Архів
П’ятниця,
8 червня 2018 року

№ 43 (19590)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Проти смугастої напасті

НАЙКРАЩИЙ спосіб боротьби з колорадським жуком — ручне збирання. Втім, це дуже затратно стосовно часу і сил. Особливо з огляду на те, що, аби був ефект, треба чавити яйцекладку зі зворотного боку листя.

Народні засоби — обприскування картоплі настоянками і відварами полину, чистотілу, кульбаби, хвоща, коренів оману, цибулі та часнику, гіркого перцю та ін. — дають, на жаль, лише тимчасовий результат, бо шкідник швидко звикає до отрути і не реагує на неї.

Залишається вдаватись до «хімії» чи біологічно активних засобів. Загалом усі вони поділяються на препарати контактної, системної і біологічної дії. Про це виробник указує на упаковці. Слід звертати увагу на діючу речовину. В різних виробників препарати з однією і тією ж діючою речовиною випускаються під різними найменуваннями. Скажімо, діюча речовина тіаметоксам міститься в препаратах «Актара», «Доктор», «Енжіо». Імідаклоприд — у препаратах системної дії «Зубр», «Престиж», «Корадо», «Іскра золота», «Командор», «Конфідор», «Танрек», «Жукомор» та ін. Циперметрин містять препарати «Інта-вір», «Арриво», «Іскра», «Кінмікс», «Таран», «Ф’юрі». Дрібниць у використанні хімзасобів бути не може — слід діяти суворо за інструкцією. Найкращий час для обробок — масова поява личинок.

Препарати від колорадів контактної дії не вбираються рослиною, не накопичуються в бульбах. Вони діють лише тоді, коли потрапляють на покриви комах. У дощ і під час поливів змиваються водою. У жуків вони досить швидко викликають звикання. Тому препарати контактної дії щороку необхідно міняти на нові, сучасніші.

Препарати системної дії ефективніші, тривалішого періоду впливу, не змиваються дощем, не викликають у шкідника звикання; потрібне мінімальне число обробок. Наприклад, препаратами «Шедевр» і «Престиж» достатньо обробити бульби при посадці. Найсучасніші препарати системної дії мають діючу речовину імідаклоприд. З такими засобами слід поводитись особливо обережно. Їхня токсична і канцерогенна діюча речовина, проникаючи в рослину, накопичується, зокрема, в бульбах, тому застосовувати системні препарати для ранніх сортів картоплі не можна.

Найбезпечніші засоби — біологічної дії. Вони містять спорові бактерії, які спричиняють у жуків розлад шлунка і кишечнику. Хворі комахи втрачають апетит і через кілька днів гинуть. Препарати біологічної дії не всмоктуються рослинами і не накопичуються в бульбах. Вони не шкідливі для інших корисних комах і людини. Оброблену ними картоплю можна їсти вже за п’ять-сім днів. До недоліків таких засобів — «Бацикол», «Бікоп», «Бітоксибацилін», «Дендробацилін» — належить частота обробок: не менше трьох, у крайньому разі двох із тижневим інтервалом. Достатньо 40 г препарату на відро води. Обприскувати так, щоб суспензією покрити листя згори і зісподу.

Версія для друку          До списку статтей

МИ НЕ розраховуємо, звісно, шановні читачі, що, надрукувавши матеріал на тему боротьби з бур’янами, вивільнимо вас від сапки. Важке, навіть виснажливе прополювання триває і в травні, й майже увесь червень, і лягає ця робота переважно на жіночі руки. Ми лише хочемо допомогти цим рукам певними порадами, що ще може пригодитись у звільненні городу від зеленої навали. Спробуйте скористатись рекомендаціями, надто стосовно сівби природного гербіциду — гірчиці.

Інша стаття є відповіддю тим нашим шанувальникам, які писали, що не зав’язуються головки у білокачанної капусти. Дамо біологічне пояснення щодо факторів, які призводять до стрілкування. Принаймні у майбутньому городники мають їх враховувати, бо капуста — складна, так би мовити, городня культура.

Багато в кого, особливо в північних районах, минулої зими вимерз виноград, тож довелося садити молоденький. Отже, перед виноградарем стоїть просте завдання: виростити два хороших пагони. А як це зробити, як доглядати та формувати «зачіску», не женучись за листяною масою, а перенаправляючи поживні речовини з росту на дозрівання лози, розповімо в наступному «Добрику».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове