Вівторок, 12 червня 2018 року № 44 (19591)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19591/print.php?n=39173

  • АПК

Випробування посухою

Руслана Зінченко.

ПОГОДА випробовує аграріїв на міцність. В деяких регіонах нашої держави дощів не було вже впродовж кількох місяців! Найбільше від нестачі вологи страждають сільгоспвиробники Херсонської, Одеської, Хмельницької, Дніпропетровської, Запорізької і Вінницької областей.

Фермери нарікають, що, якщо найближчим часом не пройдуть затяжні дощі, вони можуть втратити близько 40% врожаю зернових та 50% — сої.

«У нашому районі дощів практично не було відтоді, як зійшов сніг. Тепер, навіть якщо дощ піде, це вже не виправить ситуації. Рослина вже не в тій стадії розвитку, вона слабка», — вважає директор фермерського господарства «Щедра Садиба-М», що у Хмельницькій області.

Учора в Україну прийшов північний циклон, тож метеорологи обіцяють сьогодні й завтра дощі у західних, північних та центральних областях України. Та чи будуть вони достатньо інтенсивні, щоб зволожити землю більш ніж на 2-3 сантиметри? На жаль, цей атмосферний фронт не затримається, невдовзі уся територія країни знову потерпатиме від спеки.

А от аграріїв південних та східних регіонів метеорологам поки що нічим підбадьорити. Там опади не прогнозуються. Нагадаємо, що на Запоріжжі через посуху фермерам довелося призупинити посів пізніх культур. Місцеві сільгоспвиробники вже прогнозують втрату 50% урожаю зернових. Але, звичайно, точні суми збитків можна буде порахувати вже ближче до початку збору врожаю.