Архів
П’ятниця,
8 червня 2018 року

№ 43 (19590)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Суниці й павутинний кліщ

ЦЕЙ шкідник найбільше дошкуляє саме цій культурі. Особливо багато павутинного кліща в другій половині літа. До цього часу виходить близько семи поколінь комахи. Одна особина розвивається впродовж від 2-9 тижнів.

Уражені кущі суниці погано переносять зиму і навіть гинуть.

За перших ознак псування культури негайно починайте боротьбу з павутинним кліщем. Чим раніше ви візьметеся за це, тим менше шкоди він завдасть. Застосовують 70-процентний розчин колоїдної сірки. Обробку проводять кожні 14 днів, за винятком, зрозуміло, періоду збору врожаю.

Рекомендується і обприскування 3-процентною бордоською рідиною.

Якщо ви не прихильник хімічних препаратів, можна скористатися настоєм цибулиння: 200 г лушпиння на 10 літрів води, настояти 4-5 днів. Обприскують кущики три-чотири рази за вегетацію.

Після завершення плодоношення суницю можна обробити карбофосом.

Також допомагає відвар часнику: 0,5 літра на кожен кущ. Для більшого ефекту рослини на кілька годин закривають плівкою.

Запам’ятайте, що основна маса кліщів перебуває на молодому листі. Саме на них робіть основний «натиск» під час боротьби з павутинним кліщем.

За високого ступеня ураження суниці на початку серпня скосіть усе листя, спаліть його, а кущі полийте і підживіть мінеральними добривами.

Але найкращим способом буде заміна насаджень новим посадковим матеріалом. Якщо ж ви використовуєте власну розсаду, то не зайве буде опустити її на 15 хвилин у гарячу воду (45 градусів), потім сполоснути прохолоднішою і тільки потім висаджувати. Так само не забувайте, що ефективним способом у боротьбі з павутинним кліщем є сівозміна.

Версія для друку          До списку статтей

МИ НЕ розраховуємо, звісно, шановні читачі, що, надрукувавши матеріал на тему боротьби з бур’янами, вивільнимо вас від сапки. Важке, навіть виснажливе прополювання триває і в травні, й майже увесь червень, і лягає ця робота переважно на жіночі руки. Ми лише хочемо допомогти цим рукам певними порадами, що ще може пригодитись у звільненні городу від зеленої навали. Спробуйте скористатись рекомендаціями, надто стосовно сівби природного гербіциду — гірчиці.

Інша стаття є відповіддю тим нашим шанувальникам, які писали, що не зав’язуються головки у білокачанної капусти. Дамо біологічне пояснення щодо факторів, які призводять до стрілкування. Принаймні у майбутньому городники мають їх враховувати, бо капуста — складна, так би мовити, городня культура.

Багато в кого, особливо в північних районах, минулої зими вимерз виноград, тож довелося садити молоденький. Отже, перед виноградарем стоїть просте завдання: виростити два хороших пагони. А як це зробити, як доглядати та формувати «зачіску», не женучись за листяною масою, а перенаправляючи поживні речовини з росту на дозрівання лози, розповімо в наступному «Добрику».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове