Архів
П’ятниця,
8 червня 2018 року

№ 43 (19590)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Меліса чи котовник?

ЦІ ПРЯНІ рослини дуже популярні серед любителів ароматизованих чаїв. А садівники сіють їх для приваблення бджіл. Спробуємо допомогти розрізнити ці рослини.

Насіння у меліси видовжене, блискуче, колір від коричневого до чорного. У котовника насінини округлі, чорні, на кожному видно дві білі крапки-«очки».

У меліси стебло неопушене, світло-зелене, а у котовника — опушене, з фіолетовим відтінком.

Листя меліси округліше, із зубчастим краєм, неопушене, світло-зелене. У котовника листки загострені, схожі на кропив’яні, опушені, по краю зубчасті.

Квітки у меліси білі, зібрані в невеликі кільця, розташовані в пазухах листків. Зацвітають на другий рік після сівби. У котовника квітки зібрані в кільця, які розміщуються на верхівці всіх пагонів. Зацвітають уже в перший рік посіву.

Обидві рослини є прекрасними медоносами. Вже тільки присутність на грядці меліси або котовника в період цвітіння приваблює величезну кількість бджіл.

Аромат меліси швидко зникає, і її краще використовувати свіжою. У котовника аромат зберігається довго. Його листя можна сушити або заморожувати.

І меліса і котовник добре переносять зиму. Але на випадок безсніжної зими посадки краще восени замульчувати, хоча б опалим листям.

Зелень цих рослин заготовляють, коли вони тільки починають цвісти. А свіжі листочки для чаю або соусів можна зривати весь сезон.

Обидві рослини чудово розмножуються самосівом. При осінньому збиранні рослинних решток достатньо висмикнути кущики із землі та потрусити над грядкою, аби з них випало насіння. Навесні там виростуть молоденькі рослини. Так вони поновлюються без особливого клопоту.

Версія для друку          До списку статтей

МИ НЕ розраховуємо, звісно, шановні читачі, що, надрукувавши матеріал на тему боротьби з бур’янами, вивільнимо вас від сапки. Важке, навіть виснажливе прополювання триває і в травні, й майже увесь червень, і лягає ця робота переважно на жіночі руки. Ми лише хочемо допомогти цим рукам певними порадами, що ще може пригодитись у звільненні городу від зеленої навали. Спробуйте скористатись рекомендаціями, надто стосовно сівби природного гербіциду — гірчиці.

Інша стаття є відповіддю тим нашим шанувальникам, які писали, що не зав’язуються головки у білокачанної капусти. Дамо біологічне пояснення щодо факторів, які призводять до стрілкування. Принаймні у майбутньому городники мають їх враховувати, бо капуста — складна, так би мовити, городня культура.

Багато в кого, особливо в північних районах, минулої зими вимерз виноград, тож довелося садити молоденький. Отже, перед виноградарем стоїть просте завдання: виростити два хороших пагони. А як це зробити, як доглядати та формувати «зачіску», не женучись за листяною масою, а перенаправляючи поживні речовини з росту на дозрівання лози, розповімо в наступному «Добрику».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове