Архів
Вівторок,
5 червня 2018 року

№ 42 (19589)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Безпекові маневри

У ПОЛЬЩІ та країнах БАЛТІЇ стартували військові навчання НАТО «Saber Strike».

Докладніше...
Корупційний присмак кризи

ІСПАНІЯ. Парламент відправив уряд у відставку.

Докладніше...
Балканський вузол напруженості

У КОСОВІ заявили про готовність примиритися з Сербією в обмін на визнання Белградом незалежності країни.

Докладніше...
Демографічна реформа

КИТАЙ. Уряд оголосив про намір скасувати обмеження на народжуваність.

Докладніше...
Західний вітер перемін

ВІРМЕНІЯ. Євросоюз готовий повністю ратифікувати партнерську угоду з країною.

Докладніше...
Сумнівний аргумент

У НІМЕЧЧИНІ виступили за повернення РФ до клубу країн «Великої вісімки».

Докладніше...
Розгул стихії

ГВАТЕМАЛА. Виверження вулкана Фуего стало проблемою для понад 1,7 млн осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Прощавайте, сімейні цінності?

Олена БЕГМА.

Упродовж останніх півтора десятка років кількість жінок з офіційно оформленим статусом «матір-одиначка» у державі зросла у 22 рази. Нині допомогу на дітей отримують 321 000 осіб, тоді як іще 2003-го їх налічувалося ледь 27 000. Що підживлює таке соціальне явище? Виявляється, в Україні вигідно бути неодруженою матір’ю-одиначкою.

НАСАМПЕРЕД ідеться про надавану державою неодруженій матері щомісячну виплату на утримання дитини. Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми» самотня мама може на неї претендувати лише у разі, якщо її сукупний середньомісячний дохід у розрахунку на одного члена неповної сім’ї не дотягує до прожиткового мінімуму (станом на 1 січня це 1700 грн). Причому сума виплати залежить від віку сина чи дочки. Так, для дітей, які не досягли 6 років, максимальний розмір допомоги становить 1492 грн, від 6 до 18 років — 1860 грн, від повноліття і до 23 років — 1762 грн. Щоправда, в останньому випадку виплати належні, якщо син або дочка є студентами денної форми державного ЗВО.

Погодьтеся: як на наші часи, досить відчутна підтримка, на яку не мають права претендувати батьки, що перебувають в офіційному шлюбі, навіть якщо їхнє матеріальне становище таке само. Як і жінки, що мають дітей від чоловіка, з яким вони не перебували і не перебувають у зареєстрованому шлюбі, але з яким ведуть спільне господарство, разом проживають та виховують малечу, не можуть претендувати на фінансову допомогу, встановлену на дитину для одиноких матерів…

Соціологи вважають, що сьогодні як мінімум третина сімей не реєструє шлюб саме з метою одержання додаткової допомоги на дітей. Для цього у свідоцтві про народження немовляти ще й навмисно залишають порожньою графу «батько». Зробити це доволі просто неодруженій матері. Як відомо, у свідоцтві запис про батька зазвичай робиться з її слів. Відтак малюк реєструється як дитина одинокої матері. Хоча здебільшого біологічний батько дитини живе в родині, визнає і разом із матір’ю турбується про кревного сина чи дочку. Проте соціальні працівники не мають змоги перевірити, проживає мати з батьком своєї дитини чи ні. Бо це не передбачено законодавством. Навіть якщо жінка проживає з чоловіком, то довести, що це батько дитини, вкрай важко, адже маля записане на прізвище матері.

Досі ми говорили про тіньову економіку, тіньову зайнятість. А це, виходить, тіньова сім’я. Тоді держава дбає про матір як про одиначку, тобто підтримує її замість чоловіка.

«Проблема полягає в тому, що ми створили відповідний соціальний механізм: людям сьогодні просто невигідно реєструвати шлюб. Тоді й при призначенні субсидії ти можеш уникнути обліку доходів. Якщо у тебе немає чоловіка, ти ще й маєш допомогу як мати-одиначка, отримуєш державну соціальну допомогу. Сама наша система соціального захисту стимулює людей не вступати у шлюб», — так коментує ситуацію кандидат педагогічних наук Олеся Вадимівна Любашенко.

Мінсоцполітики вже заявляло про необхідність перегляду умов надання пільг для матерів-одиначок. Звичайно, взагалі їх скасувати, враз розрубавши гордіїв вузол проблеми, не здається достойним виходом із ситуації. Бо в державі є чимало матерів-одиначок — відповідальних за життя своїх дітей і позбавлених підтримки їхнього батька. При цьому вони не можуть стягнути з непутящого татуся ніяких аліментів і, справді, користуються будь-якою можливістю для збільшення економічної спроможності утримання дитини. Адже це вельми затратно, зважаючи на нинішні ціни та інфляцію.

Все це так. Але водночас не можна заплющувати очі на вже доволі потужну течію суспільної ментальності у державі. За якихось півтора десятиліття з’явилися цілі прошарки людей, що живуть, не гребуючи соціальним утриманням і навіть не приховують цього перед сусідами, які, може, мають такі ж статки, але через свої чесність і порядність не можуть розраховувати на якісь державні преференції.

Інститут сім’ї істотно похитнувся. Потрібно нарешті почати пропагувати сімейні цінності, щоб люди розуміли: шлюб — це не просто штамп у паспорті чи урочиста подія, а природа людського буття. А батьківство — почесна і відповідальна місія. Сором для чоловіка приховувати цей статус заради одержання «легких» грошей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки-цяцянки
Читати
Лідирують захід і центр
Читати
Експорт триває
Читати
Будемо постувати?
Читати
За Мозамбіком
Читати
Дотації виплатили...
Читати
...А худоби меншає
Читати
Десятиліття українізації
Читати
Служба важка і... прибуткова
Читати
Знищено оздоровницю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове