Архів
П’ятниця,
8 червня 2018 року

№ 43 (19590)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Людина та її справа

Хлібороб за покликанням

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ.

Тернопільська область.

Фото автора.

МОЛОДЬ села Великі Вікнини рідко полишає рідну домівку, адже для кожного з них тут є робота й гідна зарплата у СТОВ «Славутич», яке очолює інженер-механік за фахом і хлібороб за покликанням Борис Довгаль. Його господарство обробляє понад 2000 гектарів земель у селах Котюжини, Великі й Малі Вікнини Збаразького та у Піщатинцях Шумського районів. Щороку сільгосптовариство закуповує по декілька одиниць високопродуктивної техніки, тваринницького обладнання та іншого спорядження, на якому працюють молоді спеціалісти.

На відміну від сучасних горе-агробізнесменів, які сіють тільки ріпак, соняшник і кукурудзу, що виснажують ґрунти, забирають родючий гумус, Борис Довгаль — затятий противник однокультур’я полів та вузької спеціалізації. На власних фермах тут утримують 724 голови великої рогатої худоби, 288 свиней. Нещодавно завершили реконструкцію приміщень: перекрили дах, замінили підлогу, замість жолобів встановили кормові столи, провели сучасний молокопровід. Середній денний надій на корову сягає 22-24 кілограмів молока. Збудували сучасну лабораторію, зручні й теплі побутові кімнати, робітників забезпечили спецодягом. На постійному контролі зооветеринарний захист фермерських приміщень, територій, під’їзних шляхів. На всі ці необхідні технічні й технологічні зміни, які наблизили виробництво молока, м’яса до європейських стандартів та вимог, вкладено понад 10 мільйонів гривень.

Опікується сільгосптовариство й соціальною сферою населених пунктів. Для дорожніх робіт придбали імпортний грейдер, капітально відремонтували дорогу до села Котюжини. Нині туди, як і у Великі Вікнини, регулярно їздить рейсовий автобус із обласного центру. Господарство також постійно допомагає українським військовим, воїнам АТО, ветеранам Другої світової війни і національно-визвольних змагань, малозабезпеченим категоріям населення. Дбає про місцеві школи, дитячі садки, заклади культури і медицини. В центрі уваги розвиток масової фізкультури та спорту, бо здоров’я нації — це майбутнє України, її завтра. Ось із таким усвідомленням і за таким принципом живе та працює увесь хліборобський колектив Бориса Довгаля.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове