Архів
П’ятниця,
8 червня 2018 року

№ 43 (19590)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Пора зеленого кропу

СВІЖИЙ кріп чудово поєднується з будь-якими овочами, а також спеціями, молочними продуктами, стравами з риби, картоплі, яєць. Ця зелень чудово смакує в салатах, перших стравах і соусах. Після кип’ятіння кріп втрачає аромат, тому його радять додавати у вже готову страву.

Рекомендується до м’ясних, рибних, грибних, холодних закусок, салатів, вінегрету. Тонкого ароматичного відтінку надає він холодним і гарячим супам, добре поєднується з другими стравами зі свинини, баранини, телятини, курки, індички, качки, дичини, риби. Посипають посіченим кропом кисломолочні страви, приправляють начинки для несолодких пирогів.

Невід’ємний зелений кріп у приготуванні молодої картоплі: він нейтралізує шкідливі компоненти бульби. Лікарі взагалі не радять споживати молоду бульбу без кропу.

У кулінарії ця зелень використовується у свіжому, сушеному або замороженому вигляді. Сушений кріп щодо енергетичної цінності вдвічі, а то й втричі перевершує свіжий. На зиму його сушать, розклавши на папері або полотні. Головне, аби приміщення було добре вентильоване. Кріп тримають не під прямим сонячним промінням, оскільки воно руйнує його корисні властивості. Сушену зелень зберігають у полотняній торбинці або ємності для сипучих продуктів.

Ще один чудовий спосіб тривалого зберігання кропу — заморожування. Можна просто помістити дрібно порізану зелень у пластиковий контейнер і — в морозильну камеру. А можна покласти по дрібці у формочки для льоду, залити водою і покласти в морозилку — такий спосіб зручний для приготування всіх страв, зокрема соусів та салатів.

Особливо затятим «кропникам» восени та взимку варто його сіяти в невеличку ємність із поживною сумішшю.

Одне застереження: лікарі не рекомендують вживати страви, рясно приправлені кропом, при діареї і під час вагітності.

Версія для друку          До списку статтей

МИ НЕ розраховуємо, звісно, шановні читачі, що, надрукувавши матеріал на тему боротьби з бур’янами, вивільнимо вас від сапки. Важке, навіть виснажливе прополювання триває і в травні, й майже увесь червень, і лягає ця робота переважно на жіночі руки. Ми лише хочемо допомогти цим рукам певними порадами, що ще може пригодитись у звільненні городу від зеленої навали. Спробуйте скористатись рекомендаціями, надто стосовно сівби природного гербіциду — гірчиці.

Інша стаття є відповіддю тим нашим шанувальникам, які писали, що не зав’язуються головки у білокачанної капусти. Дамо біологічне пояснення щодо факторів, які призводять до стрілкування. Принаймні у майбутньому городники мають їх враховувати, бо капуста — складна, так би мовити, городня культура.

Багато в кого, особливо в північних районах, минулої зими вимерз виноград, тож довелося садити молоденький. Отже, перед виноградарем стоїть просте завдання: виростити два хороших пагони. А як це зробити, як доглядати та формувати «зачіску», не женучись за листяною масою, а перенаправляючи поживні речовини з росту на дозрівання лози, розповімо в наступному «Добрику».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове