Архів
Вівторок,
5 червня 2018 року

№ 42 (19589)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Безпекові маневри

У ПОЛЬЩІ та країнах БАЛТІЇ стартували військові навчання НАТО «Saber Strike».

Докладніше...
Корупційний присмак кризи

ІСПАНІЯ. Парламент відправив уряд у відставку.

Докладніше...
Балканський вузол напруженості

У КОСОВІ заявили про готовність примиритися з Сербією в обмін на визнання Белградом незалежності країни.

Докладніше...
Демографічна реформа

КИТАЙ. Уряд оголосив про намір скасувати обмеження на народжуваність.

Докладніше...
Західний вітер перемін

ВІРМЕНІЯ. Євросоюз готовий повністю ратифікувати партнерську угоду з країною.

Докладніше...
Сумнівний аргумент

У НІМЕЧЧИНІ виступили за повернення РФ до клубу країн «Великої вісімки».

Докладніше...
Розгул стихії

ГВАТЕМАЛА. Виверження вулкана Фуего стало проблемою для понад 1,7 млн осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Відмовляються від буряків

Лариса Пилипенко.

ЦЬОГО року посівні площі під цукровими буряками виявилися найменшими за останні три роки. «Через несприятливу цінову ситуацію аграрії значно зменшили посіви цукрових буряків, — повідомив аналітик сировинних ринків і сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський. — Деякі цукрові заводи взагалі відмовились у наступному сезоні переробляти цукрові буряки. Водночас агрономічні служби підприємств не задоволені станом своїх полів і вже занижують прогнози щодо густоти та врожайності цього коренеплоду. Аграрії все ж сподіваються, що дощі поліпшать ситуацію і врожай буде непоганим».

За прогнозом фахівця, виробництво цукрових буряків зменшиться орієнтовно на 10% і коливатиметься в межах 13,1 млн т. Відповідно виробництво цукру становитиме близько 1,75 млн т, що на 17% менше цьогорічного показника.

Поляки нервують

ПЕРЕРОБНІ підприємства Польщі почали скуповувати садову суницю для заморожування та готуються до закупівлі інших ягід. Водночас польські бізнесмени висловлюють занепокоєння тим, що Україна починає становити серйозну конкуренцію у цьому сегменті.

«Попит на польські заморожені ягоди суттєво знизився через збільшення пропозиції від українських виробників заморожених ягід», — змальовує ситуацію координатор закупівель фруктів у компанії «LST-Polska» Даріуш Войчак.

За його словами, нині у польських виробників є дві найбільші проблеми: дефіцит робочих рук та питання рентабельності виробництва польських заморожених ягід через потужну конкуренцію українських переробних підприємств. Окрім того, переробні заводи Польщі все частіше віддають перевагу закупівлі української сировини.

Будинок у Сніткові: ставайте в чергу

СВОГО часу сільський голова Віктор Ольшанський відвоював землі села Снітків, що у Мурованокуриловецькому районі Вінниччини, в агрофірми, яка навіть не платила оренду. Тривалий час земля була занедбана. Але завдяки наполегливості представника громади вдалося знайти інвестора для розвитку фруктово-ягідного бізнесу. «Я представив бізнес-план, — розповідає В. Ольшанський, — і людина вклала більш як 26 мільйонів гривень у фруктово-ягідні плантації. Ми були глибоко дотаційним селом, тепер у нас не вистачає робочих рук».

У Сніткові вирощують вишні, яблука, малину, полуницю, смородину, лохину. Врожай іде і на український ринок, і на експорт до Європи. В середньому за робочий день людина заробляє 200 гривень. Молодь почала повертатися до Сніткова. «Усі хороші будинки розкупили. А за рештою вже навіть є черга, — по-хорошому хвалиться голова. — Поки що люди у нас забезпечені лише сезонним заробітком.Але вже є кілька ідей щодо бізнесу, який дасть змогу селянам мати прибуток цілий рік».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки-цяцянки
Читати
Лідирують захід і центр
Читати
Експорт триває
Читати
Будемо постувати?
Читати
За Мозамбіком
Читати
Дотації виплатили...
Читати
...А худоби меншає
Читати
Десятиліття українізації
Читати
Служба важка і... прибуткова
Читати
Знищено оздоровницю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове