Архів
Вівторок,
5 червня 2018 року

№ 42 (19589)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Безпекові маневри

У ПОЛЬЩІ та країнах БАЛТІЇ стартували військові навчання НАТО «Saber Strike».

Докладніше...
Корупційний присмак кризи

ІСПАНІЯ. Парламент відправив уряд у відставку.

Докладніше...
Балканський вузол напруженості

У КОСОВІ заявили про готовність примиритися з Сербією в обмін на визнання Белградом незалежності країни.

Докладніше...
Демографічна реформа

КИТАЙ. Уряд оголосив про намір скасувати обмеження на народжуваність.

Докладніше...
Західний вітер перемін

ВІРМЕНІЯ. Євросоюз готовий повністю ратифікувати партнерську угоду з країною.

Докладніше...
Сумнівний аргумент

У НІМЕЧЧИНІ виступили за повернення РФ до клубу країн «Великої вісімки».

Докладніше...
Розгул стихії

ГВАТЕМАЛА. Виверження вулкана Фуего стало проблемою для понад 1,7 млн осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Мовою статистики

Марія Клименко.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ обласного управління статистики середня заробітна плата в регіоні — 6985 гривень. У порівнянні із тим же періодом торік вона зросла на 10,6%. Але водночас збільшилася заборгованість із виплати заробітної плати. Нині вона становить 165,8 млн грн. Найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств є ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», борг якого 117,1 млн грн, КП Шосткинський казенний завод «Зірка» (7,4 млн грн) та ТОВ «Машсервіс» (2,7 млн грн).

Головне — безпека

КАНІКУЛИ вже розпочалися, а в регіоні ще триває обстеження стану позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Спеціальна комісія із представників місцевої влади, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужби перевіряє готовність закладів до оздоровчого сезону, зокрема, дотримання ними санітарних норм і вимог протипожежної безпеки. Члени комісії наголошують, що роблять це дуже ретельно та прискіпливо. Адже безпека дітей — понад усе. Першим успішно пройшов перевірку табір «Універ», зміна в якому починається у першій декаді червня. Заклад готовий приймати щозміни до 170 дітей.

Перевірки триватимуть до 18 червня. Нині в області планують охопити оздоровленням і корисним дозвіллям понад 40 тисяч краян віком від семи до 17 років. Триває робота над створенням літніх мовних таборів на базі навчальних закладів. До речі, за результатами всеукраїнського конкурсу «GoCamp-2018» у 20 мовних таборах краю працюватимуть іноземні викладачі-волонтери.

Тепловізор доповість

ТРИВАЄ капітальний ремонт автотраси Харків — Охтирка. Ця дорога регіонального значення довжиною майже 82 кілометри найзавантаженіша в області — за добу тут проїжджає близько 20 тисяч машин. Протягом останніх 60 (!) років на ній не було жодного капітального ремонту. 2016-го нарешті крига скресла — було повністю відновлено шість кілометрів, торік — іще 18. Зараз шляховики працюють між населеними пунктами Губарівка і Куп’єваха. За словами начальника Служби автодоріг Харківської області Євгена Зражевця, роботи ведуться за євростандартами: зокрема, стеляться два шари асфальтобетону. Його якість перевіряється з допомогою тепловізора, який визначає товщину та щільність покриття. Всю магістраль мають відремонтувати до кінця року.

Нарешті вдома

САНІТАРНИЙ літак Ан-26 Держслужби з надзвичайних ситуацій спеціальним рейсом доправив із лікарні білоруського міста Брест до Сум трьох дітей, які постраждали у дорожній аварії. Нагадаємо, 12 травня мікроавтобус із сумськими школярами, що повертався із Польщі, зіткнувся на білоруській території із вантажівкою. Один хлопчик загинув, шестеро дітей із тяжкими травмами були доправлені у білоруську лікарню. Троє з них невдовзі повернулися додому автотранспортом.

Дітей в аеропорту одразу обстежили сумські медики. Висновок: стан підлітків важкий, але вони нормально перенесли переліт і не швидко, але одужають.

Організатор подорожі дітей до Польщі нині під слідством, водій мікроавтобуса у Білорусі під вартою. Після трагедії міськрада спеціальною постановою заборонила групові поїздки дітей без погодження з місцевими управліннями освіти та поліцією, а сім’ям постраждалих та загиблого школяра надала мільйон гривень матеріальної допомоги.

Налаштовані рішуче

В КРАЮ розташовано п’ять спиртозаводів. Свого часу ці підприємства були бюджетоутворювальними для багатьох населених пунктів, а їхня продукція мала величезний попит. На сьогодні фактично виробнича діяльність здійснюється лише на двох підприємствах — Попівському і Дубов’язівському.

Днями в облдержадміністрації за участі фахівців ДП «Укрспирт», керівників місцевих лікеро-горілчаних заводів та представників ОТГ відбулася нарада, на якій обговорювалося питання відродження спиртозаводів. За словами директора департаменту агропромислового розвитку Олександра Маслака, усі вони зберегли свої потужності і готові працювати, але не мають такої можливості через заборгованості, здебільшого перед бюджетом, і неврегульованість дозвільних процедур. У підсумку учасники наради створили спеціальну робочу групу, яка опікуватиметься проблемами спиртозаводів задля відновлення їх роботи.

Похвалилися здобутками

В ОБЛАСНОМУ центрі відбулася виставка «Слобожанський міст-2018». На неї завітали посли та представники бізнес-кіл з усіх регіонів України, а також з Білорусі, Македонії, Китаю, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану, Туреччини, Іраку, ОАЕ. Прибув і представник ЄС в Україні Жослін Гітон.

Свої досягнення на виставці представили 30 товаровиробників, які працюють у галузі машинобудування, лісової та деревообробної промисловості, АПК та ветеринарії, харчової, хімічної промисловості, енергоефективності та альтернативних джерел енергії, інформаційних технологій.

У рамках заходу було підписано кілька протоколів про співпрацю. Зокрема, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Узбекистан в Україні Алішер Абдуалієв розповів про попередню домовленість із Сумським НВО про постачання свого обладнання для модернізації газоперекачувальних агрегатів і компресорної станції «Памук» в Узбекистані на загальну суму 3,7 млн доларів.

Скористалися довірою

ТРИВАЄ скандал із облаштуванням у обласному центрі Алеї Героїв. Матері похованих там воїнів АТО стверджують, що стали жертвами шахраїв. Три роки тому їм зателефонували працівники громадського фонду «Суми» та запропонували гідно облаштувати могили рідних. Для цього потрібно було зробити грошовий внесок на спеціальний рахунок. Протягом трьох років фонд, скориставшись довірою убитих горем матерів, висмоктав із них величезні суми, а ремонтним роботам на Алеї Героїв не видно ні кінця, ні краю. «Там нічого не робиться, — бідкається Валентина Галушкіна, мати загиблого Олександра Галушкіна. — Просто перекладаються туди-сюди кам’яні плити. Створюється враження, що нас просто надурили. Чи є в цих людей совість?»

Родичі загиблих героїв написали звернення до обласної прокуратури. За словами її речниці Наталі Науменко, нині розпочато кримінальне провадження стосовно діяльності фонду «Суми». Якщо факт шахрайства підтвердиться, його організаторам загрожує три роки позбавлення волі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки-цяцянки
Читати
Лідирують захід і центр
Читати
Експорт триває
Читати
Будемо постувати?
Читати
За Мозамбіком
Читати
Дотації виплатили...
Читати
...А худоби меншає
Читати
Десятиліття українізації
Читати
Служба важка і... прибуткова
Читати
Знищено оздоровницю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове