазвичай ми непокоїмося, коли рівень гемоглобіну знижений. Але не всі знають, що й значне його підвищення може бути небезпечне для здоров’я.

ЯКА Ж норма цього показника крові, та чому так важливо контролювати його рівень? Саме гемоглобін відповідає за наповнення киснем усіх органів та систем. У дітей він має бути 110 грамів на літр, у дорослих — від 120 до 136 для жінок і 130-140 — для чоловіків.

Якщо рівень гемоглобіну недостатній, людина часто відчуває запаморочення та слабкість, артеріальний тиск знижений. Виявляються й зовнішні симптоми — шкіра стає суха та бліда. При підвищеному його рівні обличчя зазвичай червоніє, пришвидшується серцебиття, зростає артеріальний тиск. Пацієнти з такою проблемою часто відчувають погіршення самопочуття, коли приймають гарячу ванну чи перебувають у сауні. Високий гемоглобін може призвести до згущення крові і внаслідок цього — до утворення тромбів, що становить загрозу для життя. Небезпечним для здоров’я вважається рівень 160 і вище грамів на літр.

Що ж призводить до підвищення рівня гемоглобіну? Буває, через нестачу ферментів залізо не засвоюється й накопичується у кровоносному руслі, згодом цей мікроелемент починає відкладатись у внутрішніх органах. Ось чому небезпечно на власний розсуд вживати препарати із залізом (це основна складова частина гемоглобіну). Вони можуть призвести до відкладання заліза в печінці, нирках, м’язах, сітківці ока.

Досить часто норма гемоглобіну перевищується через зневоднення, зашлакованість організму, внаслідок частого перебування в гарячому середовищі (лазні), при хронічних недугах (зокрема, при цукровому діабеті, туберкульозі чи еритремії — хронічній хворобі кровоносної системи) або через часту інтоксикацію. Його рівень також зростає при пухлинних процесах, при поліцитемїї (хвороба крові).

Показово, що підвищений рівень гемоглобіну часто виявляють у спортсменів. Це можна пояснити тим, що на тлі тривалих і виснажливих тренувань організм починає потребувати більше кисню, що забезпечується частішим та глибшим, ніж зазвичай, диханням. Унаслідок цього з часом змінюється рівень гемоглобіну — він зростає. Сказане стосується й працівників інших професій, пов’язаних із фізичними навантаженнями.

Щоб тримати показник рівня гемоглобіну під контролем, дуже важливо бодай раз на рік (а у разі хвороб, зокрема хронічних, — то й частіше) здавати кров на аналіз.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове