Архів
Середа,
27 червня 2018 року

№ 48 (19595)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Маса свині за її параметрами

БЕЗУМОВНО, найточніший метод визначення живої маси тварини — зважування на вагах. Однак якщо такої можливості нема, приблизну масу свині можна визначити, послуговуючись замірами довжини тулуба і обхвату грудей.

Довжину тулуба вимірюють сантиметровою стрічкою (з точністю до 1 см) від середини потиличного гребеня, між вухами, по верхній лінії шиї, холки, спини, попереку і крижів до кореня хвоста (тобто до останнього крижового хребця). При цьому голова тварини повинна перебувати в такому положенні, щоб лінія нижньої щелепи, шиї та грудей була ніби продовженням лінії живота і утворювала з нею пряму.

Обхват грудей вимірюють по вертикальній лінії, що торкається задніх кутів лопаток. При цьому стежать, щоб вимірювальна стрічка не врізалась у тіло тварини.

Знаючи довжину тулуба і обхват грудей, можна за таблицею визначити живу масу тварини. Припустимо, довжина тулуба 126 см, обхват грудей 108 см. У місці перетину цих цифр знаходимо число 116. Це і є приблизний показник живої маси тварини.

Версія для друку          До списку статтей

ПРИКАЗКА «де не посій, там і вродить» цілком підходить до овочевих бобових культур. І цією властивістю неодмінно слід скористатись улітку в повторних посівах. Не тільки задля корму для худоби — бобові повсякчас мають бути учасником грамотної сівозміни. Отже, читайте відповідну статтю у наступному куточку і сійте ці сидерати на ділянках, що вивільняються, — користь беззаперечна.

На картоплю, крім колорадського жука, від якого ви вже, сподіваємось, «відбились», чигає ще одна небезпека — нематода. Придивіться уважно до кущиків: якщо вони в’януть, а листя дрібне і має бліде нерівномірне забарвлення, це свідчення присутності саме цього шкідника на городі. Знаючи його природу, зможете, дотримуючись наших рекомендацій, спланувати боротьбу з ним.

Що робити, коли внаслідок тривалої спеки осипається цвіт на помідорах? Крім відповіді на це запитання, дамо пораду профілактичного характеру.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове