Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Синдром розбитого серця

Олександр РИЛЬЦОВ,

кардіолог.

Коли на душі неспокійно, дошкуляє постійна тривога чи розпач від нещасливого кохання, звільнення з роботи, втрати рідних тощо — найпершим на все це реагує серце. Відомо, що сильний душевний біль може призвести до серцевої недостатності.

ЧОМУ ж душевні переживання знищують наше серце? Йдеться про стресову кардіоміопатію, або так званий синдром розбитого серця. Цей недуг зумовлює такі ж порушення, як при інфаркті міокарда. Причиною розвитку серцевої недостатності є інтенсивний викид адреналіну, викликаний сильним психоемоційним стресом. Через це одні відділи серця немов паралізуються, інші працюють із подвійним навантаженням, а лівий шлуночок набуває незвичайної форми. Люди описують свої відчуття під час стресової кардіоміопатії так: серце немов залізним обручем стиснуло.

Через стрес звужуються судини, відтак серцевий м’яз недоотримує кисню, при цьому відбувається часткове або повне пошкодження міокарда. Тому в багатьох клініках пацієнтів із порушенням серцево-судинної системи передусім розпитують, чи не було у них нещодавно сильних стресових ситуацій. І це цілком логічно. До групи ризику щодо розвитку синдрому розбитого серця часто потрапляють ті люди, взаємини яких супроводжують постійні конфлікти, моральне чи фізичне насильство.

Ще раніше було досліджено, що багато людей помирає від серцевої недостатності у перші дні після втрати когось із близьких. Є навіть така статистика: після загибелі одного з подружжя ризик померти протягом найближчих шести місяців у вдів і вдівців зростає на 30 відсотків. І хоча захворювання ще недостатньо вивчено, є статистика, що синдром розбитого серця найчастіше вражає представниць жіночої статі. Жінки емоційніші та чутливіші до гормонів стресу, які спричинюють проблеми в судинах і м’язі серця, вони важче переживають конфлікти.

Синдром розбитого серця має сезонну залежність — найчастіше його діагностують узимку. Саме в цей час людина уразливіша до сезонних депресій. Узимку ми отримуємо мінімум сонячної енергії, яка має вплив на наші біоритми, гормональне тло. Часто виникає апатія (нічого не хочеться робити), погіршується настрій, а коли ще й згадати додаткові негативні чинники — як-от втрата когось близького, звільнення з роботи тощо, то стає зрозумілим, чому взимку найбільше «болить».

Загалом же синдром розбитого серця — це не метафора і не жарт. Це реальні порушення в роботі людського мотора, що вимагають госпіталізації та спеціалізованого лікування. Тому, якщо відчуваєте, що серце стискає залізний обруч, — зверніться до кардіолога.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове