Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Вистачає й внутрішніх проблем

КАНАДА. У місті Мальбе провінції Квебек завершився саміт країн «Великої сімки».

Докладніше...
Безпрецедентний саміт

У СІНГАПУРІ сьогодні має відбутися офіційна зустріч президента США Дональда Трампа і лідера КНДР Кім Чен Ина.

Докладніше...
Гостинність має межі

НІМЕЧЧИНА. Уряд анонсував перегляд політики щодо біженців.

Докладніше...
Кабель і дипломатична нота

ЯПОНІЯ висловила ще один протест Росії.

Докладніше...
Грошова ін’єкція проти гіперінфляції

АРГЕНТИНА погодилась на умови МВФ і отримає 50 мільярдів доларів допомоги.

Докладніше...
Перейшли від слів до дій

ІТАЛІЯ. Уряд країни виконав свої погрози і закрив порти для кораблів із врятованими у Середземному морі біженцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Громада проти

Олена БЕГМА.

Днями Тернопільський окружний адміністративний суд відмовив у повному обсязі в задоволенні позову Почаївської Свято-Успенської лаври до Почаївської міськради Кременецького району. У чому ж суть конфлікту між духовенством і громадою?

…ВЖЕ КІЛЬКА років цей чоловічий монастир Української православної церкви Московського патріархату намагається привласнити більш як два гектари земель. Подібних спроб у різні роки незалежності країни робилося чимало.

До липня 2003 року ця друга за розмірами після Києво-Печерської лаври православна святиня в Україні належала державі. Але уряд Віктора Януковича прийняв розпорядження №438-р «Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври». Згідно з ним лавру було передано на 49 років «у безкоштовне користування» представникам УПЦ(МП). Читай — фактично подаровано. Але все ж орендувати не значить володіти. Тож керівництво Почаївської лаври не полишає надії стати повноправним власником.

Можливо, це б і не викликало великого негативного резонансу в суспільстві. Зрозуміло, що церква має більше можливостей, ніж держава, опікуватися збереженням архітектурних споруд. Деякі храми таким чином були врятовані від руйнування. Але річ у тому, що Почаївський монастир давно зажив слави «оплоту Москви на території Західної України». Через постійні скандали, пов’язані з його діяльністю, депутати Тернопільської облради неодноразово звертались до уряду з вимогою повернути архітектурному комплексові «Почаївська Лавра» статус державного заповідника і скасувати постанову уряду часів Януковича. Це було б логічно — тоді парафіяни жодної з православних конфесій, представлених в Україні, не вважали б себе ошуканими. А коли всі українські християнські церкви об’єднались би у єдину помісну (колись це обов’язково станеться!), то їй би і передали святиню. Проте, вочевидь, у керівництва країни немає на це політичної волі.

Поки що ж служителі церкви Московського патріархату в Західній Україні почуваються дуже впевнено. Більше того, відкрито підкреслюють свою антиукраїнськість. Духовні особи Почаївської лаври забороняють у її церквах відправляти служби за представниками всіх інших православних конфесій. Траплялося, що греко-католиків, які не приховували свого віросповідання, не впускали навіть на територію історичної пам’ятки! У найтрагічніший для України рік — 2014-й — у Почаївській лаврі масово друкували і розповсюджували антиукраїнську літературу з закликами «повернутись у лоно Москви»... Апофеозом цієї українофобії є оголошення, яке один із відвідувачів лаври сфотографував на її території та оприлюднив у соціальній мережі: «Бог не понимает украинского языка»…

Тож торік у жовтні на сесії Почаївської міськради було ухвалено рішення залишити землі лаври у власності громади. Монастир подав позов до суду із вимогою визнати це рішення протиправним і скасувати. Днями відбулося судове засідання і, як повідомила міскрада, «суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Підлісна І. М. відмовила позивачу в повному обсязі».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Заробітчани «витягують» економіку
Читати
Дали «добро» на зняття імунітету
Читати
Підсумки безвізу
Читати
Несемо мир, але не собі
Читати
Остерігайтеся підробок
Читати
Одні зберігають...
Читати
...Iнші продають
Читати
Чия земля? ОТГ
Читати
Пильнуйте за дітьми
Читати
Новий «тарифокомандувач»
Читати





 Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове