Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Цілющі властивості меду

Сергій ЧАЙКА,

знавець народної медицини.


Як відомо, мед — універсальний лікувальний засіб, який входить до багатьох рецептів. «Чистий» мед зазвичай зустрічається нечасто, в своїй основі цей продукт має нектар якоїсь переважаючої рослини. Звідси деякі специфічні властивості кожного з його видів. Відповідно, й лікувальні властивості дещо відрізняються.

Акацієвий мед. За цією назвою в наших краях зустрічається мед із робінії (псевдоакація), віддаленої родички субтропічних акацій. Цінується серед споживачів за здатність довго не кристалізуватися. Найкращий для дитячого та діабетичного харчування, а також рекомендований людям із алергічною реакцією. Використовується як антисептик, для лікування ушкоджень шкіри, знижує тиск і нервове збудження. Його рекомендують для лікування нирок, печінки, шлунка і кишківнику.

Будяковий мед. Рекомендується для лікування застуди, включаючи бронхіт і бронхіальну астму.

Буркуновий мед. Мед із ним украй важливий як відхаркувальний засіб, помічний при лікуванні органів дихання та застудних захворювань горла, бронхів і легень, допомагає боротися з головними болями і безсонням. Має сечогінні та заспокійливі властивості, антибактеріальну й протизапальну дії. Входить до переліку лікувальних засобів при атеросклерозі, як спазмалгетик, лікує гнійні утворення на шкірі й фурункульоз. Застосовують при запаленнях грудних залоз, ревматизмі та подагрі, болючих відчуттях у сечовому міхурі та нирках. Знижує тиск і заспокійливо діє на організм.

Вербовий мед. Використовується для лікування захворювань печінки, надто гепатитів.

Вересовий мед. Рекомендований як сечогінний засіб, для лікування ревматизму, зменшення болю у кишківнику й шлунку. Чай із цим медом допомагає під час нервового збудження, а також уживається для полоскання ротової порожнини. Не рекомендується людям із пониженою кислотністю шлункового соку та схильним до алергії.

Волошковий мед. Має знеболювальну дію, сечогінний, протизапальний та жовчогінний препарат.

Гірчичний мед. Допоможе при лікуванні нирок, дихальних шляхів, як сечогінний та для виведення токсинів, після отруєнь.

Гречаний мед. Добрий антисептик, застосовують у лікуванні гнійників, трофічних виразок, фурункулів, деяких інших захворювань шкіри, сприяючи регенерації пошкоджених тканин та шкірного покриву. Дієвий при малокрів’ї — підвищує кількість гемоглобіну. Славиться набором вітамінів та мікроелементів.

Еспарцетовий мед. Характеризується позитивною дією на кровообіг, зміцнює капілярні судини. Діє як сечо- та потогінний засіб. Корисний чоловічій потенції. У цьому разі півсклянки еспарцетового меду змішати з половиною склянки свіжого морквяного соку і пити тричі на день по 50 мл суміші.

Конюшиновий мед. Протизапальний, антисептичний, сечо- та потогінний. Помічний при лікуванні гінекологічних проблем, геморою, гіпертонії.

Коріандровий мед. Багатий на мікроелементи, що мають позитивний вплив на якісні показники крові. Застосовують для профілактики й лікування захворювань шлунка, кишківнику, поліпшення апетиту, фізичного й розумового стану. Крім того, такий мед рекомендований як бронхолітичний і заспокійливий засіб, болегамівний, антисептичний, такий, що підвищує потенцію.

Кульбабовий мед. Використовують для лікування печінки, геморою, безсоння, підвищеного тиску.

Лавандовий мед. Найвідоміший своїми лікувальними властивостями при хворобах печінки.

Липовий мед. Як і препарати з квітів, має антибактеріальні властивості і застосовується при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхітах, запаленнях легень, нежитю, ангіні та астмі, дуже помічний при лікуванні шлунково-кишкового тракту, ниркових і жовчних захворюваннях. Також рекомендується при безсонні.

Люцерновий мед. Використовується для лікування печінки і як жовчогінний засіб.

Малиновий мед. Лікує застудні захворювання, грип, запальні процеси ротової порожнини і зубів.

М’ятний мед. Гарний антисептик, знеболювальний та заспокійливий засіб, однак має сечогінні властивості.

Ожиновий мед. Допоможе при пневмонії та респіраторних захворюваннях.

Осотовий мед. Рекомендується у разі виснаження організму та після операцій.

Ріпаковий мед. Має підвищений уміст глюкози, чинить позитивний вплив на розумову діяльність, легко засвоюється, корисний для лікування і профілактики захворювань печінки, жовчного міхура, для регенерації шкірного покриву при пораненнях і для виведення шлаків та важких металів із організму.

Соняшниковий мед. Продукт із високим умістом вітамінів, тому є важливим для поліпшення обмінних процесів в організмі. Низький уміст тростинного цукру.

Фацелієвий мед. Належить до медів, що рекомендуються при дієтичному харчуванні, проблемах зі шлунково-кишковим трактом, при гастритах із пониженою кислотністю.

Яснотка біла (глуха кропива біла). Мед із цієї рослини незамінний при нервових розладах, підвищеній емоційній реакції, проти безсоння, як засіб при зупиненні легеневих і маткових кровотеч. Розведений із водою або ж у рекомендованих добових нормах має позитивний уплив на діяльність серця, зменшує головний біль, є сечогінним і сприяє лікуванню та профілактиці захворювань печінки, нирок, селезінки, сечового міхура і запалень сечовивідних шляхів, зменшує болі в грудях, у ділянці шийних хребців. Допоможе він і при катарах верхніх дихальних шляхів, ангіні, бронхіті, астмі. Помічний при лікуванні шлунково-кишкових проблем, проносів і дизентерій, болючих кровотеч різного походження, включаючи легеневі й маткові. Ним обробляють шкіру при екземі й інших шкірних ушкодженнях, використовують для лікування синців та при забитті м’язів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове