Архів
Вівторок,
5 червня 2018 року

№ 42 (19589)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Безпекові маневри

У ПОЛЬЩІ та країнах БАЛТІЇ стартували військові навчання НАТО «Saber Strike».

Докладніше...
Корупційний присмак кризи

ІСПАНІЯ. Парламент відправив уряд у відставку.

Докладніше...
Балканський вузол напруженості

У КОСОВІ заявили про готовність примиритися з Сербією в обмін на визнання Белградом незалежності країни.

Докладніше...
Демографічна реформа

КИТАЙ. Уряд оголосив про намір скасувати обмеження на народжуваність.

Докладніше...
Західний вітер перемін

ВІРМЕНІЯ. Євросоюз готовий повністю ратифікувати партнерську угоду з країною.

Докладніше...
Сумнівний аргумент

У НІМЕЧЧИНІ виступили за повернення РФ до клубу країн «Великої вісімки».

Докладніше...
Розгул стихії

ГВАТЕМАЛА. Виверження вулкана Фуего стало проблемою для понад 1,7 млн осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Не запрошуйте зловмисника до оселі

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

До редакції зателефонувала читачка з Білої Церкви, що на Київщині. Нещодавно у неї вийшов із ладу холодильник. Вона скористалася послугами «майстра з ремонту всіх марок холодильників», про якого дізналася з оголошення, приклеєного до зупинки автобуса. Мало того, що прилад так і не запрацював — незабаром помешкання жінки пограбували...

У ПОЛІЦІЇ підозрюють, що сталося це не без допомоги «майстра». Тож наша передплатниця хоче, аби газета попередила читачів, щоби були дуже обережними, запрошуючи до себе майстрів за приватними оголошеннями.

Справді, всім іноді потрібна допомога, особливо з побутовими приладами, на яких розуміються лише професіонали. Оголошеннями на кшталт «Відремонтую будь-яку побутову техніку. Мешкаю поруч! Дзвоніть з 9:00 по 24:00. Без вихідних» із номером телефону, а буває, що і з фото привабливого молодика та обіцянками низьких цін і численних знижок, надто для пенсіонерів, рясніють вулиці і великих, і малих міст і селищ. Та, як свідчать численні розслідування, це не «добрі чарівники», а звичайні шахраї.

Зателефонувавши за вказаним номером, зазвичай чуєш жіночий чи чоловічий голос. Людина, яка відповіла на дзвінок, може не відразу зрозуміти, про що її запитують. Якщо назвати ім’я, вказане в оголошенні, то скажуть, що цієї особи зараз немає (імовірно, дзвінки приймають такі собі «диспетчери», котрі не досить добре знають тексти оголошень, які, зрозуміло, можуть бути різної тематики). Коли нарешті стане зрозумілим предмет розмови — власне ремонт холодильника чи телевізора, співрозмовник запевнить, що майстер негайно до вас приїде і все відремонтує.

Шахраї «ловлять» жертв, що погано обізнані в техніці. Ремонт, зроблений таким «майстром», часто неналежної якості (прилад незабаром знову вийде з ладу). А ціна за нього виявляється зовсім не такою, яку обіцяли в оголошенні. Адже якщо власник приладу не розуміє, що зламалось і скільки коштує це відновити, то маніпулятор на ходу вигадає цілу купу «болячок» — чим більша сума, тим краще.

Втім, здерти гроші за псевдоремонт не основна мета приходу зловмисника. Головне в його візиті — збір інформації про квартиру, будинок та його мешканців (невимушена розмова, аби згаяти час, — чи довго тут живете, які у вас сусіди, то ваша дорога машина чи їхня, працюєте або вдома сидите, «прицінювання» до інтер’єру тощо). Те, що вивідав шахрай, він, імовірно, передає реальним злочинцям, котрі можуть обікрасти помешкання, якщо воно видасться їм вартим того. Однак за всієї небезпеки притягнути до відповідальності візитерів-«майстрів» нереально — ви добровільно впустили їх у свою домівку, вони надали ті послуги, на які ви погодилися, а довести зв’язок із грабіжниками вкрай важко.

Втім, не можна стверджувати, що всі оголошення — від шахраїв. Але й не кваптеся запрошувати додому незнайомих людей. Справжні майстри, здебільше, мають стаціонарне місце роботи, яке можна перевірити, й інформація про них іде за принципом «від вдячного клієнта». Тож найперше, що слід зробити, коли потрібна допомога, — розпитати друзів, знайомих та порядних сусідів: цілком можливо, хтось із них щось лагодив і має контакти фахівців. Одним словом, будьте пильні й обачні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки-цяцянки
Читати
Лідирують захід і центр
Читати
Експорт триває
Читати
Будемо постувати?
Читати
За Мозамбіком
Читати
Дотації виплатили...
Читати
...А худоби меншає
Читати
Десятиліття українізації
Читати
Служба важка і... прибуткова
Читати
Знищено оздоровницю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове