Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Лікування без ліків

Жива голка

Олена СВІТКО,

гірудотерапевт.

Лікування п’явками називають гірудотерапією. Її дія — багатогранна, це і самостійний метод, і застосування в комплексі з іншими.

ЗДАВНА п’явками лікували запальні процеси головного мозку, мігрені, гнійні рани (це практикував, зокрема, видатний хірург Пирогов). Лікар залежно від хвороби визначає на тілі пацієнта ділянку, де має бути акупунктурна точка (місце, напряму пов’язане з роботою певного органа), і підносить до неї п’явку. «Жива» голка сама знаходить точку із точністю до міліметра. Прокусивши шкіру, вона вводить низку корисних речовин. Це, зокрема, гірудин, який перешкоджає згортанню крові, а також інші біологічно активні речовини. Вчені вважають, що п’явка діє не тільки на певний орган, а й на організм в цілому. Так, вона запобігає утворенню та сприяє розсмоктуванню тромбів у судинах. Також п’явки нормалізують підвищений артеріальний тиск, знижують рівень холестерину, активізують захисні функції організму тощо. Є свідчення, що після сеансів гірудотерапії відновлюються нервові клітини. Завдяки тому, що слина п’явок містить анальгетики, больові відчуття на місці укусу зникають швидко.

Якщо треба поліпшити кровообіг, знизити артеріальний тиск, усунути тромб (звичайно, це відбувається не за один сеанс) чи гемороїдальні вузли, допомогти астматику чи жінці з гінекологічними проблемами, п’явку залишають смоктати кров на годину, а то й довше. Іноді аж доки вона сама не відпаде. До речі, для оздоровлення у разі псоріазу, склеродермії застосовують безкровний метод: п’явка тільки прокушує шкіру, вводить секрет слини, після чого її знімають.

Існує багато видів п’явок. У лікуванні використовують так звані медичні, які спеціально вирощують на біофабриках. На них видається сертифікат про безпечність, тому, вирішивши пролікуватися гірудотерапією, запитайте про нього в лікаря. Готова до застосування п’явка має довжину кілька сантиметрів і масу до 5 г. Одна висмоктує до 15 мл крові — більше, ніж важить сама.

Після того як п’явка відпала, кров іще може витікати деякий час. Це одна з причин, через яку лікарі не радять застосовувати їх самостійно. Гірудотерапевт спостерігатиме за місцем укусу, за потреби спеціальним розчином зупинить кровотечу. Крім того, є інші протипоказання: гемофілія, анемія, дуже низький артеріальний тиск.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове