Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Вистачає й внутрішніх проблем

КАНАДА. У місті Мальбе провінції Квебек завершився саміт країн «Великої сімки».

Докладніше...
Безпрецедентний саміт

У СІНГАПУРІ сьогодні має відбутися офіційна зустріч президента США Дональда Трампа і лідера КНДР Кім Чен Ина.

Докладніше...
Гостинність має межі

НІМЕЧЧИНА. Уряд анонсував перегляд політики щодо біженців.

Докладніше...
Кабель і дипломатична нота

ЯПОНІЯ висловила ще один протест Росії.

Докладніше...
Грошова ін’єкція проти гіперінфляції

АРГЕНТИНА погодилась на умови МВФ і отримає 50 мільярдів доларів допомоги.

Докладніше...
Перейшли від слів до дій

ІТАЛІЯ. Уряд країни виконав свої погрози і закрив порти для кораблів із врятованими у Середземному морі біженцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Із зали суду

Посадити, щоб віджати

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

Полтавська область.

У перший день літа у Миргороді відбулося судове засідання у справі з обвинувачення у хуліганстві підприємця, ветерана АТО Олега Кавуна.

СВОЄРІДНОЮ «родзинкою» засідання стала присутність голови Миргородської РДА Юрія Коваленка. За клопотанням представника Миргородської місцевої прокуратури В. Корсуна, котрий є обвинувачем, його мали допитати як свідка.

У залі дивувалися: як може свідчити цей посадовець, якщо його й близько не було у травневу ніч 2016 року на ставку, коли під час нересту (заборони риболовлі) охорона водосховища затримала чотирьох місцевих браконьєрів? Не виїздив Ю. Коваленко туди й пізніше.

Кульмінація моменту настала, коли прокурор запитав у районного чільника: «Розкажіть, що ви знаєте по справі?». «По якій справі?» — своєю чергою поцікавився голова РДА. Присутні вибухнули реготом... Зрештою, як і очікувалося, Коваленко жодних свідчень не дав. Створилось враження, що прокуратура, викликавши Юрія Коваленка до суду, прагнула справити враження на суддів. А вийшло, що лише насмішила присутніх.

Хоча, звісно, приводу для веселощів немає. У чому ж суть справи?

Півтора року тому орендар остапівського ставка Олег Кавун, заставши біля ставка браконьєрів, разом із охоронцями водойми затримав їх та викликав поліцію. Правоохоронці склали протокол, вилучили браконьєрське знаряддя. Затим справа зависла у поліції. І раптом була реанімована. Невже таки вирішили покарати браконьєрів? Та де там! Навпаки: виявляється, Олег Кавун наніс їм тяжкі тілесні ушкодження — емоційно розповідав у суді один із так званих потерпілих — Євген Маковецький. Мовляв, приїхав із друзями відпочити біля ставка, аж тут на нього ні з того ні з сього напав нині підсудний і тяжко побив.

Якщо орендаря ставка визнають винним за ч. 4-ю ст. 296-ї, йому загрожує від трьох до семи років в’язниці.

Чому аж через півтора року правоохоронна система почала перейматися долею молодиків, яких заскочили на гарячому — у розпал їхніх браконьєрських дій?

Як на мене, і прокуратура, і поліція виконують замовлення. Режисер цього фарсу — агрохолдинг «Агротехгарантія». До речі, його юристка на одному із засідань теж виступала... свідком. Вона, як і Ю. Коваленко, тієї травневої ночі теж була далеко від ставка, але свідчити взялася. Розповіла суду, що один бік водосховища межує із землями, які обробляє агрохолдинг, він, мовляв, із 2011 року має якісь договори, що надають йому право викачувати воду з остапівського ставка для поливу. А Кавун не дозволяє цього робити, стверджуючи, що не може бути на одній водоймі двох орендарів.

Цікаво, а якби на березі остапівського ставка стався інший інцидент, приміром, не дай Боже, зґвалтування, то юрисконсульт агрохолдингу теж пішла б у суд свідком тільки тому, що це сталося поруч земель, які орендує «Агротехгарантія»?

Наш клімат помітно змінюється: літа стають усе посушливіші. Тож агрохолдингу, який, зокрема, спеціалізується на вирощуванні овочів, конче потрібне зрошування земель. На кону великі гроші: буде вода для поливу — буде й прибуток...

Торік агрохолдинг насосами повністю викачав ставок у селі Синящуки Остапівської сільради. Але ніхто із селян ґвалту не зчинив, бо в Синящуках уже ніхто не проживає. Промовчав і остапівський сільський голова Олександр Кіпрач. Може, йому й справді байдуже, збережуться водойми на ввіреній йому території чи ні. А може, мовчання чиновника профінансоване агрохолдингом? Це настільки потужна структура (орендує у Миргородському районі близько 15000 га), що у неї вистачить коштів «зацікавити» будь-кого. А про продажність тих, хто має стояти на варті закону, суспільству добре відомо.

До речі, Олег Кавун розповів, що торік на ставок трьома джипами приїздили агрохолдівці, попросили дозволу покататися човном. Дозволив. Та як тільки гості відпливли від берега, відразу заходилися міряти глибину. Олег зрозумів: вираховували запаси води.

Та повернімося до суду, точніше, як на мене, до фарсу. Поліціянти, які виїздили на виклик у ніч інциденту, нічого не пам’ятають (давно було). Не пригадують вони, чи були у браконьєрів вилучені, окрім мотоциклів та надувного човна, які їм одразу ж і віддали, сітки. А ось мешканець Остапівки Вадим Полюх, котрий проживає неподалік бази орендаря О. Кавуна, не тільки добре запам’ятав, що сітки у гоп-компанії були, а й розповів, що один із поліцейських попросив у нього літр бензину. Селянин думав, що для автівки, а правоохоронець... облив ним знаряддя браконьєрів і спалив. Бачила сітки й інша жителька Остапівки — Наталія Шкарупа, про що й повідомила суд.

Олег Кавун був упевнений, що в протоколі затримання браконьєрів, який складали поліцейські вранці після інциденту, зафіксовані і сітки, і виловлені ними 30 кілограмів риби. Сподівався, що шкідники понесуть справедливе покарання. Де там! Вочевидь, миргородські правоохоронці виконують інші команди. З’ясувалося, що в протоколах затримання 2016 року не фігурують ні сітки, ні риба! Виходить, що «звірюка» Кавун накинувся із кулаками на безвинних людей.

Схоже, прокурора зовсім не бентежить, що свідки з боку потерпілого постійно плутаються у показаннях. Половина товстезного тому справи складається з документів з оренди ставка, які туди напхали правоохоронці під час досудового слідства. До чого вони тут, якщо О. Кавуна судять за хуліганство?

Це звинувачення досить сумнівне, зважаючи на характеристику Гадяцького райвійськкома М. Овчаренка, який на офіційний запит прокуратури відповів, що старший лейтенант Олег Миколайович Кавун із січня по березень 2015 року брав участь у бойових діях в селі Піски. Показав себе дисциплінованим мужнім бійцем. Має нагороди «За участь у бою», «За оборону Донбасу», «За оборону Донецького аеропорту». Тільки позитивно характеризували Олега Кавуна й інші свідки захисту.

Зрозуміло, що насправді відбувається не суд над злісним хуліганом, який, мовляв, ні з того ні з сього без розбору лупцює всіх, кого побачить вночі на ставку, а ліквідація незговірливого Кавуна, цинічне рейдерське віджимання ставка.

Судовий розгляд триває. Наступне засідання — у липні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Заробітчани «витягують» економіку
Читати
Дали «добро» на зняття імунітету
Читати
Підсумки безвізу
Читати
Несемо мир, але не собі
Читати
Остерігайтеся підробок
Читати
Одні зберігають...
Читати
...Iнші продають
Читати
Чия земля? ОТГ
Читати
Пильнуйте за дітьми
Читати
Новий «тарифокомандувач»
Читати





 Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове